Washington Post: Rusia pregăteşte invadarea Ucrainei cu 175.000 de militari
Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă în Ucraina cu până la 175.000 de militari, anul viitor, scrie ziarul Washington Post, citat de AFP. Potrivit unui înalt responsabil american, ar urma să fie trimise 100 de batalioane compuse din grupuri tactice şi să se folosească blindate, artilerie şi alte echipamente.
Un document militar american, menţionat de acelaşi cotidian, arată că forţele ruse se concentrează în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă.
Departamentul american al apărării a comunicat că este „foarte îngrijorat de dovezile care prezintă planurile Rusiei în vederea unor acţiuni agresive împotriva Ucrainei”.
„Continuăm să susţinem reducerea tensiunilor în regiune şi o soluţie diplomatică pentru conflictul din estul Ucrainei”, a declarat locotenent-colonelul Tony Semelroth, purtător de cuvânt al Pentagonului.
Vineri, preşedintele american, Joe Biden, a declarat că pregăteşte „iniţiative” pentru apărarea Ucrainei în caz de invazie. El urmează să discute în curând prin videoconferinţă cu omologul său rus, Vladimir Putin.
SUA au informații sigure că Rusia urmează să atace Ucraina la începutul lui 2022, confirmă Financial Times. SUA consideră că Rusia plănuiește să invadeze Ucraina „la începutul anului 2022” cu aproximativ 175.000 de soldați – un semn al creșterii nivelului de alarmă la Washington cu privire la intențiile Moscovei față de țara vecină, scrie Financial Times.
Detaliile privind evaluarea americană a planurilor Rusiei, raportate pentru prima dată de Washington Post, au apărut la câteva ore după ce Biden a declarat că se află în „contact permanent” cu aliații europeni și cu Ucraina. El a avertizat că va încerca să îl oprească pe președintele rus, Vladimir Putin, să ducă la îndeplinire aceste planuri, făcând aluzie la măsuri punitive.
„Administrația Biden a fost consecventă în mesajul nostru către Rusia: Statele Unite nu caută conflictul, iar cea mai bună modalitate de a evita o criză și o spirală negativă este prin diplomație”, a declarat purtătorul de cuvânt al NSC.
Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Săptămâna trecută, un oficial american din domeniul apărării a declarat pentru Financial Times că administrația Biden ia în considerare furnizarea de armament Ucrainei, dar că discuțiile între agenții continuă și că nu s-a luat încă nicio decizie.
Există miza unui eventual conflict hibrid în luna ianuarie
„Sunt convins că Rusia nu e interesată să ocupe Ucraina în întregime. Ea are nevoie doar de două regiuni pentru a face legătura cu Crimeea şi sunt convins că, oricând va avea o posibilitate reală să pună mâna pe acele două regiuni., Vladimir Putin o va face şi asta e miza unui eventual conflict hibrid în luna ianuarie”, a spus Raeţchi.
În caz de reuşită, s-ar putea bloca orice ieşire a Kievului la marea Azov. În plus, un astfel de eveniment ar avea consecinţe politice directe, care ar duce la prăbuşirea încrederii în autorităţi şi clasa politică din Ucraina.
Claudiu Degeratu a explicat că atitudinea agresivă a Moscovei poate fi interpretată prin faptul că la finalul anului 2021, președintele american Joe Biden este aşteptat să prezinte în Congresul SUA noua Strategie de Securitate Națională.
„Întrebarea este dacă, în această strategie, va exista un capitol despre Ucraina și Marea Neagră. Rușii anticipează acest lucru și pun presiune pe SUA, în speranța că acest capitol nu va fi inclus în strategie”, a spus expertul în politici de securitate, referitor la masarea de trupe ale Moscovei la graniţa ruso-ucraineană.