OpiniiȘtirile 60m.RO

Vor plăti membrii Curții Constituționale pentru posibilii morți?

Țările din Nordul Europei, precum Suedia, nu au luat măsuri atât de dure pentru izolarea socială a cetățenilor. La început au fost lăudați, apoi au fost blamați: numărul de morți a început să crească rapid. Acum autoritățile suedeze au recunoscut că măsurile prea blânde s-au dovedit un eșec.

Cu superficialitate a abordat și administrația Trump problema. Acum președintele SUA aruncă vina pe OMS pentru zecile de mii de morți. Situația este una catastrofală și în creștere, cu morții îngropați în gropile comune. Dar vina o poartă doar administrația Trump, care a subevaluat importanța măsurilor de izolare socială.

Boris Johnson a făcut același lucru în Marea Britanie și ulterior chiar și el a fost infectat. Starea premierului englez a fost foarte dificilă fiind necesară internarea la terapie intensivă. În schimb zeci de mii de englezi nu au fost așa de norocoși.

În Italia și Spania situația poate fi scuzată prin faptul că au fost primele state infectate. Europa la acel moment punea criza din China pe lipsa de performanță a sistemului medical din țară. Situația a fost catastrofală și doar măsurile dure de izolare au dus la salvarea situației.

Germania și Franța s-au confruntat și ele cu un număr important de decese. Aceste state au abordat inițial superficial măsurile de izolare, apoi le-au aplicat strict. Situația nu a fost la nivelul catastrofei din Italia și s-au menținut deoparte de situația din SUA.

În Coreea de Sud și Japonia s-au aplicat măsuri dure și apoi a venit o relaxare. Acum ambele state au inregistrat o nouă creștere spectaculoasă, pare a fi începutul unui nou val. S-au reactivat măsurile de izolare.

România și statele din estul Europei au aplicat măsuri extreme din primele faze. Pentru că ele implicau menținerea oamenilor în izolare calea de coexerciție a fost aplicarea amenzilor. Chiar și în aceste condiții unui români fie nu au crezut, fie au subevaluat gravitatea situației. Statul a fost obligat să aplice amenzi, sute de mii, pentru cei iresponsabili.

Aceste persoane nu se expun riscurilor doar pe ei dar pot duce boala de la o persoană la alta. Aici nu este vorba de ce își poate fiecare asuma pentru el ci de gravitatea faptelor sale asupra celorlalți. Există persoane ce pot fi considerate cu deviații comportamentale și care fac acest lucru chiar in cunoștință de cauză.

În România, dar și în Europa, principalul centru de infectare l-au reprezentat unitățile sanitare. Spitalele și aziluri de bătrâni au devenit adevărate focare.

Dar Curtea Constituțională a oprit această cale. Judecătorii au declarat măsurile ca fiind neconstituționale. Acest lucru a implicat și anularea amenzilor. Dar decizia curții este posibil să fie una politică și nu ar fi prima. Să nu uităm deciziile controversate cum a fost anularea eliminării pensiilor speciale de care chiar membrii curții beneficiau.

Acțiunile judecătorilor sunt cel puțin dubioase deoarece Româmia a aplicat același set de măsuri ca toate statele lumii și care au avut la bază OMS.

Dar cine și cum va trage la răspundere pe membrii curții? Decizia lor a umplut străzile în aceste zile. Românii au ieșit în parcuri. Ne aflăm practic la momentul zero al pandemiei și peste o lună abia vom vedea consecințele.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button