Internațional

Von der Leyen după ce Rusia a suspendat acordul pe cereale: E o manevră cinică

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat, luni, decizia „cinică” a Rusiei de a suspenda Acordul exporturilor de cereale pe Marea Neagră, subliniind că Uniunea Europeană va facilita exporturile de cereale ucrainene, întrucât este preocupată de populaţiile vulnerabile.

„Condamn vehement manevra cinică a Rusiei de a pune câpăt Iniţiativei exporturilor de cereale pe Marea Neagră în pofida eforturilor Naţiunilor Unite şi Turciei. Uniunea Europeană lucrează pentru a asigura securitatea alimentară a oamenilor vulnerabili din lume. Culoarele de solidaritate create de UE vor continua să transfere produse agricole din Ucraina spre pieţele mondiale”, a afirmat Ursula von der Leyen, potrivit cotidianului Le Monde.

La rândul său, Guvernul de la Londra s-a declarat „foarte dezamăgit” de anunţul Rusiei privind suspendarea aplicării Acordului exporturilor de cereale. „Vom continua discuţiile. Dacă Rusia nu înnoieşte Acordul, va priva milioane de oameni de acces vital la cereale”, a afirmat premierul britanic, Rishi Sunak.

Rusia a anunţat luni suspendarea aplicării Acordului exporturilor de cereale, care oricum urma să expire peste câteva ore. Rusia semnalase în mai multe rânduri că vrea garanţii privind aplicarea clauzelor care prevăd facilitarea propriilor exporturi de cereale şi fertilizatori.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button