Internațional

Vladimir Putin: Acordul privind cerealele și-a pierdut sensul

Rusia poate înlocui cerealele din Ucraina atât din punct de vedere comercial, cât și gratuit, se preconizează o recoltă record în țară în acest an, iar continuarea „acordului privind cerealele” este lipsită de sens, a declarat președintele rus Vladimir Putin.

„Vreau să vă asigur că țara noastră este capabilă să înlocuiască cerealele ucrainene atât din punct de vedere comercial, cât și gratuit, mai ales că ne așteptăm din nou să avem o recoltă record în acest an”, a scris liderul de la Kremlin într-un articol publicat pe site-ul Kremlinului, relateză Interfax.

Acuză UE

Vorbind despre „acordul privind cerealele”, Putin a menționat că continuarea acestuia este lipsită de sens. Potrivit acestuia, „timp de aproape un an, un total de 32,8 milioane de tone de mărfuri au fost exportate din Ucraina în cadrul acordului, din care mai mult de 70% au mers în țări cu venituri mari și medii superioare, inclusiv Uniunea Europeană, în timp ce țări precum Etiopia, Sudan și Somalia, precum și Yemen și Afganistan, au reprezentat mai puțin de 3% din total – mai puțin de un milion de tone.”

În același timp, președintele rus a subliniat că „niciuna dintre condițiile” acordului „privind retragerea exporturilor rusești de cereale și îngrășăminte pe piețele mondiale de sancțiuni nu a fost îndeplinită”.

„Mai mult, chiar și donarea de îngrășăminte minerale țărilor nevoiașe și cele mai sărace este împiedicată. Din cele 262.20 de tone de produse blocate în porturile europene, doar două transporturi au fost trimise. Restul rămâne în mâinile fără scrupule ale europenilor. Și asta în ciuda faptului că vorbim despre o acțiune pur umanitară, căreia nu ar trebui să i se aplice sancțiuni în principiu”, se spune în articol.

„Și-a pierdut sensul”

„Având în vedere toate aceste fapte, continuarea acordului cu cereale, care nu și-a justificat scopul umanitar, și-a pierdut sensul. Ne-am opus prelungirii ulterioare a acordului – din 18 iulie, punerea sa în aplicare a fost finalizată”, a conchis Putin.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button