JUSTIȚIE

Vlad Pascu în discuție cu procurorul DIICOT: Am pisat un comprimat și am tras pe nas. Fiecare își scotea pastilele, le pisau și le trăgeau pe nas

Prima declarație oficială a lui Vlad Pascu legată de felul în care își procura drogurile și cum proceda când se strângea cu prietenii săi toxicomani iese la iveală, și se află în dosarul de crimă organizată în care a fost deferit justiției alături de părinții săi.

Concret, acesta a discutat deschis cu magistratul DIICOT și a povestit în detaliu cum consuma droguri, unde, cu cine și a oferit detalii relevante privindu-i pe dealer-ii săi.

Astfel, se arată în dosarul ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul București,  cu ocazia audierii sale în calitate de suspect și de inculpat, din 14 septembrie, Vlad Matei Pascu „a recunoscut faptele săvârșite în noaptea de 13/14.04.2023,oferind detalii despre circumstanțele concrete ale săvârșirii lor și despre implicarea numitului Duma Tudor zis Maru,în activități de trafic de droguri de mare risc”.

La spovedanie…

”În seara de 13 aprilie m-am dus la Rareș Ion acasă unde erau Rebecca, Duma Tudor și încă doi băieți pe care nu îi cunosc.

Rareș avea urme de înțepături pe mână, probabil că în timp consuma heroină, iar atunci în acea seară l-am văzut consumând cannabis împreună cu Duma Tudor și cu Rebecca. Rebecca a ajuns acasă la Rareș cam la jumătate de oră de când am ajuns eu.

Pentru că era foarte murdar la Rareș acasă, eu am vrut să plec după o oră, iar ei m-au întrebat dacă pot veni și ei la mine acasă. Am plecat toți odată împreună la mine acasă cu două Ubere diferite.

Când a venit la mine acasă, Duma Tudor a pus pe masă 10 grame de cristal (metamfetamină) și nu îmi amintesc dacă a cerut sau nu bani în acea împrejurare pe metamfetamină.

Mie nu mi-a cerut bani și nici nu i-am dat. Din acel cristal pus pe masă au consumat toți, au mai rămas cam 8 grame pe care Duma Tudor le-a luat înapoi.

Eu aveam în casă în acea seară 4 folii de oxicodonă de 80 mg, pe care le-am primit după ce ei au ajuns în casă la mine.

(…)am pisat un comprimat ( notă-de Oxycodonă) și am tras pe nas, după care foliile au rămas pe masă în sufragerie și fiecare își scotea pastilele, le pisau și le trăgeau pe nas.

Știu că atunci au consumat și Duma Tudor, Rebecca și Rareș Ion”, a scris autorul accidentului mortal din localitatea 2 Mai în declarația sa.

Vlad și Miruna Pascu, tânărul care a provocat accidentul mortal din 2 Mai și mama acestuia, riscă 60 de zile de arest preventiv după trimiterea în judecată, după ce DIICOT a formulat prin intermediul rechizitoriului o solicitare de menținere a acestei măsuri preventive în cazul celor doi.

Mai precis, după momentul desesizării magistratului, judecătorul care primește dosarul, conform legilor actuale aflate în vigoare, poate prelungi cu până la 60 de zile măsurile preventive luate pe parcursul urmăririi penale.

Astfel, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul București la care a fost repartizat dosarul familiei Pascu are ca prioritate verificare măsurilor preventive din dosar și punerea în discuția părților care au măsuri preventive a solicitării procurorilor DIICOT.

În cazul în care solicitarea DIICOT va fi admisă prelungirea arestării preventive pentru cei doi și a controlului judiciar în cazul lui Claudiu Pascu va fi pe o perioadă de până la maximum 60 de zile.

Risc real de afectare a probelor în timpul procesului

Anchetatorul de caz de la DIICOT arată în dosarul transmis instanței de judecată că „față de împrejurările concrete ale comiterii faptelor, lăsarea în libertate a inculpatei Miruna Pascu prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, fiind de natură să genereze o rezonanță socială negativă în comunitate, dată fiind valoarea socială lezată prin acțiunile ilicite ale inculpatei”.

„Se impune mențiunea că, fenomenul traficului de droguri de mare risc pe piaţa internă se menţine constant şi într-un trend crescător, astfel cum rezultă și din datele furnizate de către Agenția Națională Antidrog, potrivit Raportului anual cu privire la traficul și consumul de droguri în anul 2022, în România, ceea ce arată faptul că reacţia de apărare a statului în sensul combaterii fenomenului trebuie adecvată, inclusiv prin adoptarea de măsuri ferme, în registrul cărora se înscriu şi cele privative de libertate”, mai notează magistratul.

Rezonanța socială negativă generată de sentimentul de insecuritate în rândul societăţii civile și de împrejurarea că astfel de fapte, neurmate de o ripostă fermă a autorităților, ar întreţine climatul infracţional şi ar crea inculpatei impresia că pot persista în sfidarea legii.

Riscul ca prin comportamentul lor, inculpații să influențeze administrarea probelor în cursul cercetării judecătorești.

Pedeapsa prevazută de lege pentru infracțiunea reținută în sarcina inculpatei, respectiv Influențarea declarațiilor ,prev. de art. 272 alin 1 C.P.,este închisoarea mai mare de 5 ani”, sun motivele pentru care DIICOT îi vrea după gratii pe Vlad și Miruna Pascu pe durata procesului.

„În jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului s-a reţinut că gravitatea unei inculpări poate constitui un motiv de plasare în detenţie dacă circumstanţele săvârşirii faptelor, personalitatea acuzatului şi comportamentul acestuia fac plauzibil pericolul de a comite noi infracţiuni. În acest sens, este relevantă poziționarea inculpatei,de ignorare a regulilor aplicabile în mod egal tuturor cetățenilor statului român implicați în proceduri judiciare.

În absenţa unui răspuns ferm al autorităţii judiciare, lăsarea în libertate a unei inculpate acuzată de o faptă de o asemenea gravitate poate crea în rândul cetățenilor un sentiment de neîncredere în organele statului şi temerea că valorile sociale nu pot fi protejate în mod eficient în situaţia unor fapte de același gen (I.C.C.J., s. p., decizia penală nr. 210/2004).

În scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii inculpaților de la urmărirea penală și al prevenirii săvârșirii unor alte infracţiuni, întrucât temeiurile care au stat la baza luării măsurilor arestului preventiv,respectiv a controlului judiciar, subzistă, este necesară menţinerea măsurilor arestării preventive și a controlului judiciar, măsuri care sunt proporţionale cu gravitatea acuzațiilor aduse inculpaților”, se mai arată în dosarul de la instanță.

Din anchetă

Curtea de Apel București, a respins, joi, definitiv, contestația făcută de mama lui Vlad Pascu, Miruna Pascu, împotriva deciziei Tribunalului București de a emite mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele său, pe motiv că a influențat martori și a încercat compromiterea anchetei penale în cazul fiului său care a ucis fără drept de apel doi tineri în accidentul de mașină din 2 mai.

Miruna Pascu, mama lui Vlad Pascu, autorul tragicului accident de la 2 Mai, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzată de influențarea declarațiilor și amenințare. În referatul cu propunerea de arestare DIICOT a inclus și transcrieri ale unor convorbiri avute de aceasta cu fiul ei și cu alte persoane.

Mama lui Vlad Pascu îi relatează fiului că sunt multe persoane care încearcă să-i creeze o situație juridică mai favorabilă și că a dat și va continua să dea bani presei pentru a-i „spăla imaginea”.

„O să lucrez și la chestia aia cu spălarea imaginii tale, de aia mă și duc la Mircea, la ăștia, la ăștia, încep să strâng hârtii, că o să plătesc undeva un articol, cum au fost și celelalte plătite și după care o să fie încet, încet preluate despre altă persoană care este Vlad, nu cel pe care l-au descris ăștia și care în ultimii ani din păcate a alunecat într-o direcție proastă”, a afirmat Miruna Pascu într-o discuție cu fiul ei, miercuri, 13 septembrie.

„Sunt mulți oameni care fac niște eforturi supraomenești”

Într-o situție pe care Miruna Pascu a purtat-o cu fiul ei aflat în arest, săptămâna trecută, îi transmite acestuia să nu mai vorbească. De asemenea, îl asigură pe Vlad Pascu de eforturile unor persoane de a-l ajuta.

„Te rog frumos, nu mai vorbi cu nimeni, nici acum. Apropos de vorbit. În afară de avocat și cu mine și atât (n.l. neinteligibil) nu mai vorbi cu nimeni. Pentru că lucrurile nu sunt așa cum le vezi tu. Nici la colegii tăi nici la nimeni. Nu sunt. Tu ai tendința să trăncănești. Vorbește despre pasiunile tale, despre boxe despre biciclete, despre faptul că învățai cand erai mic, despre faptul că ai avut și altfel de prieteni. Vorbește despre mine că muncesc și am muncit toată viața, dacă vrei. Vorbește despre alte chestii, nu despre ce făceai tu, pentru că nu ai nimic cu ce să vorbești în direcția aia și lucrurile nu rămân staționare niciodată. Te rog mult de tot să mă înțelegi. Crede-mă că sunt mulți oameni care fac niște eforturi supraomenești ca să scoată ceva din căcatul ăsta. Și nu le fac gratis și nu la ca…le fac (n.l. neinteligibil) în fiecare zi. Înțelegi? Niște pretenții de nu-ți mai povestesc, dar încerc orice să fac dar nu mai îmi veni cu ….deci nu știu. Trebuie să stăm de vorbă. Ce prieteni ai avut, data viitoare, clar. Ca să știu de la cine mă mai aștept la căcaturi. Că nu am știut pe nimeni, mamă, niciodată. Nu știu, probabil ai considerat că mi-ai zis că eu poate îi cunosc, nu știu ce le fac. Pe bune? E clar că nu aveai de ce să mi-o prezinți pe asta. Asta da, îmi dau seama, dar pe bune?!”, afirmă Miruna Pascu, potrivit stenogramelor din referatul DIICOT.

Miruna Pascu, sunată de un apropiat al unei victime a lui Vlad Pascu

Mama lui Vlad Pascu îi relatează fiului că a fost sunată și amenințată de mai multe persoane, iar în cele din urmă a avut o discuție cu un apropiat al familiei fetei ucise în accidentul din localitatea 2 Mai.

„…există niște șanse bune. Ți-am zis, e chestia de expertiză acuma. Trebuie făcută expertiza asta. Să vedem. Sper să iasă mai în regulă, că imaginile sunt șocante. Eu vreau să-ți spun că eu am vorbit inclusiv, că mi-a trimis unul…am primit amenințări, pe whatsapp, pe căcaturi, o grămadă…și m-am enervat la un moment dat și la unul i-am răspuns și vreau să spun, după ce am stat de vorbă cu el, era chiar dintre rudele…mă rog, cunoștințe mai îndepărtate ale fetei ăleia, omul și-a schimbat părerea cu totul. Deci, săracul, vreau să-ți spun a și plâns. Dacă ți-arăt, mi-a trimis ”la multi ani” de ziua ta și a zis că îi pare așa de rău că ai ajuns în situația asta, a înțeles situația care e și că e păcat și de copiii ăia dar e păcat și de tine și că tre să spun adevărul cum a fost Vlad cu tine, cu toate lucrurile. Că pur și simplu dependențele astea până la urmă sunt o boală și pornesc de la o boală a sufletului toate. Înțelegi? Și ți-am zis. Oamenii să știi că dacă (n.l. neinteligibil) la un moment dat înțeleg. A fost…problema nu a fost de accident.”

Stenograme – discuții despre strategia pentru a-l face scăpat pe Vlad Pascu

În referatul cu propunerea de aresstare apare redarea unei convorbiri telefonice dintre Miruna Pascu și fiul ei, care a avut loc în urmă cu două zile.

PASCU MIRUNA: Că vrea să o închidă sau să o închirieze, eu ce pot să-i fac? Ce pot să-i mai fac mama? Că nu pot să-i mai fac nimic. Eu ți-o spun ca idee. Ce cărți ai tu în mână și ce trebuie să vorbești cu el. Și să nu cumva să crezi că… E oricum posibil să nu se țină de cuvânt, că știi lucrurile astea foarte bine. Iar…

VLAD: Da. Noi, ne descurcăm într-o soluție sau alta.

PASCU MIRUNA: Poftim?

VLAD: Găsim o soluție sau alta.

PASCU MIRUNA: Mami, cu siguranță v-om găsi. Ideea este că, îți repet… Ăăă… Vreau să conștientizezi lucrurile așa cum sunt. Exact așa cum sunt. Și să te gândești și tu să faci niște scenarii în mintea ta, și să discutăm pe ele. Apropo, de tine cu perioada, cu pușcăria. Vezi, că trebuie să ne gândim foarte serios la două probleme. Chestia aia cu recunoașterea este evidentă, și mai este cealaltă. Pe care o să o mai discutăm când ne vedem, la care lucrează deja avocații. Să găsim niște soluții pentru problema cu DIICOT-ul.

VLAD: Aia e importantă.

PASCU MIRUNA: Da, știu. Și deține numai de tine, că eu aici nu am nicio carte în mână. Nu știu nimic, nu pot să fac nimic. Deci, tu trebuie să le faci. Tu trebuie să te gândești. Și trebuie să te gândești împreună cu ei. Și o să discutăm chestiile astea începând de săptămâna viitoare. Sigur că e important.

VLAD: Aha.

PASCU MIRUNA: E chiar foarte important.

VLAD: Tu zici de al doilea dosar?

PASCU MIRUNA: Da. E foarte important acolo să facem niște chestii.

VLAD: Da. Asta clar. Dar,…

PASCU MIRUNA: Dar, alea nu vor fi folosite în dosarul ăla. Ca să mă înțelegi.

VLAD: … altă circumstanță… de așa…

PASCU MIRUNA: Ălea vor fi folosite și-n dosarul mare.

VLAD: Da.

PASCU MIRUNA: Că, aia ne interesează. Înțelegi? Nu în dosarul ăla. Că, în dosarul ăla, nu știu cine ar mai putea să vină martor. Aia e problema. Că, s-ar putea să mai cheme martori în afară de Rebeca, pe cineva. Și nu știu pe cine. Vezi, că s-ar putea să-i cheme pe toți copiii ăia cu care tu ai fost în Vamă. Și despre care al căror nume, eu habar n-am.

VLAD: Da. Ăia, n-au ce să spună nimica.

PASCU MIRUNA: Da. Nu știu. Mai vedem ce spunem noi despre ei. Dacă ne ajută. Că, îți repet. Să știi, că lucrurile nu pot rămâne la nivelul la care tu crezi că poți să duci tu chestia asta în spinare. Că ceilalți, stai că au fost drăguți. Nu mai există soluția asta.

VLAD: Dar, nici n-am luat în calcul.

PASCU MIRUNA: Asta-ți spun. Deci, trebuie să… Ne pare foarte rău. Asta e situația. Deci, fiecare trage pentru el, mama. Asta e ceea ce trebuie să facem.

VLAD: Mda.

PASCU MIRUNA: Și trebuie să pun chestia asta și s-o țin în mișcare. Deci, discuțiile cu taică-tu, mâine, nu-l mai acuza de nimic. Că, o să se supere.

VLAD: Eu, o să-l sun și astăzi. O să-i dau un telefon dacă e. Gen să…

PASCU MIRUNA: Ok. O să se scuze, probabil de tot felul de căcaturi. Că se scuză, că se nu știu ce, că se nu știu cum. Pana mea. Că, stai să vezi, că era urmărit. Că n-avea haine, că nu putea să intre în casă. Că… Căcat, mamă. Putea să stea în oraș și să-l trimită p-ăla să-i aducă haine. N-are legătură. N-are. Știi că s-a dus la excursia, la aia cu bărci. Păi, n-a avut nicio treabă. Aia la (n.l. neinteligibil). N-are nicio treabă, omul. Aseară, a venit Horațiu pe la el, au tras o băută. Nu mai… Deci, crede-mă. Deci… Ideea este următoarea. Încearcă să iei tot ce poți, cum ți-am zis întotdeauna, chiar și acum. Pentru că nu vei avea altă soluție. Nu te baza, în schimb, pe nimic din ceea ce spune. Pentru că, crede-mă… Cum ți-am zis că… Din momentul în care se mută, e dus. Cum pe vremuri dacă mi l-am asumat…

VLAD: Da. Nu mă bazez pe nimic.

PASCU MIRUNA: Bravo!

VLAD: Trăiești în România. Și știm că…na. Te sun și faci într-un fel și ai cum să ajungi în caz de orice.

PASCU MIRUNA: Da, mama. Că, să știi, că și eu m-am gândit să plec pentru Bem.

VLAD: În taică-miu nu am așa o bază.

PASCU MIRUNA: Nu ai cum să ai nicio bază, pui. Și dacă te gândeai la chestia asta, că n-ai cum să ai nicio bază, de acum măcar trei ani de zile, erai bine de tot acum. Dar, asta e. Facem ce putem. Și eu, totuși am speranțe. Ți-am zis. Adică, cum să spun? Nu vreau să trăiesc cu speranța că… Cu idea că, gata, s-a terminat tot. Cel puțin, gândește-te, că din punctul meu de vedere eu sunt cea care voi fi bătrână. Nu tu. Tu vei fi un băiat tânăr, o lecție de viață foarte amară. Dar, pe care ți-ai luat-o, că ți-ai căutat-o cumva. Și nu ai înțeles de vorbă deloc. Și după asta, poți să-ți duci viața mai departe liniștit, ți-am zis. Adică, chiar poți să-ți duci viața mai departe liniștit. O să facem niște consiliere psihologică să treci peste toate lucrurile astea. O să găsești ceva de făcut. O să pleci vreun an de zile din România cu siguranță, oriunde. Ca să vezi, să te pui pe picioare psihic cum trebuie. O să merg și eu cu tine, că…Bemul, probabil în perioada aia o să fie deja aproape plecat la facultate sau plecat la facultate. Deci, o să fiu liberă.

VLAD: Mda.

PASCU MIRUNA: O să merg cu tine o perioadă.

VLAD: Dar, tu când crezi așa că… Vezi, că mai durează. O să am… Nu o să…

PASCU MIRUNA: Mamă, procesul s-ar putea… Dacă… Dacă, noi putem să… Dacă, procesul te dă pe domiciliu, interesul nostru ar fi să-l prelungim cât mai mult. M-ai înțeles?

VLAD: Asta înțeleg.

PASCU MIRUNA: Dacă nu te dă pe domiciliu, nu știu ce să spun. E interesul să ieși din gaura aia de acolo. Măcar… Apropo, de penitenciar, am vorbit cu mai multe persoane săptămâna asta. Sigur, sigur te mută pe penitenciar lângă București. Nu te duci. Adică. decât poate pe preventive dacă e să te țină, să te ducă la Poarta Albă. Preventivul pe Poarta Albă e total diferit de încarcerare. Adică, sunt… Nu e în același loc cu ăia de 18, 21. Preventivul e preventive. Ce-i care sunt cu sentințe definitive 18-21 de ani…

VLAD: Deci, nu mă bagă la bididii, la ăștia, dacă să-i mute pe Poartă.

PASCU MIRUNA: Nu. Nu. Nu. Preventivul e… Nu. Preventivul e separate peste tot. Chiar și-n penitenciar, preventivul e separat și încarcerarea dar nu se va produce niciodată înainte de 21 de ani definitivă, nu, pentru că v-a dura procesul, indiferent că te dă sau nu te dă acasă, asta îți spun clar, eu voi face să dureze procesul ăsta, este ”must” ( n.l. engl must – traducere ”trebuie”) pentru mine să faci 21 de ani și o zi până la sentință definitivă și chestia asta se poate fără probleme. M-ai înțeles? Fără probleme. Deci nu te duci pe nu știu ce…la 18-21 mi s-a spus de la început de vecini..

VLAD: Da, e rău…

PASCU MIRUNA: Aia e singura problemă mi-a zis, dar mi-a zis că asta este exclusă. Deci asta este exclusă sută la sută.

VLAD: Mda..

PASCU MIRUNA: Sută la sută asta e exclusă. Și după care pe penitenciar o să vii

( n.l. discuția continuă cu aspecte ce nu prezintă interes operativ, iar de la minutul 18.50 aceasta se continuă cu următorul dialog: )

PASCU MIRUNA: O să lucrez și la chestia aia cu spălarea imaginii tale, de aia mă și duc la Mircea, la ăștia, la ăștia, încep să strâng hârtii, că o să plătesc undeva un articol, cum au fost și celelalte plătite și după care o să fie încet, încet preluate despre altă persoană care este Vlad, nu cel pe care l-au descris ăștia și care în ultimii ani din păcate a alunecat într-o direcție proastă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button