Politică

Visa Waiver, o penalizare politică din partea SUA pentru lovitura de stat din decembrie

America a reintrodus vizele pentru cetățenii români. Lovitura este cruntă din toate punctele de vedere. Dar mai ales pentru că este un semnal politic.

„Guvernul SUA revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver. În timpul acestei revizuiri, Statele Unite suspendă punerea în aplicare a Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) pentru cetățenii români. Această pauză va rămâne în vigoare până când Statele Unite își finalizează revizuirea”. Acesta este comunicatul oficial. Nota bene: revizuirea se referă la „desemnare”, nu la computerele de la graniță și nici la lifturile din aeroport. Este pusă sub semnul întrebării justețea includerii României în program, nu altceva.

A considera decizia SUA ca fiind „o măsură strict tehnică”, așa cum afirmă premierul Ciolacu, este un act iresponsabil. Sau o abureală pentru fraieri.

Mai degrabă este vorba despre o penalizare politică pentru lovitura de stat din decembrie. Conform declarației vicepreședintelui SUA, România nu are aceleași valori ca Statele Unite, din moment ce „a anulat alegerile prezidențiale pentru că nu i-a convenit rezultatul”. O asemenea apreciere nu poate fi ascunsă sub preș. Și nici nu poate fi ruptă de „revizuirea” anulării vizelor. America nu poate acorda facilități de intrare cetățenilor unei țări care nu împărtășește aceleași valori.

Deloc întâmplător, la o zi după vestea „revizuirii”, pe site-ul  Ambasadei SUA este republicat fragmentul din discursul lui JD Vance relativ la anularea alegerilor. Cine se întreba sau se mira de ce s-au reintrodus vizele, avea răspunsul. „Ne mai gândim. Voi ați anulat alegerile, noi vă anulăm scutirea de vize”.

Vom înțelege mai bine lucrurile dacă, după ce ne-am lovit de pragul de sus,  vom reciti ce spunea nu demult JD Vance cu privire la România.

Vicepreședinte SUA a afirmat foarte clar că „prietenia cu SUA se bazează pe valori comune. Nu ai valori comune dacă anulezi alegerile pentru că nu-ţi plac rezultatele, așa cum s-a întâmplat în România”. Nici represaliile crunte care s-au declanșat în România spre toate azimuturile și cu orchestrarea înregului sistem represiv nu puteau fi ascunse. Ambasada SUA lucrează, chiar dacă mulți cred altceva. „Nu ai valori comune dacă ți-e atât de frică de propriul tău popor încât îl reduci la tăcere și îi închizi gura”, adăuga Vance.

Putem să ne facem că astfel de aprecieri nu contează. E treaba noastră. În viață se plătesc și bucuriile, darmite greșelile.

Democrație după model iranian 

O  comparație cu alegerile din Iran ne arată cu cine avem, de fapt, valori comune. În Iran există o instituție care se cheamă Consiliul Gardienilor. Este format din 12 membri, 6 clerici și 6 juriști. Clericii sunt experți în dreptul islamic, „conștienți de nevoile prezente și de problemele zilei”, selectați de liderul suprem al Iranului. Iar cei  6 juriști, „specializați în diferite domenii ale dreptului”, sunt aleși de Majlis (parlamentul  iranian) dintr-o listă de juriști desemnați în prealabil de juriștii musulmani.

Consiliul Gardienilor, ca și Curtea Constituțională din România – sau invers – are trei atribuții mai principale: dreptul de veto asupra legislației adoptate de parlament (Majlis), supravegherea alegerilor și, nu în ultimul rând,  aprobarea sau descalificarea candidaților care doresc să candideze la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale.

La președinția Iranului  pot candida doar cei aprobați de acest Consiliu. La alegerile de anul trecut, dintre  cele 80 de persoane care voiau să ajungă pe buletinul de vot,  doar 6 candidați la președinție au primit viză de la Consiliul Gardienilor.

Este același tip de democrație administrată care a fost instituită acum și în România: alegerile sunt libere, dar administrate. De acum încolo, toți candidații trebuie să aibă viză de la Curtea Constituțională, pe baza unor note informative elaborate de serviciile secrete. Aici suntem.

Instituirea  unui sistem electoral administrat după modelul iranian este „realizarea” abominabilă a actualului regim, la comanda Bruxelles-ului, în regia lui Iohannis și cu materia primă furnizată de serviciile secrete.

O asemenea lovitură dată democrației a fost posibilă cu  susținerea unei propagande iresponsabile, desfășurată zi-lumină, luni în șir, de gruparea de sicofanți  aflată sub bagheta șefului de post A3.

Că ne place sau nu ne place, am ajuns la nivelul democrației iraniene. Suntem singura țară membră a UE și NATO care a  reușit „performanța” să aducă în spațiul european modelul constituțional iranian.Bravos națiune!

Bolojan: „Trump e o  perturbare!”

În interviul luat președintelui interimar, duminică seara, șeful de post A3 a încercat cu disperare să obțină răspunsul la întrebarea fatidică despre probele care au justificat anularea alegerilor. Și l-a întrebat în clar pe actualul președinte dacă, pe lângă documentele secretizate, are probe noi, secrete care să dovedească implicarea rușilor în alegeri. La care președintele interimar a răspuns tot în clar, într-o frază: „Acele documente desecretizate conduc spre acea concluzie”. Pentru a n-a oară se confirmă că nicio altă probă nu există. Șeful de post A3 a înghițit în sec. Dar continuă să  alerge prin pustiu, doar-doar s-o întâlni cu himera din capul său.

Mulți  cred că e de joacă. Că nu s-a schimbat nimic. Că administrația Trump e formată din niște „diletanți”, cum decreta luni seara, de la înălțimea aroganței sale, o tovarășă Găinușă din unitatea de propagandă de la A3.

În aceleași interviu cu Bolojan, la o serie de întrebări-blitz, președintele interimar a fost rugat să definească într-un cuvânt niște personalități. Despre  Trump, Bolojan a răspuns că reprezintă „perturbare”. Iar Zelenski – „rezistență”.

Dacă asta este aprecierea pe care președintele, chiar interimar, al țării, o dă președintelui SUA, să nu ne mai mirăm că suntem „perturbați” de reintroducerea vizelor.

Hlizeala de la mașina de tocat carne A3 în legătură cu această decizie a SUA  este definitorie pentru iresponsabilitatea propagandei anti-americane desfășurată sistematic pe acest post. În ignoranța lor, aceste unelte ale dezinformării cred că e important ce spun alde frații Muraru ori „excelența sa Zucky” – fostul ambasador dat afară pe ușa din dos și purtat ca sfintele moaște dintr-o televiziune în alta. Că sunt pline de învățăminte știrile aduse de la Bruxelles de o altă tovarășă Lina Ciobanu, mufată de ani mulți la niște bani europeni. Că sunt importante analizele, tabelele și graficele  pe care trompeta regimentului numită Radu Tudor, un habarnist în politică și analfabet funcțional în relații internaționale, le pune pe tablă spre râsul curcilor.

Chiar luni seara am putut auzi în respectivul conclav că „Trump e un fel de Nehammer” și că „Visa Weiver este un fel de Schengen”. Și că e „un lucru bun” reintroducerea vizelor, în sensul că „putiniștii care vor să zgârie gardul pe la Mar a Lago va trebui să-și ia viză”.

Ăsta e nivelul de gândire care ne-a adus unde ne-a adus.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button