EconomiePolitică

Virgil Popescu ne mărește factura la gaze prin ringul de la Viena

Fostul director general al Romgaz, Adrian Volintiru, arată că singurul vinovat de creșterea excesivă a prețurilor la gaze este ministrul Energiei, Virgil Popescu. Marea greșeală a acestuia a fost raportarea prețului de referință a gazelor la Bursa de la Viena. În plus, ministrul a stopat investițiile în exploatare, care au condus la scăderea cu 30% a producției în ultimii 3 ani. De cealaltă parte, Virgil Popescu dă vina pe rușiscrie Național.

”În 2019, Romgaz producea în jur de 16 milioane de m.c. gaze pe zi, ceea ce însemna 47% din necesarul intern, iar OMV producea încă 47%, astfel că mai rămâneau doar 6% de acoperit din import. De aceea am luptat eu pentru investiții, ca să creștem această producție undeva, la 18 milioane de m.c. pe zi. Acum, nu se mai fac investiții, au mai avut ghinion că s-au inundat niște sonde și nu au pus nimic în loc. Eu zic că astăzi, mai puțin de 13 milioane de m.c. pe zi mai produce Romgaz, în condițiile în care sunt surse de gaze”, a declarat Adrian Volintiru, fostul director general al Romgaz.

Viena stabilește prețul gazului românesc

Introducerea Gas Release Program, cu care s-a lăudat ministrul Virgil Popescu, a însemnat, de fapt, că prețul de referință al Bursei de la București se raportează într-un procent de 85% la Bursa din Austria, spune Adrian Volintiru. ”Și atunci logica merge și spune că, dacă prețul din Austria e mare, și la noi e mare. Acum, că a venit Gazprom și a denaturat piața, asta este altă poveste, dar dacă tu te raportezi la Bursa de la Viena înseamnă că ții cu prețurile de acolo. Dacă se tranzacționau gazele pe Bursa de la București ne făceam noi prețurile și, dacă produceam 90%, atunci aveam reglajele noastre interne. Dacă a aliniat acolo, e logic, prețurile se duc după Bursa de la Viena. Ca să scadă prețul la gaze, ar fi bine, măcar pentru o perioadă, să ne rupem de Bursa de la Viena și, în același timp, să luăm toate măsurile pentru creșterea producției”, a mai precizat fostul director general al Romgaz, Adrian Volintiru.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button