Politică

Virgil Popescu a anunțat de trei ori în ultimii doi ani redeschiderea minei de uraniu Tulgheş-Grinţieş. Averea uriaşă a României stă îngropată din cauza hoților care ne conduc

Ministrul Energiei Virgil Popescu a făcut anunțul deschiderii minei de uraniu Tulgheş-Grinţieş. Același anunț a mai fost făcut cu trei ocazii în ultimii doi ani. În iunie 2021, apoi în septembrie, şi, din nou, în martie 2022.

„Pentru prima dată, putem spune că în România există un circuit integrat nuclear pentru producţia de energie electrică. În această lună, după un întreg şir de de acţiuni, societatea Nuclearelectrica a ajuns să deţină întreg ciclul nuclear al României, de la extracţia de uraniu prin licenţele pe care le are la mina Tulgheș-Grințeș, la procesarea acesuia, achiziţionând uzina de la Feldioara, fabrica de combustibil de la Piteşti şi producţia de energie electrică de la Cernavodă îi dă societăţii toate ingredientele să aibă acest circuit”, a declarat ministrul Virgil Popescu la finalul anului 2022.

În luna septembrie 2021 ministrul Energiei afirma că mina de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş va fi deschisă pentru ca România să aibă în continuare combustibil nuclear propriu.

„Adevărul este următorul şi este contrar celor afirmate de cei care încearcă să-şi facă doar imagine. Mina de la Crucea: Această mină nu mai are uraniu, de aceea se închide. Are uraniu mina de la Tulgheş- Grinţieş, mină care a trecut din administrarea Companiei Naţionale a Uraniului în administrarea Nuclearelectrica pentru a asigura circuitul nuclear integrat. Așadar, vom deschide mina de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş pentru a avea în continuare combustibil nuclear propriu!”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Virgil Popescu.

Ce au găsit în mina de uraniu, clasificat de statul român

În anii ’70, când au început verificările, aici lucrau aproape 800 de oameni. Ce au găsit a fost clasificat cu cel mai mare nivel de siguranţă. Nici astăzi, niciun oficial al statului român nu poate da această informaţie.

Există informații că de la Tulgheş-Grinţieş s-ar putea extrage 120.000 de tone de uraniu pe an. Dar când s-ar putea întâmpla asta, din moment ce anunțul redeschiderii se tot repetă de câțiva ani? Experții sunt cei care estimează că nu mai devreme de patru ani, însă ministrul Popescu nu a oferit nicio informație clară.

Ministerul Energiei a plătit în 2021 peste zece milioane de lei pentru un studiu de fezabilitate comandat de Compania Naţională a Uraniului în vederea deschiderii exploatării de la Tulgheş-Grinţieş. De atunci şi până acum, niciun Guvern nu a aprobat investiţia estimată în 2013 la circa 407 de milioane de lei, cu tot cu TVA.

Curtea de Conturi a constatat în 2012 mai multe ilegalităţi cu privire la atribuirea şi derularea contractului de realizare a studiului de fezabilitate, iar justiţia i-a dat dreptate.

Pentru localnici, aşteptarea a însemnat o viaţă construită în jurul unui obiectiv care a trecut de la concret la mit. O generaţie de specialişti s-a dus, iar de ce a construit Ceauşescu s-a ales praful.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button