Viorel Focșa (AUR) către ministrul Bogdan Aurescu: Cum ați comemorat împlinirea a 81 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă?
Deputatul AUR Viorel Focșa i-a adresat ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, o întrebare parlamentară privind modalitatea în care MAE a comemorat anul acesta masacrul de la Fântâna Albă. Supranumit ”Katyńul românesc”, acesta reprezintă cel mai sumbru eveniment din istoria României.
În acest context, Focșa a solicitat aceluiași ministrului să transmită cum a reacționat MAE anul trecut la manipularea dezgustătoare și jignitoare a Administrației Regionale de Stat Cernăuți care, printr-un filmuleț postat pe Facebook, a redus miile de români asasinați cu sânge rece la câteva zeci și a mistificat acțiunea criminală a armatei sovietice drept o provocare conștient planificată de serviciile secrete române, împotriva locuitorilor Bucovinei.
Pe 1 aprilie 1941, 4.000 de români pașnici au fost asasinați cu sânge rece de armata sovietică în pădurea Varnița, de lângă satul Fântâna Albă, localitate aflată atunci pe teritoriul Uniunii Sovietice, astăzi pe cel al Ucrainei. O coloană alcătuită din bătrâni, tineri, femei și copii s-a îndreptat cântând „Hristos a înviat din morți cu moartea pre moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le” către noua graniță dintre Uniunea Sovietică și România, care secționase Bucovina până la sânge. Influențați de zvonistica planificată și implementată de agenții NKVD, din care rezulta că militarii ruși îi vor lăsa să treacă în liniște și pace, românii noștri din Bucovina sovietică au pornit pe drumul reunirii cu familiile din Bucovina românească, fără să bănuiască în vreo secundă că acesta va fi ultimul lor drum. Când au ajuns în bătaia mitralierelor, mai întâi au fost secerați de o ploaie de gloanțe. Cine a scăpat de gloanțe, a fost tăiat de sabie, iar toți, morți și răniți, au fost aruncați într-o groapă comună. Martorii oculari susțin că pământul a gemut și s-a mișcat două zile, apoi s-a așternut tăcerea.
În 2011, Parlamentul României a decretat ziua de 1 aprilie drept Ziua naţională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie.