Social

Viol în redacțiile neomarxiste

Publicația PressOne a anunțat marți că își încheie colaborarea cu jurnalistul Răzvan Băltărețu, pe care jurnalista Adina Florea l-a acuzat că a violat-o. Redacția PressOne arată că ”integritatea, respectul și siguranța sunt valori fundamentale. Considerăm că astfel de comportamente nu-și au locul în presă și în nicio altă parte a societății”.

HotNews.ro a anunțat marți printr-un articol că a încetat colaborarea cu jurnalistul: ”Media Bit Software, compania editoare a publicației HotNews, a luat act de acuzațiile grave aduse ziaristului Răzvan Băltărețu. O fostă colegă de presă îl acuză pe acesta de viol. Răzvan Băltărețu colabora, ca freelancer, cu HotNews pe proiecte editoriale și comerciale. În timp ce urmărim derularea evenimentelor cu privire la acuzațiile grave privind comportamentul lui Răzvan Băltărețu, comunicăm că relația cu acesta a fost încheiată, cu efect imediat”.

Comunicatul integral:

”În urma recentelor acuzații apărute în spațiul public cu privire la jurnalistul Răzvan Băltărețu, care și-a pus semnătura pe mai multe materiale publicate în PressOne în ultimele luni, redacția PressOne face următoarele precizări:
1. Colaborarea noastră cu Răzvan Băltărețu se încheie aici.
2. Condamnăm cu tărie orice formă de violență sau abuz. Susținem fără echivoc victimele acestor acte și ne exprimăm solidaritatea cu toate femeile care au trecut prin astfel de experiențe traumatizante.
3. Pentru redacția PressOne, integritatea, respectul și siguranța sunt valori fundamentale. Considerăm că astfel de comportamente nu-și au locul în presă și în nicio altă parte a societății”.

Adina Florea, fostă jurnalistă la Vice și la Libertatea, îl acuză pe ziaristul Răzvan Băltărețu că ar fi violat-o în anul 2015. Răzvan Băltărețu este “omul care în iulie 2015, atunci când aveam abia 20 de ani împliniți, s-a urcat peste mine și m-a violat în timp ce-i urlam nu. apoi a adormit în patul meu, iar eu am plecat să dorm pe malul Dâmboviței, în fața căminelor de la Grozăvești”, a scris Adina Florea, pe pagina sa de Facebook. Contactat de G4Media, Răzvan Băltărețu, fost redactor șef la publicația Vice, neagă acuzația și afirmă că a avut cu Adina Florea o “relație neoficială”.

Fosta jurnalistă Adina Florea îl acuză pe ziaristul Răzvan Băltărețu de viol: “M-a violat în iulie 2015. Aveam 20 de ani. Viața mea nu a mai fost niciodată la fel”

Fundația Friends for Friends, care organizează premiile Superscrieri unde Răzvan Băltărețu a primit un premiu în numele echipei Vice, a anunțat printr-un comunicat că se solidarizează cu jurnalista Adina Florea.

Comunicatul Friends for Friends:

”Ne solidarizăm cu Adina Florea, care îl acuză pe Răzvan Băltărețu, fost redactor șef VICE România de viol.
În lumina acestor acuzații grave, simțim nevoia să adresăm câteva puncte esențiale.
În primul rând, dorim să exprimăm clar că astfel de acuzații sunt extrem de serioase și trebuie tratate cu atenția și respectul cuvenit. Victimele trebuie crezute.
În al doilea rând, premiul Superscrieri a fost acordat de juriu pentru VICE România, pe baza meritelor jurnalistice ale echipei, pentru contribuția lor semnificativă la peisajul media românesc. Echipa VICE a demonstrat profesionalism și integritate în munca ei, fapt pentru care a fost recunoscută și apreciată.
Încă din 2016, FFFF derulează proiectul In a Relationship, axat pe psihoeducație pentru prevenția violenței și a abuzurilor. Mii de tineri din întreaga țară au beneficiat deja de resursele dezvoltate în cadrul proiectului și sperăm ca astfel de povești ale victimelor să nu mai rămână secrete.
În concluzie, ne exprimăm solidaritatea cu victimele violenței sexuale și a altor forme de abuz. Dorim să încurajăm jurnalismul în sprijinul acestora. Vom face demersuri concrete în viitorul Superscrieri”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button