Știrile 60m.RO

Viktor Orban: Maghiarii mor în războiul din Ucraina

Prezent la Forumul Diplomatic de la Antalya, premierul ungar Viktor Orban a susţinut că nu priveşte războiul din Ucraina „prin ochelarii” Kievului sau cei ai lui Putin”, ci din perspectiva ungară. ”Trebuie să reprezint interesele ţării şi ale naţiunii mele … când ceva este bun pentru unguri, voi susţine, iar când ceva este rău, mă voi opune”, a spus Orban, citat de MTI.

Liderul de la Budapesta s-a referit la comunitatea de etnici maghiari din Transcarpatia, care locuieşte acolo de o mie de ani şi care acum este recrutată în armata ucraineană.

”Maghiarii mor în războiul din Ucraina”, a spus Orban, adăugând că aceştia aparţin naţiunii maghiare. Pacea în Ucraina ar asigura securitatea pentru ”vieţilor maghiarilor”, a argumentat el. ”Acesta este un motiv, dincolo de altele, pentru care noi, ca maghiari, ne angajăm foarte mult în favoarea păcii”, a justificat Viktor Orban.

În opinia sa, ar exista o şansă serioasă pentru pace doar dacă fostul preşedinte american Donald Trump ”va fi capabil să se întoarcă”. Orban s-a declarat convins că dacă acesta ar fi fost în funcţie când a izbucnit războiul din Ucraina ”nu ar fi existat niciun război acum”. Premierul ungar a confirmat că se va întâlni cu Donald Trump săptămâna viitoare, în Florida.

Întrebat dacă vede viitorul Ungariei în Uniunea Europeană, Orban a răspuns: ”Bineînţeles, dacă eşti ungur, eşti european”. ”Ungaria va avea întotdeauna un loc geopolitic special în Uniunea Europeană”. Cu toate acestea, el a adăugat că este vorba despre modul în care comunitatea europeană doreşte să îşi modeleze viitorul. În prezent, Europa se bazează pe o ideologie progresistă, liberală. Noţiunile de naţiune şi mândrie naţională sunt privite cu suspiciune.

”Nici valorile familiei nu sunt respectate, pentru că familia nu mai există în Europa”, a remarcat oficialul ungar. Premierul a spus că diferenţa de opinie între liberali şi conservatori este în creştere, dar a adăugat că actuala majoritate ar trebui să accepte că există poziţii conflictuale.

Întrebat despre viitoarea preşedinţie ungară a Consiliului UE din a doua jumătate a acestui an, Viktor Orban a afirmat că printre priorităţile sale se numără extinderea UE cu regiunea Balcanilor şi competitivitatea Europei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button