Internațional

Viktor Orban îi face obraznici pe ucraineni și vorbește despre escaladarea războiului

Premierul ungar Viktor Orban consideră că ar putea începe al Treilea Război Mondial, dacă ceilalți lideri ar asculta indicațiile președintelui Volodimir Zelenski. El a mai spus că acesta este și motivul pentru care Ucraina nu este acceptată în NATO.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că dacă vom face ceea ce ne cere Volodimir Zelenski vom intra în al Treilea Război Mondial. El a mai spus că celelalte țări nu vor să riște pentru Ucraina. „Asta e tot. Cei mai mulți nu vor să riște un război, motiv pentru care Ucraina nu este acceptată în NATO”, a spus șeful guvernului ungar într-un interviu televizat.

Viktor Orban consideră că ucrainenii pot cere ajutorul într-un mod mai frumos: „Dacă ai probleme și ceri ajutor, atunci te comporți frumos. Ucrainenii sunt cu adevărat agresivi, exigenți…”. Premierul a criticat și oferirea de către SUA a munițiilor cu dispersie considerând că vor duce la escaladarea războiului.

„Țările participă deja la război, furnizând arme Ucrainei. Iar dacă acestea furnizează bombe cu dispersie, care sunt considerate o metodă sau un mijloc de război respins în întreaga comunitate internațională, atunci aceasta este o situație complet nouă. Prin urmare, deși nu le-am permis ucrainenilor să intre în NATO, deși am prevenit amenințarea imediată a unui război mondial, nu ne-am apropiat nici măcar cu un metru de pace. Există o escaladare. Sosesc tot mai multe arme cu rază lungă de acțiune, explozibili mai eficienți, pe care ucrainenii îi primesc din țările occidentale, în special din Statele Unite.”

El a vorbit şi despre summitul NATO de la Vilnius, de marţi şi miercuri, unde ţările membre au discutat, printre altele, despre posibila aderare a Ucrainei la alianţă, respinsă pentru moment. Viktor Orban a dat asigurări că „sunt de înţeles cerinţele ucrainene (privind integrarea ţării lor în NATO), dar, dacă le-am îndeplini, ne-am afla în cel de-al treilea război mondial”.

Premierul a mai spus că Ucraina „şi-a pierdut suveranitatea”, dat fiind că nu are bani şi luptă cu arme occidentale. Acesta nu susține aderarea Ucrainei la NATO, lucru care nu-i pe placul președintelui Volodimir Zelenski.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button