Internațional

Viktor Orban, comparat cu Nicolae Ceaușescu

Premierul ungar Viktor Orban s-a lăudat cu o poză, în care apare îmbrăcat într-un palton îmblănit și cu o căciulă în cap. Imaginea, care nu este falsă, a fost însoțită de mesajul: „Vine iarna”. Premierul Ungariei s-a îmbrăcat cu haine tradiționale din Kazahstan, în timpul vizitei sale în această țară, cu prilejul celui de-al 10-lea summit al Organizaţiei Statelor Turcice, notează hirado.hu.

Viktor Orban a primit și o decorație din partea președintelui kazah. În comentariile de pe pagina premierului ungar, mulți oameni au râs de costumația lui. Un bărbat chiar l-a comparat cu Nicolae Ceaușescu.

Glume făcute pe seama lui Viktor Orban

În prezent, premierul pro-rus pare să fie un aliat mai bun pentru Rusia decât Kazahstan. Țara din Asia Centrală încearcă să se îndepărteze de Moscova și chiar este un furnizor important de gaz pentru Uniunea Europeană.

Premierul ungar Viktor Orban se află în capitala Kazahstanului, Astana, pentru cel de-al 10-lea summit al Organizaţiei Statelor Turcice. Organizația reunește Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Ungaria, Turcia, Turkmenistan şi Uzbekistan.

Ungaria şi Kazahstan cooperează în domeniul energiei. În ianuarie 2023, cele două ţări au semnat un memorandum de înţelegere privind educaţia în utilizarea energiei nucleare în scopuri paşnice.

Potrivit sursei citate, în cadrul negocierilor de la Astana va fi semnat şi acordul „Stipendium Hungaricum” pentru perioada 2024-2026. În derulare fiind şi pregătiri pentru apariţia mai multor universităţi maghiare în Kazahstan.

viktor orban
Sursa foto: kormany.hu

Summitul cu deviza „era turcică”

Potrivit paginii web a organizaţiei, summit-ul de vineri al Organizaţiei Statelor Turcice, care are loc sub deviza „timpul turcic” sau „era turcică”. Evenimentul va “servi drept o platformă-cheie pentru discuţii la nivel înalt cu privire la o serie întreagă de subiecte. Liderii prezenţi urmează să decidă asupra unor aspecte esenţiale, să finalizeze acorduri în domenii precum economia, comerţul, transportul şi vămile”.

Liderii statelor turcice Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Ungaria, Turcia, Turkmenistan şi Uzbekistan vor discuta şi despre evoluţiile politice şi economice din regiune şi din afara acesteia.

Delegaţia maghiară, care a mers la cel de-al 10-lea summit al Organizaţiei Statelor Turcice, fac parte ministrul dezvoltării economice, Márton Nagy, ministrul de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, respectiv ministrul finanţelor, Mihály Varga, va purta negocieri cu preşedintele Kassym-Jomart Tokayev, premierul Alikhan Smailov şi preşedintele parlamentului, Yerlan Koshanov, potrivit unui comunicat oficial al guvernului maghiar.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button