Politică

Viktor Orban a cerut ca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană să fie scoasă de pe agenda Consiliului European

Premierul ungar Viktor Orban, considerat calul troian al Rusiei în UE, i-a scris președintelui Consiliului European, Charles Michel, pentru a cere ca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană să fie scoasă de pe ordinea de zi a summitului din această săptămână, scrie Radio Europa Liberă. Dacă șantajul lui Orban la adresa UE va funcționa, va fi afectată și Republica Moldova, care a depus la pachet cu Ucraina o cerere de aderare la UE.

Într-o scrisoare adresată lui Michel, care va prezida summitul de la Bruxelles, Orban a avertizat, de asemenea, împotriva introducerii pe ordinea de zi a unei revizuiri a finanțării de miliarde de dolari pentru Ucraina, afirmând că ambele subiecte sunt sortite eșecului. Orban l-a îndemnat pe Michel să nu facă presiuni pentru a lua o decizie în cadrul Consiliului European pe aceste subiecte în decembrie, „deoarece lipsa clară de consens va duce inevitabil la eșec”.

Viktor Orban este singurul lider UE care menține legături strânse cu Rusia după invadarea Ucrainei. Mai mult, el a blocat constant anumite inițiative europene precum sancțiuni la adresa Kremlinului ori ajutoare pentru Ucraina.

El a insistat că este nevoie mai întâi de o „discuție strategică” despre aderarea Ucrainei la UE și a avertizat că forțarea unei decizii ar putea distruge unitatea UE.

Consiliul „trebuie să evite acest scenariu contraproductiv de dragul unității, care este cel mai important atu al nostru”, a declarat el în a doua sa scrisoare adresată lui Michel în tot atâtea săptămâni cu privire la posibila aderare a Ucrainei la UE. Însă scrisoarea nu spune în mod clar că Ungaria va pune veto la orice demers de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina.

Deciziile privind extinderea blocului și revizuirea bugetului pe termen lung al acestuia, care include un ajutor de 50 de miliarde de euro (54,1 miliarde de dolari) pentru Kiev, trebuie să fie aprobate în unanimitate de toate cele 27 de țări membre. Ucraina se bazează pe fondurile UE pentru a-și ajuta economia să supraviețuiască în anul următor.

Biroul lui Michel a refuzat să comenteze scrisoarea lui Orban, potrivit AP.

Michel s-a deplasat la Budapesta săptămâna trecută, după prima scrisoare a lui Oban, în care acesta a cerut o schimbare de strategie a politicii Uniunii Europene față de Ucraina.

După ce s-a întâlnit cu Orban pe 27 noiembrie, Michel a postat un mesaj pe X, fostul Twitter, în care a subliniat importanța unității UE, spunând că aceasta „necesită un efort constant și este principala noastră forță”.

Luna trecută, Comisia Europeană, care supraveghează procesul de extindere, a recomandat ca Ucraina să poată deschide discuțiile de aderare după ce va aborda problema corupției, a preocupărilor legate de lobby și a restricțiilor care ar putea împiedica minoritățile sale să studieze și să citească în propriile limbi.

Orban a declarat că permiterea începerii discuțiilor de aderare chiar dacă nu au fost îndeplinite toate condițiile prealabile ar marca sfârșitul politicii de extindere a Uniunii Europene „ca instrument obiectiv și bazat pe merit”.

Orban a discutat săptămâna trecută despre poziția sa cu privire la deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina într-un interviu acordat radioului de stat ungar, în care a spus că în prezent nu este în interesul Ungariei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button