Internațional

VIDEO | Zelenski, ovaționat în Parlamentul britanic. L-a citat pe Winston Churchill: ,,Vom lupta în codrii, pe câmpii, pe ţărmuri şi pe străzi”

Preşedintele Volodimir Zelenski a ținut ieri un discurs în Camera Comunelor, camera inferioară a Parlamentului Regatului Unit. Este primul lider străin care se adresează parlamentului britanic prin videoconferință. Parlamentarii britanici l-au salutat cu ovaţii pe liderul de la Kiev.

În discursul lui, Zelenski l-a evocat pe fostul lider britanic din al Doilea Război Mondial, Winston Churchill, pentru a sublinia că Ucraina este hotărâtă să reziste până la capăt. Preşedintele ucrainean a cerut înăsprirea sancţiunilor impuse Rusiei care, în opinia sa, ar trebui declarată stat terorist. Şi a pledat din nou pentru decretarea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, măsură pe care NATO nu o doreşte deoarece ar duce la un conflict armat deschis cu Rusia.

,,A fi sau a nu fi, aceasta este întrebarea pentru noi acum. Nu vom renunţa şi nu vom pierde. Vom lupta până la sfârşit pe mare, în aer, vom continua să luptăm pentru pământul nostru, indiferent de preţul plătit. Vom lupta în codrii, pe câmpii, pe ţărmuri şi pe străzi”, a spus Zelenski, parafrazând unul dintre cele mai faimoase discursuri ale nu mai puţin celebrului şef al guvernului britanic Winston Churchill din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

,,Vă rog, sporiţi presiunea sancţiunilor împotriva acestei ţări (Rusia) şi vă rog recunoaşteţi această ţară drept un stat terorist şi vă rog asiguraţi-vă că cerul ucrainean este sigur… Vă rog asiguraţi-vă că faceţi tot ceea ce trebuie făcut”, a insistat preşedintele ucrainean.

Regatul Unit a devenit unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Zelenski, Johnson discutând frecvent cu preşedintele ucrainean la telefon, iar cei doi – potrivit unora – au o relaţie prietenoasă, notează Reuters.

Intervenţia lui Zelenski în parlamentul de la Westminster, calificată drept ,,istorică” de preşedintele Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, este un eveniment extrem de rar pentru un şef de stat străin, scrie AFP.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button