Internațional

VIDEO. Tensiunile din Kosovo degenerează: străzi blocate de sârbi în Mitrovița

Militanţi de etnie sârbă au construit baricade, marţi, în oraşul Mitroviţa, în nordul Kosovo, în contextul amplificării tensiunilor cu Guvernul de la Priştina, afirmă surse citate de site-ul Tagesschau.de, relatează Mediafax.

Mai multe străzi din oraşul Mitroviţa au fost blocate cu baricade şi cu vehicule de mare tonaj, iar premierul kosovar, Albin Kurti, a cerut intervenţia Forţei NATO de menţinere a păcii (KFOR). Uniunea Europeană a îndemnat autorităţile de la Priştina şi Belgrad să ia măsuri pentru detensionarea situaţiei.

Preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucici, a decis suplimentarea prezenţei militare la frontiera cu fosta provincie Kosovo, care şi-a proclamat independenţa, pe fondul amplificării tensiunilor. Forţele militare sârbe au fost plasate marţi în stare de alertă.

Preşedintele Vucici l-a trimis la frontiera cu fosta provincie Kosovo pe generalul Milan Mojsilovici, şeful Statului Major al armatei sârbe. „Sarcinile armatei sârbe sunt precise şi clare şi vor fi îndeplinite în totalitate. Situaţia la graniţă este complexă şi complicată, astfel că necesită prezenţa armatei sârbe”, a afirmat şeful Statului Major militar de la Belgrad.

Surse din cadrul serviciilor de securitate sârbe au raportat duminică seară incidente armate în zone din nordul Kosovo. Există informaţii că serviciile de securitate kosovare au intervenit pentru dezmembrarea unei baricade ridicate de etnici sârbi. Guvernul de la Priştina susţine că informaţiile nu sunt reale. De asemenea, un echipaj al KFOR a fost vizat de focuri de armă.

Premierul Serbiei, Ana Brnabici, a avertizat săptămâna trecută că în Kosovo există riscul izbucnirii unui conflict armat din cauza intensificării tensiunilor intercomunitare, pledând însă pentru acţiuni de menţinere a păcii. „Trebuie să facem totul, noi toţi, pentru a încerca să menţinem pacea. Într-adevăr, suntem în pragul unui conflict armat din cauza măsurilor unilaterale ale autorităţilor de la Priştina”, a declarat Ana Brnabici.

Kosovo, fostă provincie sârbă cu populaţie majoritar albaneză, şi-a proclamat independenţa în 2008, după un conflict militar. Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo şi îi încurajează pe etnicii sârbi să sfideze autorităţile de la Priştina, care vor să îşi exercite suveranitatea pe întregul teritoriu.

Sute de etnici sârbi din nordul Kosovo au construit începând din 10 decembrie baraje pentru a protesta faţă de arestarea unui fost poliţist sârb. Poliţia kosovară susţine că a fost vizată de trei atacuri armate. Misiunea de Poliţie a Uniunii Europene (EULEX) a fost vizată de un atac cu grenadă de manevră, dar nimeni nu a fost rănit.

Guvernul de la Priştina vrea să organizeze alegeri locale în zonele cu populaţie majoritar de etnie sârbă, dar, pe fondul tensiunilor, scrutinul a fost amânat până în aprilie. Guvernul kosovar a fost nevoit să revină şi asupra planului care prevedea montarea de numere de înmatriculare kosovare la autoturismele etnicilor sârbi din Kosovo.

Forţa NATO de menţinere a păcii (KFOR) a suplimentat prezenţa militară în nordul Kosovo şi susţine că situaţia este sub control. Însă Serbia a cerut KFOR să permită desfăşurarea de militari şi poliţişti sârbi în nordul Kosovo.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button