ComunicateEconomie

Diriginții de șantier cer utilizarea ajutorului european pentru construirea de autostrăzi

Diriginții de șantier organizați în Colegiul Tehnic al Diriginților de Șantier au emis un comunicat de presă în care solicită ca banii europeni oferiți despre ajutor pentru reducerea efectelor pandemiei să fie direcționați spre investiții precum construirea de autostrăzi sau a sistemului de irigat național.

România va beneficia de o asistență financiară din partea Uniunii Europene pentru reducerea efectelor economice ale crizei sanitare: 33 de miliarde de euro, din care 21 de miliarde sunt bani nerambursabili, dar și un credit în valoare de 12 miliarde de euro.

Însă această asistență va fi doar alocată, nu și dată, în condițiile în care România nu pune la dispoziție proiecte de investiție absolut necesare dezvoltării țării.

România este codașă la atragerea fondurilor europene din actualul ciclu bugetar european, peste 60% din bani rămânând necheltuiți. Astfel că oricât am negocia, dacă nu suntem în stare să atragem și să cheltuim banii, totul rămâne doar pe hârtie.

“Există câteva proiecte care sunt de importanță zero, dar care sunt departe de a fi începute. Dacă ar fi să numim cinci dintre ele acestea ar fi: autostrăzile, rețeaua de apă și canalizare din localități, infrastructura de irigare a terenurilor agricole, construcția și reabilitarea școlilor și grădinițelor. Românii trebuie să înțeleagă că acești bani nu sunt oferiți cadou de cineva ci ni se datorează de drept, ca urmare a faptului că suntem membri ai Uniunii Europene, suntem parte a contribuției și a deciziilor” afirmă Cezar Petre, președinte al Colegiului Tehnic al  Diriginților de Șantier.

România este obligată să foloseasca banii primiți drept ajutor pentru pornirea de noi investiții, eventual mutarea unei părți din proiectele deja depuse spre finanțare prin programul PNDL:

“Autoritățile locale preferă să desfășoare investiții prin intermediul programului PNDL datorită birocrației mult reduse. Dar nu ne impune nimeni din Europa o legislație și o birocrație specială pentru fondurile europene, totul se creează la București prin suprareglementare. Investiții există, proiecte sunt, banii trebuie directionați către acestea și nu pentru completarea de pachete de asistență socială și care au efect pe termen scurt, însă pe termen lung vom rămâne cu o datorie de rambursat. Avem nevoie de autostrăzi, aceasta trebuie să fie prioritatea zero, restul sunt doar scuze. Este ca și cum arterele unui corp uman nu ar funcționa, totul se blochează” spune Lulea Marius Dorin, vice-președinte în cadrul organizației.

  • RMGC a solicitat prelungirea concesiunii Roşia Montană şi licenţe de exploatare pentru proiectele Bucium
    Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roşia Montană, a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea cu încă 5 ani a licenţei de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roşia Montană, care urmează să expire pe 20 iunie. În plus, cei de la RMGC şi-au reînnoit solicitările adresate ANRM pentru emiterea de licenţe de exploatare pentru perimetrele Rodu-Frasin şi Tarniţa din cadrul prospectului Bucium, la care susţin că au dreptul încă din 2007. ″ANRM nu s-a pronunţat timp de 16 ani asupra solicitărilor de licenţe pentru Bucium, deşi era obligată legal să o …
  • Produsul rusesc de care Europa este dependentă. În România este introdus ilegal de mafia PSD/PNL din Portul Constanța
    Europa se îndreaptă pe nesimţite în poziţia în care va fi dependentă de îngrăşămintele ruseşti, la fel cum a fost cu gazele naturale, avertizează unul din cei mai mari producători europeni de îngrăşăminte necesare pentru culturile agricole, informează Financial Times. Îngrăşămintele pe bază de azot, care sunt importante pentru creşterea plantelor, sunt produse pe bază de gaze naturale şi Rusia exportată cantităţi din ce în ce mai mari în Europa, înlocuind o parte din gazele sale naturale care acum sunt interzise în UE, spune Svein Tore Holsether, director general la Yara International, unul din cei mai mari producători de îngrăşăminte pe …
  • Noi rămânem tot desculți și goi… Americanii au pus ochii pe miliardele din subsolul României
    Mina de magneziu dezafectată de la Budureasa, din județul Bihor, va fi redeschisă, după ce compania Verde Magnesium, parte a fondului de investiții american Amerocap, a anunțat că investește un miliard de dolari, după cum scria Financial Times. Reducerea dependenței Uniunii Europeane de importurile de materii prime critice din China este crucială, au subliniat numeroși oficiali europeni. Magneziul este una dintre acestea resurse, scrie siteul Panorama, care cartografiază posibilul rol al României în această asigurare a materiilor prime importante. Este vorba despre mina de la Budureasca, la 100 de kilometri de Oradea, la limita Bihorului cu județul Cluj. Budureasca este o veche …
  • Suntem pe primele locuri în UE în agricultură, dar importăm porumb din Ungaria, mere din Polonia şi conserve de roşii din Turcia
    România este unul dintre cei mai mari producători de cereale din Europa, lucru care şi susţine balanţa comercială în zona de agrobusiness, însă dincolo de acest capitol, România rămâne deficitară în multe sectoare ale industriei alimentare. Astfel, din cauza lipsei de investiţii mai ales în zona de procesare, de strategii atât la nivel de ferme, companii, cât şi la nivel guver­namental, rafturile magazinelor sunt pline de produse de import, scrie Ziarul Financiar. România, care an de an stă în top 5 producători de porumb, are în marile magazine porumb la conservă din Ungaria sau chiar din afara UE. Un alt exemplu …
  • Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
    Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag de 3.600 MW. 3.636 MW. Acesta a fost consumul instantaneu de energie electrică al României înregistrat în 28 aprilie, Duminica Floriilor, la ora 14.43, potrivit datelor Transelectrica. Este vorba despre consumul din rețele, cel măsurat, consumul efectiv fiind mai mare cu sute de MW la acea oră, fiind vorba despre autoconsumul prosumatorilor, care înlocuiesc astfel consumul din rețea cu ce produc din instalațiile fotovoltaice proprii – în momentul de față sunt instalați peste 1.500 MW la prosumatori. De altfel, în toată perioada cu radiație …
  • Ciolacu îl susține pe Manole pentru un nou mandat la şefia BNR
     Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu zis Manole, fost turnător la Securitate, pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale. ”România are nevoie de stabilitate monetară şi cred că domnul Isărescu trebuie să mai ia un mandat”, a anunţat Marcel Ciolacu la Prima TV. Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia BNR. ”România are nevoie de stabilitate monetară şi cred că domnul Isărescu trebuie să mai ia un mandat”, a răspus Marcel Ciolacu.  Premierul a mai fost întrebat dacă …
  • Guvernul Ciolacu, cel mai prost guvern postdecembrist: Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni din acest an
    Executivul condus de Marcel Ciolacu se prefigurează de la lună la lună ca cel mai prost guvern din toată istoria noastră postdecembristă. Datoria externă și deficitul bugetar au explodat. Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de lei, faţă de 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din PIB după primele două luni, potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Finanţelor. „Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 35,88 miliarde lei, respectiv 2,06% din PIB, faţă …
  • Raiffeisen Bank trimite la Viena dividende de 860 mil. lei, adică jumătate din profitul anului 2023
    Raiffeisen Bank, subsidiara de pe piaţa românească a grupului austriac cu acelaşi nume, va distribui dividend de 860 mil. lei, adică jumătate din profitul record al anului 2024, potrivit deciziei acţionarilor.  “Aprobă repartizarea profitului net realizat de bancă, în suma de 1.719.491.057 RON, rezultat după determinarea impozitului pe profit, pe următoarele destinaţii: distribuirea de dividende în suma totală brută de 860.400.000 RON, sumă ce corespunde unui dividend brut în suma de 71.700 RON/acţiune; distribuirea de dividende se va realiza conform metodologiei propuse de Directorat în Raportul privind propunerea de repartizare a profitului net aferent exerciţiului financiar 2023, prezentat Adunării Generale …
  • În timp ce TAROM moare, Air Serbia se extinde cu Miami, Shanghai și Guangzhou în China
    Air Serbia intenționează să lanseze zboruri Shanghai (SHA) în noiembrie sau decembrie 2024, cu scopul de a-și extinde raza de contact în China unde are deja zboruri, a declarat șeful companiei Jiri Marek. Air Serbia plănuia să lanseze servicii către Shanghai (SHA) și Guangzhou (CAN) în 2024, dar s-a confruntat cu întârzieri din cauza penuriei de aeronave. Compania aeriană a asigurat permise pentru două zboruri SHA săptămânale și trei zboruri săptămânale CAN. Două aeronave Airbus A330-200, operate anterior de Etihad Airways și Air Belgium, urmează să fie livrate în iulie, septembrie si octombrie. Air Serbia intenţionează să se extindă în …
  • România înregistrează cea mai mare inegalitate economică din UE între săraci și bogați
    Venitul mediu al celor mai bogați 10% dintre români este de aproape cinci ori mai mare decât al celor mai săraci 10%. În Uniunea Europeană, acest raport este de 3,6, relatează Business News citat de Rador Radio România. România înregistrează una dintre cele mai mari discrepanțe din Uniunea Europeană între veniturile mari și mici ale populației, potrivit unui studiu care citează date Eurostat. Potrivit studiului, venitul mediu al celor mai bogați 10% dintre români este de aproape cinci ori mai mare decât cel al celor mai săraci 10%. În Uniunea Europeană, acest raport este de 3,6. Disparități de venit apropiate de cele ale României sunt înregistrate în …
  • România are al treilea cel mai mare preț la energie electrică din UE și al șaselea cel mai mare preț la gaze naturale
    România ocupă doar locul 20 din 27 în Uniunea Europeană la indicele de accesibilitate pentru plata facturilor la utilități, pe baza costurilor estimate pentru energie electrică, gaze naturale, apă potabilă sau resturi menajere, așa cum sunt raportate de platforma Numbeo, pentru un apartament de 85 metri pătrați. Astfel, în cazul unui apartament, costurile cu utilitățile ajung în România la echivalentul a circa 134 de euro pe lună, corespunzător unui indice de accesibilitate de 0,14 atunci când este luat în calcul salariul mediu net de 977 de euro, transmite Profit.ro. Una dintre explicațiile pentru această poziționare este că România are al treilea …
  • Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
    Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA. Damen Shipyards Mangalia SA operează şantierul naval omonim de la malul Mării Negre, iar Damen a rămas cu 49% din capital şi a preluat controlul managementului operaţional al societăţii. Pârâtă este compania românească de stat Şantierul Naval 2 Mai SA, controlată de Ministerul Economiei, care deţine 51% din Damen Shipyards Mangalia. Angajaţii şantierului Damen de la Mangalia au transmis, luna trecută, o scrisoare …

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button