Politică

VIDEO: Situație incendiară în Kosovo! Ciocniri violente între sârbi și forțele NATO

Membri ai Forței Internaționale de Securitate (KFOR) conduse de NATO ar fi atacat luni sârbii care protestau în fața clădirii administrative din municipalitatea Zvecan, în provincia autonomă Kosovo-Metohija, notează ziarul Vecernje Novosti. Pe de altă parte, autoritățile din Kosovo acuză organizațiile sârbești că au atacat forțele KFOR, poliția și jurnaliștii.

Potrivit ziarului, sârbii protestau pașnic în fața clădirii administrative, care a fost ocupată de Poliția Specială din Pristina la 26 mai. KFOR a sosit luni în municipalitate. Publicația subliniază că ofițerii NATO le-au cerut oamenilor să se îndepărteze de clădire, după care vicepreședintele partidului Serbian List, Igor Simic, le-a cerut protestatarilor să se așeze pe jos cu mâinile ridicate pentru a arăta că sunt neînarmați și că protestul este pașnic. KFOR l-a târât apoi pe Simic în interiorul cordonului lor.

Mai mult de 30 de grenade paralizante și gaze lacrimogene au fost apoi aruncate în mulțime, relatează Vecernje Novosti. Doi sârbi au fost răniți în urma incidentului. Medicii îi tratează în prezent pe răniți. Publicația relatează că s-au auzit focuri de armă din partea poliției din Pristina, cel mai probabil gloanțe de cauciuc.

Președintele Kosovo denunță violența sârbilor

Președinta Kosovo, Vjosa Osmani, a condamnat acțiunile sârbilor din nordul țării, unde aceștia sunt acuzați că au atacat poliția kosovară, soldații KFOR și jurnaliștii.

Osmani a declarat că aceste acte de violență inacceptabile trebuie pedepsite, potrivit ei, de toată lumea, relatează Klankosova.tv.

„Structuri ilegale sârbești transformate în bande criminale au atacat poliția din Kosovo, soldații KFOR și jurnaliștii”, a scris Osmani.

„Aceste acte de violență inacceptabile trebuie condamnate de toți. Cei care pun în aplicare ordinele lui Vučić pentru destabilizarea nordului Kosovo, trebuie să răspundă în fața justiției”.

În imaginile de pe rețelele de socializare se pot observa militari din forțele KFOR răniți, pe străzi.

content-image

Situația s-a înrăutățit în ultimele zile

Luni, ofițerii KFOR au blocat accesul cetățenilor la clădirile administrațiilor orașelor Zvecan, Leposavic, Zubin Potok și Kosovska Mitrovica. Potrivit declarației Consiliului Național de Securitate al Serbiei de la sesiunea extraordinară din 27 mai, forțele internaționale de securitate sub egida NATO, contrar obligațiilor lor, au ignorat agresiunea sârbilor din Kosovo în municipalitățile sârbe și nu au reușit să împiedice autoritățile autoproclamate de la Pristina să preia controlul asupra clădirilor municipale.

La 26 mai, președintele sârb Aleksandar Vucic a făcut apel la Alianța Nord-Atlantică pentru o acțiune urgentă în vederea opririi violențelor împotriva sârbilor din Kosovo. Ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, a declarat luni că armata sârbă se află în stare de alertă maximă în ceea ce privește situația din Kosovo și Metohija și este pregătită să execute orice sarcină pe care i-o încredințează Vucic.

Situația din cele patru municipalități sârbești din nordul Kosmet s-a înrăutățit vineri, cu încercări ale forțelor de securitate kosovare de a pune mâna pe clădirile administrației orașului, în ciuda opoziției localnicilor. În localități au fost raportate sirene, serviciul de telefonie mobilă a fost întrerupt, iar poliția kosovară a folosit grenade paralizante și gaze lacrimogene. Presa locală a raportat, de asemenea, incendierea unei mașini de poliție în municipiul Zvecan și sosirea unui convoi blindat la fața locului. Ca răspuns la acțiunile autorităților autoproclamate din Kosovo, Belgradul a plasat forțele armate sârbe în stare de alertă și a redistribuit unități ale armatei la granița administrativă cu provincia.

Pristina face presiuni pentru ca șefii municipalităților alese în urma votului boicotat de majoritatea sârbă din nordul Kosovo și Metohija să-și preia funcțiile. Alegerile pentru municipalitățile Zvecan, Zubin Potok, Leposavic și Mitrovica de Nord au avut loc la 23 aprilie. Acestea au fost boicotate de Lista sârbă, care reprezintă interesele sârbilor din provincie, din cauza nerespectării de către Pristina a angajamentelor asumate. Rezultatul a fost o prezență la vot de 3,47%. Din cei 45 095 de alegători, 1 566 de albanezi și 13 sârbi și-au exercitat dreptul de vot.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button