VIDEO: Rusia poate declanșa un război MONDIAL în doar 4 săptămâni
Războiul MONDIAL ar putea fi declanșat în doar patru săptămâni în Ucraina, în timp ce Vladimir Putin trimite mii de soldați la frontiera rusă, au avertizat experții.
Afirmațiile despre iminentul război vin în timp ce convoaiele de tancuri și vehicule blindate au fost filmate, fiind transportate în masă în regiuni apropiate de estul Ucrainei controlate de rebeli și regiunea anexată Crimeea.
Cu tensiunea în creștere bruscă, analistul militar rus Pavel Felgenhauer a spus că acum este necesară o analiză pentru a determina intențiile Moscovei, dar evenimentele în derulare ar putea produce „războiul într-o lună”.
Кропоткин, Краснодарский край, 06.04.2021, ч.2
застряли в пробке? pic.twitter.com/JrYHbepD1K
— IgorGirkin (@GirkinGirkin) April 6, 2021
Occidentul și-a exprimat alarma cu privire la mișcarea trupelor și forțelor de la Kremlin, iar analistul spune că au dreptate să fie îngrijorați, întrucât noile imagini par să arate mișcări militare în regiunile rusești Voronej, Rostov și Krasnodar, împreună cu rutele feroviare cheie.
Краснодарский край, 06.04.2021 pic.twitter.com/RcotN5SVNV
— IgorGirkin (@GirkinGirkin) April 6, 2021
„Criza are potențialul de a se transforma într-un război paneuropean, dacă nu chiar unul mondial”, a avertizat cu tărie Felgenhauer într-un interviu pentru Rosbalt din Rusia.
Criza are potențialul de a escalada într-un război paneuropean, dacă nu chiar mondial afirmă Pavel Felgenhauer, expert militar rus.
„Dar, deocamdată, potențial. Se va întâmpla sau nu? Să așteptăm și să vedem.
„În Occident, ei nu știu ce să facă în legătură cu asta.”
Întrebat de ce poate Rusia să facă presiuni pentru un conflict acum, el a răspuns: „Adresați această întrebare unui psihanalist. Trebuie să explice?”
El a susținut că toate condițiile ar putea fi în vigoare până la începutul lunii mai, când Rusia va organiza o paradă majoră în Piața Roșie pentru a marca aniversarea victoriei în cel de-al doilea război mondial și a suspectat că „s-a luat deja o decizie”.
Printre factorii care împing Rusia către o nouă și masivă cotropire a vecinului său au fost „închiderea canalelor de televiziune pro-ruse în Ucraina, amenințarea cu arestarea și judecarea oligarhului pro-putin, Viktor Medvedchyuk, arestarea liderului opoziției Alexei Navalny în Rusia, președintele Joe Biden numindu-l pe Putin un criminal.
„Amenințările sunt în creștere și rapide. Nu se discută mult în mass-media, dar vedem semne foarte proaste.”
În a treia săptămână a lunii martie, trei mari nave de debarcare ale Flotei Baltice rusești au trecut spre sud prin Canalul Mânecii, însoțite de o corvetă, a spus el.
„Vor fi zece astfel de unități de luptă în total, plus mici trupe aeriene”, a spus el.
„Puteți colecta până la două divizii, ținând cont de forțele aeriene.”
El ar putea spune că Rusia ar putea să planifice o „aterizare în stil Normandia” între Odessa și Mykolaiv.
Putin are forțe uriașe în estul Ucrainei ocupate – care a căzut sub conducerea sa în 2014 și în Crimeea care a fost ocupată.
„Evident, se pregătește o operațiune majoră și vor fi aduse și alte forțe”, a spus el.
„Toată lumea vorbește despre o posibilă invazie de tancuri din Belgorod prin Harkov în direcția Zaporizhia pentru a înconjura forțele ucrainene de pe malul stâng al Donbassului.”
Putin ar putea „să taie Ucraina de la mare, să creeze (un nou stat rebel al) Novorossiya, de exemplu …” sau ar putea face o mișcare, apoi să facă o pauză și să înceapă să dicteze termenii către Occident.
Sau Rusia ar putea încerca să-și extindă controlul devorând Ucraina până în Transnistria, un „stat neoficial” al pământului nimănui, fără ieșire la mare, controlat de Moscova, cu propriul serviciu secret KGB.
Este încastrat între Moldova și vestul Ucrainei.
Felgenhauer a prezis că reacțiile așteptate ale Occidentului la astfel de mișcări sunt „neclare”.
„Unii (în Occident) spun că rușii nu ar trebui provocați, iar intervenția militară este prea riscantă.
„Alții, dimpotrivă, sunt în favoarea unificării Rusiei și Ucrainei și a confruntării deschise, pentru că atunci va fi posibil să negociezi cu Rusia.”
Singura consolare actuală în tendințele militare actuale este că o ofensivă rusă împotriva ex-republicilor sovietice din Lituania, Letonia și Estonia – toate acum state UE și NATO din Marea Baltică – pare puțin probabilă.
Vine a doua zi după ce președintele Joe Biden a oferit Ucrainei „sprijin neclintit”.
Biden a făcut angajamentul vineri, după ce Kievul a acuzat Moscova că a construit forțe militare la granița sa, către președintele Volodymyr Zelensky.
Casa Albă a declarat într-o declarație că Biden „a afirmat sprijinul neclintit al SUA pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea teritorială în fața agresiunii continue a Rusiei în Donbas și Crimeea”.
Zelensky pe Twitter s-a declarat „bucuros” să vorbească cu Biden și a salutat parteneriatul Kievului cu Washingtonul ca fiind „crucial pentru ucraineni”.
Dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va lua măsuri suplimentare dacă Occidentul ar trimite trupe, după ce pretențiile unei astfel de mișcări ale NATO ar escalada tensiunile în apropierea frontierelor sale.
În 2014, forțele lui Putin au anexat Crimeea cheie strategică de la Ucraina, iar grupurile pro-ruse au luat apoi armele împotriva Kievului.
Peskov a declarat reporterilor: „Fără îndoială, un astfel de scenariu ar duce la o creștere suplimentară a tensiunilor apropiate de granițele Rusiei.
„Desigur, acest lucru ar necesita măsuri suplimentare din partea rusă pentru a-i asigura securitatea”.
El a insistat, totuși, că Rusia nu „amenință” Ucraina, în ciuda unei declarații anterioare care avertiza că un război din Donbass își va „distruge” vecinul.
Un oficial NATO a declarat pentru Reuters că Rusia subminează eforturile de reducere a tensiunilor din estul Ucrainei, iar ambasadorii NATO s-au întâlnit joi pentru a discuta situația.