Internațional

VIDEO: Rusia afirmă că a distrus o ambarcaţiune militară de fabricaţie americană care transporta ucraineni în apropiere de Insula Şerpilor 

Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că forţele sale au distrus o ambarcaţiune militară rapidă de fabricaţie americană care transporta personal militar ucrainean la est de Insula Şerpilor din Marea Neagră, relatează Reuters.

Ministerul a precizat că ambarcaţiunea, despre care a spus că transporta un „grup de debarcare ucrainean”, a fost distrusă de un avion rusesc de luptă.

Moscova nu a oferit alte detalii, iar Ministerul ucrainean al Apărării nu a reacţionat deocamdată.

Insula Şerpilor este un mic avanpost ucrainean în partea de nord-vest a Mării Negre, unde tensiunile au escaladat de când Rusia a renunţat luna trecută la acordul care permitea Ucrainei să transporte cereale din porturile sale sudice, în ciuda războiului. De când Moscova a renunţat la acord, dronele şi rachetele ruseşti au lovit în mod repetat instalaţiile portuare ucrainene şi silozurile de cereale, în timp ce dronele maritime ucrainene au avariat o navă de război rusă şi au lovit un petrolier rusesc.

Insula a devenit sinonimă cu rezistenţa ucraineană în primele ore ale războiului, la 24 februarie 2022, când ofiţerii ruşi de pe nava amiral Moskva a Flotei Mării Negre au transmis prin radio o somaţie către gărzile ucrainene staţionate acolo şi le-au ordonat să se predea, în caz contrar urmând să fie bombardaţi. Apărătorii insulei au răspuns cu mesajul „Navă de război rusă, du-te dracului”, care a devenit viral ca slogan naţional în Ucraina. Rusia a cucerit insula, dar a abandonat-o la 30 iunie anul trecut, după ce a suferit pierderi grele încercând să o apere.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button