Economie

VIDEO// România în paragină: Cum arată astăzi cea mai bogată mină de aur din Munţii Apuseni?

Cea mai bogată mină de aur din Munţii Apuseni, ţara moţilor crişeni, a fost închisă și lăsată în paragină de către conducătorii trădători de țară. În loc să o retehnologizeze mafia care a pus stăpânire pe țară în ultimii 32 de ani a preferat să o închidă, astfel România a devenit o țară de lumea a treia care nu își mai extrage și prelucrează propriul aur.

„Gura Barza, bucata asta ţară pe care curg lacrimile lui Pavel, a fost, odinioară, cea mai veche, cea mai bogată, cea mai mare şi cea mai modernă mină de aur românească. Enigmaticii agatârşi, care au domnit peste Transilvania anului zero au scos aur de aici. Dacii şi romanii, cnezii, voievozii, împăratul de la Viena şi comuniştii… tot de aici. Unu la sută din aurul lumii s-a scos din mina asta. Ca să-şi refacă tezaurul după cel de-al doilea război mare, între 1947 şi 1960, statul a extras 100 de kilograme de aur pur, lunar, doar din zona Brad – Săcărâmb. Spre amurgul anilor 1980, Gura Barza avea… 6.800 de angajaţi. Comuniştii au vrut s-o retehnologizeze cu cinci miliarde de lei, dar schimbările politice din decembrie 1989 au blocat investiţia. În urmă cu 13 ani, statul a închis-o!” se arată în descrierea filmului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button