VIDEO: „President Biden’s Saigon moment”. De la căderea Saigonului la căderea Kabulului

Distribuie acest articol!

Luptătorii talibani au pătruns duminică la periferia capitalei afgane, în timp ce lucrătorii panicați au fugit din birourile guvernamentale. Numeroase elicoptere au aterizat la ambasada SUA pentru a evacua personalul american, anunța Washington Post. Imediat au apărut comparații cu evacuarea din Saigon (Vietnam) din 1975.

Boston Herald a titrat deja, duminică: „President Biden’s Saigon moment”. „‘Privim cum se desfășoară în față noastră momentul Saigon al președintelui Biden’. Acest citat al republicanului Mike Rodgers, membru principal al Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanților, a avut ecou în întreagă lume.

(…) Paralelele cu Vietnamul sunt greu de ignorat. Căderea Saigonului, în aprilie 1975, a arătat lumii întregi lupta nebună a Americii. Elicopterele au ridicat câțiva vietnamezi norocoși de pe acoperișul ambasadei, iar restul au fost lăsăți să se descurce singuri.

Președintele Biden a declarat că ieșirea din Kabul nu va fi la fel de agitată. Dar se pare că nu mai este cazul. Situația continuă să se deterioreze. Se pare că ne aflăm la câteva momente distanță de un alt Saigon”, notează publicația americană.

Trei oficiali afgani au declarat pentru The Associated Press că talibanii se aflau în districtele Kalakan, Qarabagh și Paghman din capitală. Militanții au promis ulterior că nu vor cuceri Kabulul „cu forță”, în timp ce în capitală se auzeau focuri de armă sporadice.

Zboruri rapide ale elicopterelor Boeing CH-47 Chinook în apropierea ambasadei începuseră imediat după ce militanții au cucerit orașul Jalalabad, aflat în apropiere. SUV-uri blindate diplomatice au putut fi văzute părăsind zona din jurul ambasadei.

Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns imediat la întrebările legate de aceste mișcări. Cu toate acestea, șuvițe de fum puteau fi văzute în apropierea acoperișului ambasadei, în timp ce diplomații distrugeau de urgență documente sensibile, potrivit a doi oficiali militari americani care au vorbit sub rezervă anonimatului.

Elicopterele Sikorsky UH-60 Black Hawk, care transporta de obicei trupe înarmate, au aterizat ulterior și în apropierea ambasadei. Statele Unite au decis în urmă cu câteva zile să trimită 3.000 de soldați noi pentru a ajută la evacuarea unor membri ai personalului din ambasada americană.

Într-un mesaj pe Twitter, ambasada de la Kabul a precizat că le-a comunicat reprezentanților talibanilor la Doha că orice acțiune a lor care ar pune în pericol personalul american sau misiunea acestuia va fi întâmpinată cu o reacție “rapidă și puternică”. “Ambasadorul Tracey Jacobson se ocupă de eforturile de procesare , transport și mutare a celor care au solicitat viza specială de imigranți și a altor aliați afgani. Sufletele noastre sunt alături de bărbații și femeile din Afganistan care acum sunt în pericol. Lucrăm nonstop pentru evacuarea celor care ne-au ajutat cauza”, se menționează în mesaj.

Sâmbătă, președintele SUA Joe Biden a decis că 5.000 de soldați să asigure evacuarea civililor din Kabul în față ofensivei talibanilor. Anterior, se vorbea de 3000 de soldați, însă numărul a fost mărit că urmare a deteriorării mai rapide decât s-a estimat a situației din Afganistan.

„Viață, proprietatea și demnitatea nimănui nu vor fi afectate, iar viețile cetățenilor din Kabul nu vor fi puse în pericol”, au declarat talibanii.

Ofensivă fulgerătoare a talibanilor i-a șocat pe mulți și a ridicat întrebări cu privire la motivul pentru care forțele afgane s-au prăbușit în ciuda anilor de pregătire americană și a miliardelor de dolari cheltuite. Cu doar câteva zile în urmă, o analiză militară americană estima că va trece o lună până când capitala va fi sub presiunea insurgenților.

În ciuda celor estimate de americani, Afganistanul a căzut în mâinile talibanilor, ieri, Kabulul a fost cucerit în genere pașnic, iar fostul președinte Ashraf Ghani a fugit din țară.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: