Știrile 60m.RO

VIDEO Lukașenko amenință că Rusia „va da o lecție pentru întreaga planetă”, dacă britanicii trimit Ucrainei muniție cu uraniu sărăcit: „Noi vom primi muniție cu uraniu adevărat”

Președintele belarus Alexandr Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, a declarat miercuri că Rusia va furniza Belarusului muniție care conține „uraniu adevărat”, dacă Marea Britanie va furniza obuze perforante cu uraniu sărăcit.

„Rusia ne va furniza muniție cu uraniu adevărat. Dacă sunt nebuni, ne vor forța în acest proces. Aceasta este cel mai înfricoșător și mai periculos. Așa că este necesar să facem un pas înapoi de la această nebunie. De îndată ce această muniție va exploda pe pozițiile trupelor ruse, veți vedea un răspuns înfricoșător, va fi o lecție pentru întreaga planetă”, a spus el reporterilor într-un clip video.
„Rusia nu are doar uraniu sărăcit, știți foarte bine… Așa că trebuie ca această tendință de escaladare a conflictului nu trebuie pornită și să mergem, așa cum au discutat Putin și Xi Jinping, către o soluționare pașnică”.

Secretarul de Externe al Marii Britanii James Cleverly a declarat miercuri că nu există o escaladare nucleară în războiul din Ucraina, după ce președintele rus Vladimir Putin a criticat Marea Britanie pentru că a furnizat muniție cu uraniu sărăcit forțelor ucrainene.

Marea Britanie a confirmat luni că furnizează Ucrainei muniție care conține uraniu sărăcit.

Metalul greu este folosit în arme deoarece poate pătrunde mai ușor în tancuri și armuri datorită densității sale, printre alte proprietăți.

Dar Putin a condamnat marți planurile britanice de a trimite astfel de muniții în Ucraina, spunând că Moscova va fi obligată să răspundă în consecință, deoarece astfel de arme au „o componentă nucleară”.

Cleverly a spus că Rusia era singura țară care vorbea despre creșterea riscurilor nucleare și că muniția era convențională.

„Nu există o escaladare nucleară. Singura țară din lume care vorbește despre probleme nucleare este Rusia. Nu există nicio amenințare la adresa Rusiei, este vorba doar de a ajuta Ucraina să se apere”, a spus Cleverly, potrivit Reuters.


„Merită să ne asigurăm că toată lumea înțelege că doar pentru că cuvântul uraniu este în titlul muniției cu uraniu sărăcit, nu sunt muniții nucleare, sunt muniții pur convenționale”.
Marea Britanie a folosit uraniu sărăcit în carcasele sale de perforare a blindajului de zeci de ani și nu consideră că aceste obuze au o capacitate nucleară. Se știe că Rusia are și muniție care conține uraniu sărăcit.

Uraniul sărăcit, folosit timp de decenii


„Armata britanică a folosit uraniu sărăcit în proiectilele sale de perforare a blindajului timp de decenii”, a adăugat comunicatul Ministerului britanic al Apărării.

„Rusia știe acest lucru, dar încearcă în mod deliberat să dezinformeze. Cercetări independente efectuate de oameni de știință de la grupuri precum Royal Society au evaluat că orice impact asupra sănătății personale și a mediului în urma utilizării munițiilor cu uraniu sărăcit este probabil să fie scăzut”, a subliniat ministerul Apărării britanic.

Fostul comandant de tancuri al armatei britanice – și expert în arme chimice – colonelul Hamish de Breton-Gordon, a declarat că comentariile lui Putin reprezintă „dezinformare clasică”.

El a spus că munițiile cu uraniu sărăcit folosite de tancurile Challenger 2 conțin doar urme de uraniu.

El a adăugat că este „ridicol” să se sugereze că proiectilele cu uraniu sărăcit sunt în vreun fel legate de armele nucleare, care folosesc uraniu îmbogățit.

Uraniul sărăcit este ceea ce rămâne după ce uraniul natural a fost îmbogățit, fie pentru fabricarea de arme, fie pentru combustibil pentru reactoare.

Este ușor radioactiv în forma sa solidă. Dar este o substanță foarte grea, de 1,7 ori mai densă decât plumbul, și este folosită pentru a întări proiectilele astfel încât să poată penetra blindajele și oțelul.

Atunci când o armă fabricată cu un vârf sau un miez de uraniu sărăcit lovește un obiect solid, cum ar fi partea laterală a unui tanc, trece direct prin el și apoi erupe într-un nor de vapori în flăcări.

Vaporii se depun sub formă de praf, care este otrăvitor și, de asemenea, slab radioactiv.

Toxicitatea chimică a uraniului sărăcit, o problemă mai semnificativă decat radioactivitatea
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că trimiterea de muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina ar însemna că Marea Britanie este „gata să încalce dreptul umanitar internațional ca în 1999 în Iugoslavia”.

„Nu există nicio îndoială că acest lucru se va termina prost pentru Londra”, a adăugat Lavrov.

„Încă un pas a fost făcut şi rămân din ce în ce mai puţini paşi”, a declarat ministru rus al Apărării Serghei Şoigu, citat de agenţia oficială rusă TASS.

El a mai spus că furnizarea de obuze cu uraniu sărăcit către Ucraina ar forţa Rusia să se gândească serios la modul în care Moscova ar putea răspunde, potrivit News.ro.

„Ne împinge să ne gândim serios la cursul viitor al evenimentelor, la modul în care putem răspunde”, a declarat ministrul apărării într-un interviu pentru emisiunea „Moscova. Kremlin. Putin” de la Rossia-1, fragmentul fiind postat de jurnalistul Pavel Zarubin pe canalul său de Telegram. „Bineînţeles, Moscova are cu ce să răspundă”, a mai spus Şoigu.

Marți seară, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că SUA nu vor trimite muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina.

Obuze cu uraniu sărăcit au fost folosite în Irak și în Balcani, unde unii susțin că au fost legate de defecte congenitale.

Un raport din 2022 al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a declarat că uraniul sărăcit reprezintă o problemă de mediu în Ucraina.

„Uraniul sărăcit și substanțele toxice din explozibilii obișnuiți pot provoca iritații ale pielii, insuficiență renală și pot crește riscurile de cancer”, se arată în raport.

„Toxicitatea chimică a uraniului sărăcit este considerată o problemă mai semnificativă decât posibilele efecte ale radioactivității sale”, a adăugat acesta.

În realitate, uraniul sǎrǎcit nu reprezintǎ un risc potential pentru public
Uraniul sărăcit este un produs secundar în producția de uraniu îmbogățit și se distinge prin densitatea și rezistența sa ridicată.

Uraniul sǎrǎcit rezultǎ ca deșeu din instalațiile de îmbogǎțire a uraniului natural. Pe Wikipedia e explicat faptul că, în timpul procesului de îmbogǎțire, izotopii fisionabili ai uraniului se concentreazǎ în produsul util, iar deșeul își pierde cea mai mare parte din radioactivitate. Din acest motiv, uraniul sǎrǎcit nu reprezintǎ un risc potential pentru public, fiind de 3 milioane de ori mai puțin radioactiv decât radiul folosit în trecut la cadranele ceasurilor de mânǎ și de 10 milioane de ori decât detectoarele de incendiu.

Uraniul sărăcit este un metal foarte dens, iar cu cât un proiectil este mai dens, cu atât impactul este mai puternic pentru o dimensiune dată. Acest metal este aproape de două ori mai dens decât plumbul, ceea ce îl face foarte potrivit pentru o utilizare militară.

Uraniul este „piroforic”: în punctul de impact, arde și se transformă în vapori, astfel încât proiectilul rămâne ascuțit. Atunci când străpunge blindajul, proiectilul arzând transformă interiorul unui vehicul într-un infern de gaze și flăcări, potrivit The Guardian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button