Social

VIDEO LIVE: 1 Decembrie la Alba Iulia: Paradă militară – ”Marșul Unirii”

Aproximativ 25.000 de oameni sunt așteptați joi la Alba Iulia, cu prilejul Zilei Naționale. Mii de români deja se strâng deja pentru a participa la Marșul Unirii organizat de partidul AUR.

Autoritățile locale au pregătit un program destul de încărcat, cu ceremonialuri de depunere de coroane la statuile personalităților istorice, Marșul Unirii, slujbă de Te Deum, focuri de artificii, pe timp de zi și de seară, concerte și expoziții.

Principalele repere rămân însă parada militară și masa populară unde se vor distribui 7.000 de porții de fasole cu cârnați.

Marșul Unirii, Festivalul de tradiții și obiceiuri, cu produse gastronomice tradiționale, textile și de artizanat (zona Monumentului lui Avram Iancu din Cetatea Alba Iulia) și Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun (reconstituire istorică în Piața Cetății) sunt programate de dimineața, înainte de prânz.

La ora 12.00 este programată o slujbă de Te Deum la Catedrala Încoronării și un foc de artificii de zi.

Parada militară se va desfășura de la ora 14.00, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. Participă peste 800 de militari, cu tehnică terestră și aeriană.

sursa g4media tanc parada alba iulia
Alba Iulia: imagine din timpul repetițiilor pentru parada militară

Trupe și tehnică de luptă, printre care și lansatoare HIMARS, vor defila între Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” și Hotel Cetate.

La eveniment și-a anunțat prezența și premierul Nicolae Ciucă, al cărui program va fi însă unul strâns, în condițiile în care participă de dimineață la parada militară de la București și spre seară la dineul oferit de președintele Iohannis, la Cotroceni.

Orașul va fi survolat de avioane F16 Fighting Falcon și elicoptere IAR 330 SOCAT.

În cadrul dispozitivului de defilare pe jos va face parte și un detașament de militari francezi din cadrul Grupului de Luptă pentru Apărare Colectivă, dislocat la Cincu, județul Brașov.

Pe parcursul zilei vor mai fi organizate concerte de muzică tradițională și, seara, un foc de artificii.

Câteva sute de polițiști și jandarmi au fost mobilizați pentru menținerea sub control a eventualelor incidente care ar putea apărea în oraș.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button