InternaționalȘtirile 60m.RO

VIDEO Germania se revoltă mai ceva ca la căderea Zidului Berlinului: Cea mai mare grevă din istoria recentă va paraliza țara pe 8 ianuarie 2024

Teama de o grevă generală în Germania este în creștere, mai ales pe rețelele de socializare. Fermierii au anunțat că vor protesta împotriva politicilor guvernului federal printr-o săptămână de acțiuni începând cu 8 ianuarie. Rezistența se manifestă și în alte sectoare, precum transporturi sau HoReCa.

Asociația fermierilor germani a lansat un apel la o săptămână de acțiune împotriva planurilor de austeritate ale guvernului federal, începând cu 8 ianuarie.

Guvernul „semaforizat” continuă să piardă sprijin în rândul populației. Într-un sondaj de opinie realizat la nivel național de institutul de opinie INSA la 3 ianuarie 2024, SPD și Verzii au obținut fiecare 15 și, respectiv, 13 la sută, în timp ce FDP ar trebui să se teamă de o revenire în Bundestag cu 5 la sută.

Diferite grupuri profesionale vor să iasă în stradă în ianuarie pentru a protesta împotriva guvernului federal. După cum a relatat, printre altele, „Augsburger Allgemeine”, pe rețelele de socializare circulă încă din decembrie apeluri la încetarea lucrului în cadrul unei „greve generale” pe 8 ianuarie. 

@stefan6793494047470

♬ sunet original – Ștefan Mocanu

Protestul fermierilor din 8 ianuarie: Asociația fermierilor germani solicită o săptămână de acțiune


Asociația fermierilor germani a lansat un apel la o săptămână de acțiune începând cu 8 ianuarie, ca răspuns la planurile guvernului federal de a reduce taxele. „Ajunge: planurile de creștere a taxelor ale guvernului federal trebuie anulate”, a cerut președintele asociației, Joachim Rukwied, pe platforma X (fostul Twitter).

Vor avea loc două mitinguri la începutul săptămânii de acțiune, a anunțat sâmbătă asociația fermierilor. Unul va avea loc la Magdeburg, iar celălalt la Halle. Sunt așteptate sute de fermieri.

În același timp, asociația a cerut oamenilor să se abțină de la „blocaje fără sens”. „Avem populația în spatele nostru, nu trebuie să riscăm acest lucru”, a declarat Rukwied. Săptămâna de acțiune ar trebui să culmineze cu o demonstrație majoră la Berlin, pe 15 ianuarie.

O nouă grevă la calea ferată? Acțiunea sindicală a sindicatului mecanicilor de tren GDL continuă


Transportul feroviar ar putea fi perturbat și săptămâna viitoare. Weselsky, șeful GDL, a promis în repetate rânduri că nu va avea loc o nouă grevă a mecanicilor de tren până pe 7 ianuarie. În prezent, nu există planuri concrete pentru 8 ianuarie, dar, potrivit GDL, este posibilă o grevă de până la cinci zile.

Potrivit propriilor declarații, Deutsche Bahn a inițiat în prezent o acțiune în justiție împotriva sindicatului mecanicilor de locomotivă în disputa salarială cu GDL. Compania a depus marți o așa-numită acțiune declarativă la Tribunalul de Stat al Muncii din Hessa, a anunțat un purtător de cuvânt al Deutsche Bahn. În acest fel, Deutsche Bahn solicită clarificări juridice cu privire la faptul că GDL și-a pierdut capacitatea de negociere colectivă prin intermediul cooperativei de lucrători temporari Fair Train.

Companiile de transport vor să participe la proteste

Pe lângă fermieri, și industria de transport vrea să participe la proteste. Aceștia sunt furioși din cauza creșterii taxei de drum pentru camioane, decisă de guvernul semafoarelor. De asemenea, ei cer scutiri pentru motorină și mai mulți bani pentru drumuri, poduri și parcări. Asociația „Landwirtschaft verbindet” („Agricultura se leagă”) a anunțat că transportatorii se vor alătura fermierilor din nordul Renania-Palatinat pentru a bloca drumurile de acces la autostrăzi.

Asociația germană de logistică și transport (BLV) a făcut apel la membrii și susținătorii săi să participe la un miting la Berlin pe 18 ianuarie. O zi mai târziu, va avea loc o demonstrație la Poarta Brandenburg.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button