Internațional

VIDEO// Colonelul Douglas MacGregor, fost consilier principal al secretarului pentru apărare al SUA: Rușii vor cuceri și Odessa. Nimănui nu-i pasă de Ucraina

Extras din dialogul cu col. Douglas MacGregor, fost consilier principal al secretarului pentru apărare al SUA.

1. Până la atacul cu rachete tactice, Putin s-a reținut să folosească complet armata sa. A trimis în Ucraina cam 20% din forțele terestre și după patru luni a fost retrasă o mare parte a acestor forțe. Cei ce luptă în Ucraina sunt parte a diferitelor organizații și miliții, precum și mercenari.

2. Deși putea să o facă de mult, abia acum, în octombrie, a folosit rachetele tactice pentru a ținti infrastructura critică și sediile poliției secrete a Ucrainei, care este acuzată că a făcut mai multe crime.

3. Colonelul crede că acum a fost doar o avanpremieră a ceea ce urmează în perioada următoare (noiembrie – decembrie), când solul va îngheța. Posibil să vedem o vastă ofensivă pentru a anihila complet forța militară a Ucrainei. Rușii se vor opri la Nipru. Rușii nu-s interesați de Ucraina istorică, adică de partea de vest a râului Nipru.

4. Echipamentele militare trimise de SUA și Europa trebuie manevrate de către specialiști. Este nevoie de timp pentru a învăța cum să fie manevrate și întreținute. Pentru asta, Zelensky trebuie să contracteze firme (armata sa nu este antrenată în acest sens).

5. Armata ucraineană a suferit pierderi masive: aproximativ 100.000 de morți și 400.000 de răniți dintr-o armată de 600.000 de oameni.

6. Armata ucraineană a fost construită în ultimii opt ani de către SUA pentru a ataca Rusia. Se dorea montarea de rachete în estul Ucrainei. Acesta este motivul pentru care Rusia a atacat armata ucraineană și în special estul Ucrainei. Rusia, totusi, s-a abținut pentru că Ucraina este o țară ortodox slavică.

7. Planificarea și consilierea armatei ucrainene este făcută de oameni din țări NATO. Cu toate acestea, Zelensky nu ia în serios sfaturile. Tot ce vrea e să atace pentru că se vede ca un om care nu are nimic de pierdut și vrea să epuizeze Rusia.

8. Pentru fiecare soldat rus omorât sau rănit sunt omorîți cinci sau șase soldați ucraineni. Ucraina se află într-o criză periculoasă. Rusia a dus o apărare relativ ieftină, în timp ce ucrainenii au dus un atac extrem de scump.

9. Rușii vor cuceri și Odessa. Nimeni nu prea poate opri Rusia să-și ducă planurile la îndeplinire. Singura cale ar fi războiul direct cu Rusia și nimeni din Vest nu dorește aceasta. Nimănui nu-i pasă de Ucraina.

10. Dacă rușii cuceresc Odessa și vor tăia Ucrainei accesul la mare, probabil că Zelensky va fi îndepărtat de propriul popor sau va fugi în SUA (la Miami are mai multe vile) sau în Europa.

11. SUA trebuie să caute pacea, nu să înrăutățească situația. Altfel, fenomenul se va răspândi și la alte țări (Lituania, Estonia, Polonia, Slovacia au câte un interes teritorial istoric). Pacea trebuie căutată cu orice preț. Dacă s-ar fi încheiat pace mai devreme cu Rusia, Ucraina nu ar fi pierdut atâta teritoriu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button