Social

VIDEO Ceremonia dedicată Zilei Imnului Național al României a început în Piaţa Tricolorului din fața Palatului Cercului Militar Naţional

În Capitală, în Piaţa Tricolorului din fața Palatului Cercului Militar Naţional, a început ceremonia dedicată Zilei Imnului Național. Programul va cuprinde și un concert susținut de Muzica Reprezentativă a MApN.  

Imnul de stat este unul dintre principalele simboluri naționale și a fost interpretat pentru prima dată în mod oficial la 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea „Deșteaptă-te române!” a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureșanu.

„A insuflat curaj în cele mai grele momente din istoria României: Războiul de Independență (1877), Primul și Al Doilea Război Mondial, Marea Unire din 1918. Haideți să îl ascultăm și azi, este imnul care ne-a unit la bine și la greu. Interpretarea este a celor mai tineri ofițeri de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu care ieri au fost avansați la gradul de sublocotenent”, transmite Ministrul Apărării.

Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

Tot în anul 1998, în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea unui secol şi jumătate de la Revoluţia română din anul 1848, Banca Naţională a României (BNR) a pus în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 29 iulie, Zi a imnului naţional, simbol al unităţii Revoluţiei române din anul 1848, două monede din aur cu valori nominale de 500 lei şi 1.000 lei, dedicate acestei aniversări, potrivit Circularei nr. 12/1998 emise de BNR, relatează Agerpres.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button