Politică

Vicepreședinte AUR: Suntem în plină recesiune și Cîțu ne vorbește de creștere economică. Pensionarii nu mai au bani de pâine

Marius Lulea, vicepreședintele Alianței pentru Unirea Românilor, îl contrazice pe premierul Florin Cîțu și arată că nu putem vorbi sub nicio formă despre o creștere economică, ținând cont că prețurile au crescut, iar salariile și pensiile au stagnat. Mai mult decât atât, Lulea atrage atenția că premierul face o greșeală de nepermis pentru un specialist în economie: compară cifrele de anul acesta cu cele din 2020, când economia a fost grav afectată de pandemie. În mod normal, un expert ar compara datele din 2021 cu cele din 2019, când nu a existat un fenomen care să-și pună amprenta pe economia țării.

Florin Cîțu îi consideră pe români tâmpiți: creștere economică de 13%. Asta înseamnă că nu am reușit să ajungem nici pe aproape la economia de dinainte de pandemie, adică suntem în recesiune. Creșterea economică se raportează la anul precedent, deci practic Florin Cîțu compară cifrele de azi cu cele de acum un an când totul era închis, adică economia era pe butuci. Noi ar trebui să avem cifrele față de 2019 ca să vedem cum stăm. Eu am impresia că acest ministru este debil și chiar crede ceea ce spune, că românii trăiesc bine.

Haideți să înțelegem mai ușor ce prostii spune Cîțu. Să spunem că în anul 2019 am produs 100 de euro. În anul 2020, în pandemie, am produs doar 40 de euro, deci cădere de 60%. Acum Cîțu vine să ne spună că am ajuns la 45,2 euro, adică cu 55% mai puțin față de perioada normală de referință, 2019. Dar ce ne spune idiotul util: că noi avem creștere de peste 13%. În acest timp salariile au stagnat, pensiile de asemenea, alocațiile nici ele nu au crescut. Prețul la șampon este cu 50% mai mare, prețul la lapte și ouă aproape s-a dublat, prețul la ulei s-a dublat, energia electrică și gazul au crescut cu peste 25%. Dar ei mint pe români cu o inflație scăzută, de genul a 5%. Sigur că este vorba despre aranjamente din cifre, dar, repet, poporul nu este prost, așa cum cred cei din PNL și USR.

Pensionarii și familiile în dificultate, majoritatea cu mulți copii, sunt cele mai afectate

Pensionarii și familiile în dificultate, majoritatea cu mulți copii, sunt cele mai afectate. Ei trăiesc la limita supraviețuirii. Pentru ei 30% creșteri de prețuri înseamnă că în ultima săptămână din lună nu mai au bani de pâine, lapte, ouă, ulei, medicamente. Pentru pensionari „creșterea” economică a lui Cîțu nu înseamnă că se renunță la câteva zile de vacanță ci că vor trebuie să mănânce cu 30% mai puțin. Este nevoie de o indexare reală a pensiilor mici, a celor de sub 2 500 de lei, nu cu minciuna de 5%. Desprinși de realitate, actualii guvernanți se vor trezi în 2024 afară din parlament, nu că ar fi ceva rău în asta. PNL este deja un partid al minciunii, soarta CDR pare să îi aștepte. Realitatea este una singură: nu au oameni care să conducă sau nu vor să îi pună pe cei care pot pentru că nu sunt controlabili, a scris vicepreședintele AUR pe pagina sa de socializare.

Back to top button