Politică

Verdict de plagiat în unanimitate la CNATDCU, în cazul unei teze girate de Cristian Preda

O teză de doctorat coordonată de profesorul Cristian Preda, decanul Facultării de Științe Politice a Universității București, a primit verdict de plagiat în unanimitate de la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Potrivit legii, după susținerea unei teze de doctorat, lucrarea este trimisă spre avizare la CNATDCU, iar ulterior se emite ordinul de ministru privind acordarea titlului de doctor. Conducătorul de doctorat răspunde împreună cu autorul tezei de respectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv de asigurarea originalității conținutului.

Potrivit unor surse din mediul universitar, Comisia nr. 26 a CNATDCU a respins în unanimitate, pentru plagiat, o teză de doctorat coordonată de Cristian Preda, care anterior fusese validată de comisia universitară.  Doctorandul trebuie să refacă teza și să corecteze neregulile semnalate de CNATDCU.

„Softul” e de vină

Potrivit surselor universitare, în ciuda răspunderii în solidar prevăzute de lege, cei implicați invocă infrastructura deficitară a Universității din București. Astfel, programul informatic de verificare anti-plagiat, pus la dispoziție de universitate, nu ar fi arătat un procent de similitudine care să conducă la un verdict de plagiat.

În schimb, la CNATDCU ar exista un program mai performant, care a scos la iveală plagiatul. În aceste condiții, vinovat este considerat doar studentul. „Noi am cerut de mai mult timp un soft updatat, dar nu sunt bani”, precizează surse din universitate.

Un program informatic de identificare a textelor plagiate ar costa câteva zeci de mii de euro. Recent a apărut și o versiune îmbunătățită, care identifică textele scrise cu ajutorul inteligenței articiale, însă nicio universitate din România nu a achiziționat încă programul.

Cristian Preda vrea să fie rector

Informația despre teza coordonată de Cristian Preda vine în contextul alegerilor pentru funcția de rector al Universității București. Potrivit edupedu.ro, sunt doi candidați pentru această funcție până în acest moment: actualul rector, Marian Preda, și actualul decan al Facultății de Științe Politice, Cristian Preda. Candidaturile vor putea fi depuse în perioada 22-27 noiembrie, deci până atunci își mai pot anunța intenția de a intra în lupta pentru funcția de rector și alți candidați.

Marian Preda și Cristian Preda s-au intersectat în trecut și din punct de vedere politic, notează hotnews.ro. Marian Preda a fost președintele Fundației Mișcarea Populară, care a pus bazele Partidului Mișcarea Populară (PMP), la care Cristian Preda a aderat ulterior, din postura de europarlamentar.

Marian Preda și-a dat demisia din Fundația Mișcarea Populară, „din motive personale”, la doar două zile după ce Elena Udrea câștigase șefia PMP.

Ulterior, Cristian Preda a fost exclus din PMP, prin „vot unanim”, acuzând că a provocat „daune de imagine” partidului. În 2019, el s-a înscris în partidul format de fostul premier Dacian Cioloș, PLUS.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button