Politică

Val de plecări din Armata Română din cauza salariilor de mizerie

Armata României se confruntă cu o criză fără precedent, pe măsură ce tot mai mulți tineri ingineri și alți specialiști aleg să-și dea demisia din Ministerul Apărării Naționale (MApN) din cauza salariilor nesatisfăcătoare. Această tendință este observată în rândul absolvenților celor patru facultăți ale Academiei Tehnice Militare din București.

Val de plecări din Armata Română din cauza salariilor mici. Studenții acestor instituții beneficiază de un loc de muncă garantat înainte de obținerea diplomei, însă acest avantaj nu compensează veniturile mici. Deși sunt obligați contractual să rămână la MApN pentru cel puțin opt ani, mulți dintre cei peste 1.000 de absolvenți demisionează imediat ce acest termen expiră, nemulțumiți de salariile oferite. Foștii ingineri din cadrul ministerului se reorientează rapid către companii mari, care oferă salarii considerabil mai mari, adesea ajungând la zeci de mii de lei. Aceste oferte financiare atractive depășesc cu mult posibilitățile bugetare ale statului, accentuând astfel problema resurselor umane din Armata României.

Academia Tehnică Militară a inaugurat multiple centre de excelență, inclusiv unul specializat în sisteme de armament. Acestea oferă studenților oportunitatea de a învăța despre tehnologiile de ultimă generație din domeniul apărării și le deschid uși către recrutarea încă din timpul studiilor. Cu toate acestea, dorința inițială de a servi țara nu compensează veniturile necorespunzătoare.

Conform datelor oficiale, salariul unui tânăr angajat în Armata României este de aproximativ 3.500 de lei. Cei care muncesc din greu și ajung în funcții de comandă pot câștiga mai mult. Deși studenții beneficiază de soldă de grad, chirie, bani pentru mâncare și echipament, totalizând venituri care pot depăși 5.000 de lei cu tot cu bonusuri, acestea nu sunt suficient de atrăgătoare pentru a-i reține.  În încercarea de a combate exodul tinerilor specialiști, MApN continuă să desfășoare campanii de recrutare. Detalii suplimentare despre oportunitățile de angajare pot fi găsite pe site-ul oficial al MApN.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button