Magazin

Vaccinul Covid-19 vs. alte vaccinuri. Eficacitate, diferențe și reacții adverse.

Noutatea vaccinurilor COVID-19 poate părea descurajantă pentru unii și este firesc să apară întrebări cu privire la eficacitatea lor.

Pe măsură ce Pfizer / BioNTech își lansează vaccinul COVID-19 în Marea Britanie și Statele Unite, lumea se întreabă cât de eficient va fi.

Privind cele trei vaccinuri principale, Pfizer / BioNTech are o eficacitate de 95%, candidatul la vaccinul Oxford / AstraZeneca are o eficacitate medie de 70%, în timp ce candidatul la vaccinul Moderna ar avea 94,1% eficacitate.

Eficace sau eficient? Care este diferența?

În primul rând, trebuie remarcat faptul că „eficacitatea” și „eficacitatea” nu sunt aceleași. În ciuda știrilor care le folosesc frecvent în mod interschimbabil, eficacitatea se referă la modul în care un vaccin funcționează în condiții de laborator ideale, cum ar fi cele dintr-un studiu clinic. În schimb, eficacitatea se referă la modul în care se comportă în lumea reală.

Cu alte cuvinte, într-un studiu clinic, o eficacitate de 90% înseamnă că există cu 90% mai puține cazuri de boală în grupul care a primit vaccinul, comparativ cu grupul placebo.

Cu toate acestea, participanții aleși pentru un studiu clinic tind să fie mai sănătoși și mai tineri decât cei din populația generală și, în general, nu au condiții de bază. Mai mult, cercetătorii nu includ în mod normal anumite grupuri în aceste studii, cum ar fi copiii sau persoanele însărcinate.

Deci, în timp ce un vaccin poate preveni bolile într-un studiu, am putea vedea că această eficacitate scade atunci când este administrată populației mai largi.

Cu toate acestea, acest lucru nu este în sine un lucru rău.

Eficacitatea vaccinului antigripal

Vaccinurile nu trebuie să aibă o eficiență ridicată pentru a salva mii de vieți și pentru a preveni milioane de cazuri de boli.

Popularul vaccin antigripal, de exemplu, are o eficacitate de 40-60% , potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Cu toate acestea, în perioada 2018-2019 , a prevenit aproximativ „4,4 milioane de boli gripale, 2,3 milioane vizite medicale asociate gripei, 58.000 spitalizări asociate gripei și 3.500 decese asociate gripei”.

De asemenea, este demn de remarcat faptul că eficacitatea vaccinului antigripal variază de la sezon la sezon, datorită naturii virusurilor gripale care circulă în acel an. Determinarea ratei precise de eficacitate poate fi o provocare.

În cele din urmă, trebuie menționat faptul că numărul de doze poate îmbunătăți, de asemenea, eficacitatea pentru unele vaccinuri. Pentru vaccinul antigripal, două doze de vaccin, în loc de una, pot oferi un spor de protecție, dar acest beneficiu este limitat doar la câteva grupuri specifice, cum ar fi copiii sau primitorii de transplant de organe.

Doza de rapel nu pare să beneficieze persoanele cu vârsta peste 65 de ani sau cei cu un sistem imunitar compromis.

În schimb, așa cum vom vedea mai jos, pentru vaccinuri, cum ar fi cele împotriva poliomielitei și rujeolei, este necesar un număr mai mare de doze pentru a atinge eficacitatea maximă.

Eficacitatea vaccinului contra poliomielitei

Vaccinul împotriva poliomielitei poate fi eficient până la 100%. Potrivit CDC, „Două doze de vaccin inactivat împotriva poliomielitei (IPV) sunt eficiente cu 90% sau mai mult împotriva poliomielitei; trei doze sunt eficiente de la 99% la 100%. ”

Eficacitatea vaccinului împotriva rujeolei

Vaccinul MMR , care protejează împotriva rujeolei, parotiditei epidemice și rubeolei, poate fi de până la 97% eficace în prevenirea rujeolei atunci cand este administrat în două doze.

O doză este eficientă cu aproximativ 93%, conform CDC.

Cum se compară efectele secundare?

Când vine vorba de noi vaccinuri, problema siguranței este de înțeles în mintea tuturor.

Întrebarea „cât de sigur este acest vaccin?” poate fi tradus prin „care este riscul de a dezvolta efecte secundare din acest vaccin?” Și, pentru a răspunde la această întrebare, este important să rețineți că nu există niciun medicament – nici măcar cel mai frecvent analgezic – care să nu conțină efecte secundare.

Oamenii de știință au descompus efectele secundare pe care se așteaptă să le apară cu vaccinul BioNTech – în prezent singurul cu aprobare pentru utilizare în Marea Britanie și SUA – în „foarte frecvente”, „comune” și „mai puțin frecvente”.

Reacțiile adverse foarte frecvente, care pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane, includ:

  • durere la locul injectării
  • oboseală
  • durere de cap
  • dureri musculare
  • frisoane
  • dureri articulare
  • febră

Reacțiile adverse frecvente, care pot afecta până la 1 din 10 persoane, sunt:

  • umflarea locului de injectare
  • roșeață la locul injectării
  • greaţă

Reacțiile adverse mai puțin frecvente, care pot afecta până la 1 din 100 de persoane, includ ganglionii limfatici măriți sau senzația de rău.

Prin comparație, CDC enumeră următoarele efecte secundare pentru vaccinul antigripal ca fiind frecvente:

  • durere și roșeață, umflături sau ambele, din lovitură
  • durere de cap
  • febră
  • greaţă
  • dureri musculare

Ocazional, adaugă ei, vaccinul împotriva gripei poate provoca leșin, ca orice alte injecții. CDC recomandă tuturor să ia vaccinul antigripal, cu excepția copiilor cu vârsta mai mică de 6 luni sau a celor cu alergii severe la vaccinul antigripal sau a oricărui ingredient din vaccin.

Pentru MMR, efectele secundare enumerate ca frecvente de CDC sunt:

  • brațul dureros din lovitură
  • febră
  • erupție ușoară
  • durere și rigiditate temporare la nivelul articulațiilor

Rareori, vaccinul poate declanșa convulsii febrile, umflături în obraji sau gât sau un număr temporar scăzut de trombocite în sânge. Cu toate acestea, niciuna dintre acestea nu pune viața în pericol sau nu are efecte pe termen lung.

În ceea ce privește poliomielita, CDC observă că „un loc dureros, cu roșeață, umflături sau durere în cazul în care se administrează vaccinul, se poate întâmpla după un vaccin împotriva poliomielitei” În plus, „La fel ca în cazul oricărui medicament, există o șansă foarte îndepărtată ca un vaccin să provoace o reacție alergică severă, alte leziuni grave sau moartea”.

Vaccinul COVID-19 și reacțiile alergice

De la lansarea vaccinului BioNTech în Marea Britanie, doi destinatari – care aveau antecedente de alergii grave – au dezvoltat reacții alergice .

Acest lucru a determinat autoritățile de reglementare să recomande persoanelor care au antecedente de reacții alergice semnificative să nu administreze vaccinul COVID-19.

Deși greșirea precauției este de preferat în primele etape ale lansării unui vaccin, merită menționat faptul că toate vaccinurile – inclusiv cele pentru poliomielită, gripă și rujeolă – prezintă riscul de a declanșa reacții alergice severe.

Acest risc este de aproximativ 1 din 900.000 de persoane.

Sursă text: medicalnewstoday.com

Sursă foto: aerzteblatt.de

Back to top button