Politică

USR propune un afacerist fără experință administrativă în funcția de vicepreședinte ANAF

Biroul Național al USR l-a propus în funcția de vicepreședinte ANAF pe Emil Sămărtinean, un consultant pentru IMM-uri în vârstă de 37 de ani, ale cărui business-uri cumulează o cifră de afaceri de 50.000 de euro, deși instituția pe care o va coordona gestionează sume ce se ridică la sute de miliarde de lei. Sămărtinean nu are experiență la stat, a urmat un doctorat fără să-și susțină teza, iar la „skills” dobândite educațional bifează „analiza faptelor și înțelegerea lumii”.

Informația privind propunerea lui Emil Sămărtinean ca vicepreședinte ANAF a fost confirmată pentru Economedia de Cristina Prună, vicepreședinte USR și membru al Biroului Național al USR.

Contactat de Economedia, și Emil Sămărtinean a confirmat propunerea sa ca vicepreședinte ANAF. „Propunerea ca eu să fiu vicepreședinte ANAF a venit din partea Biroului Național al USR care a făcut numirea în urma analizei candidaturii mele interne, unde am răspuns apelului inițiat de partid pentru ocuparea funcțiilor de demnitate publică, lansat după ce USR a câștigat alegerile și a format guvernul. În urma procesului de selecție internă am fost desemnat cel mai bun candidat pentru această funcție. Interviurile specializate pentru desemnare au fost individuale, fiecare candidat în parte susținând un interviu cu colegii din conducerea centrală a partidului”, a declarat Sămărtinean, pentru Economedia.

Întrebat ce îl califică pentru funcția de vicepreședinte al ANAF, Sămărtinean a spus: „În primul rând, sunt un consultant de business, absolvent ASE – Facultatea de Management, specializarea – Administrarea Afacerilor. De asemenea sunt licențiat în științe politice și am finalizat cursurile unui doctorat în economie și afaceri internaționale tot în cadrul ASE, dar fără să susțin teza de doctorat, adică sunt doctorand. Din punct de vedere experiență profesională, competențele pe care le am sunt manageriale, operaționale și pot să exercit cu responsabilitate și eficiență funcția de vicepreședinte ANAF. În prezent sunt director general în cadrul Greenwald & Co, care este un brand de consultanță pentru IMM-uri cu proiecte de consultanță de investiții atât cu capital privat, cât și prin fonduri europene sau guvernamentale, dar experiența mea profesională este mai largă de atât, lucrând succesiv pentru încă două mari corporații multinaționale, una din industria telecomunicațiilor (Orange) și una din domeniul financiar bancar (Banca Transilvania). Precizez că anterior acestei propuneri nu am mai lucrat în cadrul vreunei instituții publice din România, însă personal m-am pregătit pentru a prelua tipul acesta de responsabilități guvernamentale, atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere profesional”.

Întrebat ce dimensiune au firmele pe care le conduce, Sămărtinean a declarat că cifra de afaceri a celor două firme se ridică la un total de 50.000 de euro.

Întrebat dacă este de părere că această experiență este suficientă pentru o funcție „cu greutate” precum cea de vicepreședinte ANAF, Sămărtinean a declarat: „Cu certitudine, da. Consider că prin ceea ce am realizat din punct de vedere profesional și studii, mă calific pentru a prelua orice funcție politică la nivel de răspundere în Guvernul României sau în aparatul legislativ. Vă pot asigura că am competența managerială necesară pentru a gestiona o instituție cum este ANAF, că am cunoștințele necesare și capacitatea pentru a înțelege modul în care funcționează instituțional ANAF în cadrul Ministerului Finanțelor. Mandatul meu în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală este unul de reformă, digitalizare și transparentizare, realizând astfel premisele prin care instituția va fi mai aproape de contribuabili”.

CV

Potrivit CV-ului obținut de Economedia, Emil Sămărtinean a intrat direct în piața muncii, în 2006, ca funcționar bancar la Banca Transilvania, unde a stat până în 2006.

În 2008 a început să lucreze ca ospătar și organizare evenimente la Athenee Palace Hilton (până în 2011).

A absolvit facultatea la 25 de ani, după ce a obținut diploma de licență în științe politice la Facultatea de Științe Politice din Cluj-Napoca în 2009. Ulterior, a urmat un masterat în Administrarea Afacerilor la Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice București (2011). În plus, el a finalizat studiile doctorale din cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale ASE, fără susținerea publică a tezei.

În perioada 2011-2016 a fost întâi agent vânzări, apoi customer support manager la Orange.

În perioada 2011-2013 a fost asistent universitar – doctorand la Academia de Studii Economice București, în cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale, predând materii precum organizații internaționale, economie europeană, finanțe corporative.

În prezent, Sămărtinean este director general al firmei de consultanță Greenwald Consulting SRL, după ce anterior a fost administrator al acestei firme și al companiei Smart Hightech Powerhouse SRL.

În CV Emil Sămărtinean afirmă că este „Manager Executiv cu peste 6 ani de experiență în gestionarea conducerii organizaționale în domeniul administrării afacerilor. Antreprenor: IT & Consultanță de investiții a capitalului privat sau fonduri europene pentru IMM-uri”.

În noiembrie, el a candidat din partea USR-PLUS pentru Camera Deputaților.

De remarcat și secțiunea „Skills” din CV-ul lui Sămărtinean, unde acesta subliniază că are „skills” native „leadership, talent oratoric, privirea de ansamblu și abordarea rațională a lucrurilor, asumarea deciziilor”, în timp ce „skills” dobândite educațional sunt „gândirea critică, înțelegerea științelor politice și a economiei. Analiza faptelor și înțelegerea lumii”. Ca hobby-ul, el notează colecționarea artei (în special tablouri) și ceasuri, documentare istorice și filme și geopolitică.

ANAF are un singur vicepreședinte

În prezent, ANAF are un singur vicepreședinte. Sandu Costea, vicepreșeinte coodonator al activității Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), a lucrat la Garda Financiară până în 2013, când, în contextul desființării Gărzii Financiare, nu a luat examenul pentru a face parte din noua structură, Antifrauda, potrivit profit.ro. Costea a trecut examenul scris, dar a fost respins la interviu. Ulterior, Sandu Costea apare angajat ca inspector la Serviciul control sloturi, bingo și cazinouri al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.

În noiembrie 2019, fostul premier Ludovic Orban i-a demis pe toți cei patru vicepreședinți ANAF.

După reorganizarea ANAF, numărul de vicepreședinți a scăzut de la 4 la 3. Posturile libere în acest moment sunt cele de vicepreședinte pentru colectare și cel de vicepreședinte care coordonează vama.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button