Politică

USR-PLUS pune un controversat jurnalist ca membru CNA. Mircea Toma, finanțat de Fundațiile Soroș

USR-PLUS îl susține pentru poziția de membru în cadrul CNA pe Mircea Toma, secondat de Dan Radu ca supleant. Ambele nominalizări au avut la bază profesionalismul și integritatea pe care le-au dovedit de-a lungul timpului în domeniile în care au activat, se arată în comunicat.

Mircea Toma de la ActiveWatch a fost finanțat de fundațiile controlate de George Soroș. Acesta este cunoscut pentru opiniile sale progresist neo-marxist și promotor al programelor Fundația pentru o Societate Deschisă.

Deține un doctorat în psihologie și a activat, de-a lungul carierei sale profesionale, în următoarele arii: monitorizare și analiză mass media; advocacy pentru drepturile omului; formator antidiscriminare și interculturalism; jurnalism; coordonare și formare competențe comunicare publică; asistență psihologică, educație media.

Dan Radu este vicepreședintele Asociaţiei „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”. Este absolvent al Institutului Politehnic din Iaşi și a lucrat pentru mai multe instituții mass-media, ocupând funcțiile de reporter, redactor-șef, director general, editor, director de programe.

„Nominalizările lui Mircea Toma și Dan Radu sunt încă un pas decent și firesc pe care îl facem în această direcție de a aduce societatea în politică. Ambii sunt oameni profesioniști, care sunt convins că vor reprezenta cu cinste în CNA valorile în care USR-PLUS crede, ducând această instituție acolo unde trebuie și unde avem mare nevoie de ea”, a afirmat Dan Barna, copreședinte USR-PLUS și viceprim-ministru.

„Contăm pe anvergura morală și profesională și pe independența lui Micea Toma pentru a readuce credibilitatea în această instituție de reglementare, care va trebui reformată și adaptată la noile realități ale audiovizualului din România și Europa. Iar Dan Radu va aduce, alături de Mircea Toma, viziunea și experiența sa reformatoare pentru un audiovizual modern“, a declarat copreședintele USR-PLUS, Dacian Cioloș, lider al Grupului Renew Europe în Parlamentul European.

„Legăturile” dintre Soros și ActiveWatch. Finanțările

De-a lungul existenței sale, ActiveWatch a fost finanțată de diverse organizații, printre care și: Open Society Institute Budapesta, Open Society Institute Londra (OSI), Open Society Foundations, Fundația pentru o Societate Deschisă. Finanțările au fost câștigate în baza unor competiții. De pildă în 2012 am avut fonduri de la o fundație legal constituită în Elvetia, nu de la vreo societate comercială a lui George Soros. De altfel, Soros nu semnează contractele de grant: este un întreg mecanism, cu responsabilități delimitate. Informații despre finanțările acordate de OSI, condițiile și beneficiarii acestora pot fi găsite aici.

Am beneficiat de finanțări OSI în multe rânduri, pentru diferite proiecte, încă din 1996, inclusiv pentru proiectul prin care chiar domnia voastră ați primit sprijin din partea ActiveWatch: FreeEx. Pe zona de media au existat, datorită finanțărilor Soros, programe de burse pentru ziariști și de training pentru ziariști, publicații finanțate și nu avem cunoștință de cazuri în care să fi fost refuzate, pe motiv că sunt “de la Soroș”. De altfel, ultimele publicații ale programului FreeEx (Ghidul Avertizorului, raportul despre etica în media, și chiar și Raportul FreeEx) au această informație la vedere, pe pagina de gardă. Așadar, nimic ascuns, totul la vedere. Pentru că nu este nimic de ascuns, în ciuda tuturor acestor insinuări și în ciuda zvonisticii proferate de o parte a presei: a lua fonduri de la OSI/Fundația Soros nu are nimic lipsit de onoare sau onestitate, la fel cum nu e nimic în neregulă în a lua bani de la Ambasada SUA, Ambasada Olandei, Ambasada Marii Britanii, Uniunii Europene prin PHARE sau POSDRU, CEE-Trust, Balkan Trust for Democracy etc. Nu am remarcat aceleași perplexități revoltate atunci când ne-am opus gazelor de șist, deși primeam finanțări de la Ambasada SUA.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button