Politică

USR-istul Cătălin Teniță, avere de peste 580.000 de dolari

Deputatul Cătălin Teniță și-a început cariera politică în 2020, cu un mandat de deputat, după ce a reușit să strângă o avere impresionantă în mediul privat. Deputatul USR trăiește pe picior mare și este unul dintre cei mai bogați politicieni din partid.

În conturile bancare, Teniță a strâns 450.677 de dolari, 111.028 de euro și 53.647 de lei, potrivit declarației de avere. În total, Teniță are în conturi peste 580.000 de dolari. Chiar dacă are foarte mulți bani strânși în bancă, Teniță deține doar o casă de 215 mp în București, construită în 2013 împreună cu Anca Mihai, și un teren de 303 mp, tot în București. În anul 2021, USR-istul și-a cumpărat o Toyota Corolla Hybrid. Deputatul USR spune că are și o impresionantă colecție de cărți, estimată la 15.000 de euro.

Cătălin Teniță intră în grupul select al politicienilor care au acțiuni la mari companii din România și din străinătate. Acesta a investit în BRD, Petrom, Banca Transilvania și în compania sa TreeWorks. Valoarea totală a acțiunilor deținute de Teniță este de 21.911 lei. În anul 2020, deputatul a împrumutat PLUS cu suma de 80.000 de lei, pentru a ajunge pe listele pentru alegerile parlamentare. „Omul nou” în politică și-a cumpărat fotoliul de parlamentar și arată că doar cine are bani poate ajunge la putere.

Mare parte din averea deputatului USR provine de la compania TreeWorks, pe care a înființat-o în urmă cu 20 de ani. Compania TreeWorks se dovedește una foarte profitabilă, înregistrând an de an un profit consistent. În anul 2015, compania a avut 2,7 milioane de lei profit, fiind un record al companiei. Dar din 2018 și până în 2020, cifra de afaceri a companiei s-a înjumătățit, semn că afacerile lui Teniță nu traversează o perioadă fericită.

Cătălin Teniță a declarat că a încasat 209.890 lei din dividendele de la compania TreeWorks, în 2020, ceea ce înseamnă aproape jumătate din profitul înregistrat de companie în acel an. De asemenea, în 2020, deputatul a mai primit 27.971 lei de la TreeWorks Interactive, fiind un salariu de jurist, 4.171 lei indemnizația de deputat pentru câteva zile din decembrie 2020, 2.867 lei din chiria pentru sediul social al companiei TreeWorks, 411 lei din dividendele la compania Tradeville SA, 350 din depozitele de la ING, 85 de dolari din depozitele în dolari.

Cătălin Teniță a intrat în politică în 2020, în PLUS, în grupul lui Dacian Cioloș. Chiar dacă nu avea nicio experiență politică acesta a fost pus pe listele pentru alegerile parlamentare din București, bucurându-se de susținea mai multor oameni de afaceri din România. În campania electorală, Teniță spunea că avea în jurul său „echipa luminii” pentru a învinge „întunericul”. Printre acești membri ai „echipei luminii” se număra și Mihai Șora.

În primul său an de parlamentar, Teniță a avut 13 luări de cuvânt , din care 6 au fost declarații politice. În campania electorală promitea mai multe proiecte, dar nu a realizat nici măcar unul. Spre exemplu, Teniță promitea un program pentru masă caldă în școli și spunea că va fi implementat în prima parte a anului 2022. Nu s-a făcut nimic în acest sens și rămâne doar proiectul pilot, care funcționează de câțiva ani în doar câteva școli din România.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button