Economie

Ursula von der Leyen îl felicită pe Ciolacu pentru înțelegerea de la Kiev: România, calul de bătaie al Ucrainei în exportul de cereale

Comisia Europeană a ”salutat” miercuri semnarea unui memorandum de înțelegere între guvernele României și Ucrainei, despre care spune că ”va contribui la creșterea capacității culoarelor de solidaritate, în special având în vedere daunele cauzate infrastructurii de transport din Ucraina din cauza agresiunii rusești”, potrivit unui comunicat.

Memorandumul ar urma să fie semnat miercuri la Kiev de premierul Marcel Ciolacu și omologul său Denys Smyhal, în timpul ședinței comune de guvern. Aceasta e prima ședință comună de guvern între România și Ucraina și are loc în plină invazie a Rusiei în Ucraina.

”România are un rol esențial în funcționarea culoarelor de solidaritate și se angajează în mod constructiv cu toate părțile implicate, inclusiv prin intermediul Platformei comune de coordonare a culoarelor de solidaritate UE-Ucraina. Comisia încurajează o astfel de cooperare strânsă între statele membre ale UE și Ucraina”, arată Comisia Europeană.

Executivul de la Bruxelles arată că va continua să sprijine punerea în aplicare a culoarelor de solidaritate UE-Ucraina și a planului de acțiune ucrainean în ceea ce privește exportul de cereale ucrainene, în special prin facilitarea legăturilor transfrontaliere și a operațiunilor de transport.

”Îmbunătățirea trecerii frontierei dintre Ucraina și România, astfel cum este reglementată de acest memorandum, va servi nu numai nevoilor imediate de import și export ale Ucrainei, ci o va ancora ferm în spațiul de transport al UE. Finanțarea este deja disponibilă de la bugetul UE, de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în timp ce viitoarea Facilitate pentru Ucraina va contribui și mai mult la reconstrucția și dezvoltarea infrastructurii de transport a Ucrainei și a legăturilor acesteia cu UE”, a mai arătat Comisia Europeană.

Ciolacu participă miercuri la prima ședință comună a Guvernelor României și Ucrainei, împreună cu mai mulți membri ai Cabinetului și experți din domeniile apărării, agriculturii, transporturilor, energiei, afacerilor interne, sănătății, găzduită la Kiev. În cadrul vizitei, șeful Executivului va avea întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, cu prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, alături de care va susține declarații comune de presă, dar și cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.

La ședința comună vor participa vicepremierul Marian Neașcu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul energiei, Sebastian Burduja, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ionel Scrioșteanu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Dr. Raed Arafat.

România a sprijinit constant Ucraina în încercarea de a-și exporta producția agricolă și industrială, sursa principală de venit pentru a acoperi cheltuielile de război.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button