Politică

Ursula von der Leyen cere un nou mandat. Iohannis, poziția ghiocel

Preşedinta Comisiei Europene, germanca Ursula von der Leyen, în vârstă de 65 de ani, a anunţat luni la Berlin, într-o reuniune a Uniunii Creştin Democrate (CDU, centru-dreapta), a cărei membră este şi care o susţine, că va candida la un nou mandat.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, că salută decizia Uniunii Creştin Democrate (CDU, centru-dreapta) de a o propune pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat de Preşedinte al Comisiei Europene.

”Salut decizia CDU de a o propune pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat de Preşedinte al Comisiei Europene. Sunt încrezător în dorinţa sa de a consolida unitatea şi obiectivele strategice ale Uniunii Europene şi de a lucra pentru soluţii concrete pentru toate Statele Membre şi cetăţenii europeni”, a fost mesajul lui Iohannis.

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, afirmă luni că salută anunţul făcut de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a candida pentru un nou mandat, din partea PPE şi îi urează mult succes, el precizând că în toţi aceşti ani, actuala preşedintă a demonstrat că poate gestiona crize complicate şi că poate găsi soluţiile cele mai bune pentru toate statele membre UE.

”Salut anunţul făcut de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a candida pentru un nou mandat, din partea PPE şi îi urez mult succes. În toţi aceşti ani, actuala preşedintă a demonstrat că poate gestiona crize complicate şi că poate găsi soluţiile cele mai bune pentru toate statele membre UE, de la adoptarea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, prin care ţara noastră beneficiază de o şansă istorică la modernizare, la reducerea dependenţei energetice a UE faţă de Federaţia Rusă şi până la paşii concreţi făcuţi pentru aderarea Republicii Moldova şi Ucrainei”, a transmis preşedintele Senatului.

Nicolae Ciucă subliniază că ”momentul este cu atât mai semnificativ cu cât votul pentru susţinerea candidaturii sale va fi dat la Bucureşti, în cadrul Congresului PPE, găzduit de PNL pe 6-7 martie, un eveniment care va aduce în ţara noastră delegaţi din peste 40 de ţări, inclusiv şefi de stat şi guverne şi care va reprezenta o importantă oportunitate pentru România de a consolida legăturile cu cei mai importanţi lideri europeni.”

Următorul pas este Congresul Partidului Popular European (PPE), prevăzut în perioada 6-7 martie, la Bucureşti, în cursul căruia preşedinta CE urmează să fie desemnată în mod oficial ”spitzenkandidat” – reprezentanta dreptei europene în alegerile europene din iunie.

Președintele Comisiei este numit la discreția liderilor UE după luarea în considerare a rezultatelor alegerilor europene, ceea ce înseamnă că partidul care ajunge în frunte se bucură de privilegiul nescris de a controla executivul. Socialiștii și liberalii împart de obicei locurile de muncă de top rămase între ei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button