Politică

Ursula von der Leyen, anchetată pentru corupție. 1.8 miliarde de doze de vaccin achiziționate ilegal

O știre veche de mai bine de 3 săptămâni nu a atras atenția, deși subiectul nu este deloc de neglijat. Ombudsman-ul european, un fel de avocat al poporului, dar la nivelul Europene, a deschis o anchetă referitoare la refuzul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen pentu faptul că nu a făcut publice discuțiile avute cu Pfizer privind achiziționarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin.

Anunțul deschiderii acestei anchete a fost făcut de ombudsman-ul Emily O’ Reilly printr-un comunicat de presă din 16 septembrie.

„Reclamantul, invocând dreptul de acces la informații de interes public, a solicitat Comisiei Europene accesul la mesaje text și alte documente referitoare la discuțiile dintre președinta Comisiei și CEO-ul unei companii farmaceutice cu privire la achiziționarea unui vaccin COVID-19.

Comisia a declarat că nu poate oferi acces la niciun mesaj text, deoarece nu s-a păstrat nici o dovadă a unor astfel de mesaje. În opinia reclamantului, Comisia are obligația de a înregistra mesaje instantanee legate de politici importante sau aspecte politice, cum ar fi achiziționarea de vaccinuri COVID-19.

Ombudsman-ul a deschis o anchetă și a cerut să se întâlnească cu reprezentanții Comisiei pentru a discuta despre procedurile și practica aplicabilă”, se arată în comunicatul instituției europene.

Scandalul, potrivit Politico, a pornit după ce în publicația New York Times a apărut articolul intitulat „How Europe Sealed a Pfizer Vaccine Deal With Texts and Calls”, în care era dată informația că între von der Leyen și directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla,, au fost schimbate o serie de mesaje și apeluri telefonice pentru încheierea unui contract cu Pfizer.

Refuzul Comisiei de a acorda acces la mesajele schimbate între cei doi a avut ca efect depunerea unei plângeri, asupra căreia Emily O’ Reilly se concentrează acum.

Ursula von der Leyen nu este pentru prima dată protagonista unei anchete privind atribuirea de contracte în mod preferențial. În februarie 2020, șefa Comisiei Europene a fost interogată de către comitetul de anchetă al Bundestag-ului.

Europarlamentarul Cristian Terheș a adus în atenție subiectul ignorat astăzi printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Presedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen investigata pentru legaturi cu firma Pfizer si contractul de 1.8 miliarde de doze de vaccin

Ombudsman-ul european (echivalentul Avocatului Poporului din Romania) a pornit o investigatie impotriva presedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen pentru faptul ca a refuzat sa faca publice discutiile private pe care le-a avut cu CEO-ul firmei Pfizer si care priveau achizitionarea a 1.8 miliarde de doze de vaccin, arata institutia europeana intr-un comunicat remis public.

Reclamantul, invocand dreptul de acces la informatii de interes public, a solicitat Comisiei Europene accesul la mesaje text si alte documente referitoare la discutiile dintre presedinta Comisiei si CEO-ul unei companii farmaceutice cu privire la achizitionarea unui vaccin COVID-19.

Comisia a declarat ca nu poate oferi acces la niciun mesaj text, deoarece nu s-a pastrat nici o dovada a unor astfel de mesaje. In opinia reclamantului Comisia are obligatia de a inregistra mesaje instantanee legate de politici importante sau aspecte politice, cum ar fi achizitionarea de vaccinuri COVID-19.

Ombudsman-ul a deschis o ancheta si a cerut sa se intalneasca cu reprezentantii Comisiei pentru a discuta despre procedurile si practica aplicabila”, arata in comunicat institutia Ombudsman-ului european.

Scandalul a pornit dupa ce NY Times, pe data de 28 aprilie 2021, sub titlul „How Europe Sealed a Pfizer Vaccine Deal With Texts and Calls” (Cum a finalizat Europa o intelegere pentru vaccinul Pfizer prin SMS si apeluri telefonice), a publicat un articol in care descrie, citand surse interne, ca Ursula von der Leyen ar fi purtat discutii directe si personale cu Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, pentru incheierea unui nou contract cu Pfizer.”

Si, cum au vorbit, doua lucruri au devenit clare: Pfizer ar putea avea mai multe doze pe care le-ar putea oferi [Uniunii] – mult mai multe. Iar Uniunea Europeana ar fi incantata sa le aiba”, se arata in articol.

„Diplomatia personala” dintre cei doi a jucat un rol fundamental in finalizarea intelegerii in urma careia UE s-a angajat sa cumpere 1.8 miliarde de doze de vaccin Pfizer, arata acelasi articol din NY Times.Pe data de 8 mai 2021 Ursula von der Leyen a anuntat public cu mandrie pe Twitter ca a incheiat aceasta intelegere cu Pfizer, in urma careia angajeaza UE sa cumpere 1.8 miliarde de doze de vaccin, in contextul in care populatia Uniunii Europene este de 450 de milioane de oameni.Cristian Terhes, europarlamentar PNTCD, fara a avea stiinta despre aceste discutii oculte, a aratat pe data de 12 mai 2021 ca aceasta intelegere parafata de Ursula von der Leyen cu Pfizer demonstreaza, printre altele, ca „actualul vaccin nu produce imunitate, pentru ca daca ar produce nu ar mai fi necesara vaccinarea in 2022 si 2023. Prin urmare, afirmatia ca oamenii se „imunizeaza” dupa aceste vaccinuri este falsa.

„Sunt convinsa ca suntem in asta pe termen lung”, a spus Ursula von der Leyen referindu-se la acel contract.

Contractul respectiv face din UE cel mai mare client al firmei Pfizer din lume, se mai arata in articolul din NY Times. Pornind de la acest articol din NY Times o persoana interesata a cerut Comisiei Europene, pe baza legislatiei europene privind accesul la informatii de interes public, sa-i puna la dispozitie acele comunicari intre Ursula von der Leyen si CEO-ul Pfizer, cerere la care Comisia a raspuns ca nu detine respectivele comunicari deoarece au fost sterse. Ursula von der Leyen a mai fost protagonista unui scandal similar in Germania, cand, ministru al apararii fiind, a sters informatiile de pe un telefon de pe care a negociat contracte.

„Ne gasim in fata unui scandal de proportii astronomice, unde pe viata, sanatatea si banii europenilor presedinta Comisiei Europene negociaza in privat, pe persoana fizica, cu firme private achizitionarea de produse medicale pe care, apoi, tot Comisia Europeana si statele membre, prin mecanisme de constrangere gen «Certificatul Verde», le impun oamenilor iar cei care refuza sa le primeasca sunt sanctionati. Un asemenea sistem diabolic a deposedat europenii de drepturi si libertati fundamentale transformandu-i in iobagi, care sunt buni atata vreme cat muncesc, platesc taxe si consuma produse medicale de la firme private. Daca aceste suspiciuni planeaza la nivel Europen, e temeinic sa ne intrebam ce aranjamente si angajamente secrete au facut guvernantii romani, care au ascuns constant informatii despre costurile si motivele deciziilor adoptate, de la izolete cumparate la pret de masina, pana la achizitia a peste 120 milioane de doze de vaccin, pentru «a invinge pandemia»

.Din pozitie de europarlamentar voi continua demersurile pentru a lamuri aceste aspecte si pentru ca drepturile si libertatilor tuturor romanilor sa fie restaurate”, a spus Cristian Terhes, europarlamentar PNTCD.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button