Politică

Universitatea din București îl acuză de dezinformare pe Cristian Preda, în legătură cu doctoratul Robertei Anastase

Dr. Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Universității din București (UB), a ieșit în față pentru a risipi dezinformările legate de situația doctorandei Roberta Anastase și de presupusa ei exmatriculare din Școala Doctorală a Facultății de Științe Politice a UB (FSPUB).

Oprea a făcut mai multe precizări pentru a răspunde inexactităților care circulă în spațiul public, propagate chiar de profesorul Cristian Preda, decanul FSPUB.

Roberta Anastase este în prezent senator, după patru mandate de deputat.

Potrivit lui Bogdan Oprea, nu a fost vorba de nicio exmatriculare: Contrar afirmațiilor apărute în spațiul public, doctoranda Roberta-Alma Anastase nu a fost exmatriculată din Școala Doctorală a Facultății de Științe Politice a Universității din București.

Calendarul înscrierii și al depunerii tezei, prezentat de reprezentantul UB: Anastase s-a înscris la Școala Doctorală a FSPUB pe 1 octombrie 2016. Teza sa de doctorat a fost supusă verificării cu ajutorul unui soft de similaritate în septembrie 2023, în termenul legal. Conform legislației naționale în vigoare (Legea Educației Naționale nr. 1/2011), doctoranzii pot beneficia de o prelungire de maximum patru ani (2 ani de grație și 2 ani de amânare) peste perioada standard de stagiu doctoral de 3 ani. După depunerea tezei, studenții au la dispoziție până la 6 luni pentru prezentarea publică și susținerea tezei.

Detalii privind aprobarea amânării: Amânarea tezei lui Anastase a fost solicitată de aceasta, co-semnată de conducătorul ei de doctorat, prof. dr. Radu Carp, și de directorul interimar al Școlii Doctorale a FSPUB, prof. dr. Florin Țurcanu. Aprobarea pentru această amânare a fost semnată de directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat, prof. Virgil Băran, și nu de rectorul Universității din București. Această acțiune se aliniază cu procedurile interne ale UB, unde responsabilitatea pentru astfel de documente este delegată corespunzător.

Practică obișnuită: Oprea a subliniat că prelungirea perioadei de stagiu doctoral este o practică uzuală și că s-a observat o creștere a numărului de astfel de solicitări după perioada pandemiei SARS-CoV-2.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button