Uniunea Europeană își redeschide granițele externe începând cu 1 iulie

Comisia Europeană îşi va publica în această săptămână propunerile cu privire la ridicarea „progresivă şi parţială” a restricţiilor de călătorie la frontierele externe ale UE începând de la 1 iulie, a anunţat miercuri Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate şi totodată vicepreşedinte al Comisiei, citat de AFP.
Ar fi vorba de ridicarea restricţiilor cu anumite ţări terţe, luând în considerare „un anumit număr de principii şi criterii”, în baza unei „abordări comune” între statele membre, a explicat el.
Interdicţia de călătorii non-esenţiale spre UE, în vigoare în prezent până la 15 iunie, a fost instituită la 17 martie în mod coordonat între statele membre şi Comisia Europeană pentru a combate propagarea epidemiei de COVID-19, fiind prelungită de două ori până acum.
La sfârşitul săptămânii trecute, miniştrii de interne din cele 27 de state membre au convenit să coordoneze această redeschidere progresivă pentru călătorii care vin din ţări din afara spaţiului Schengen şi UE.
Executivul european poate emite doar un aviz, decizia finală revenind fiecărui stat membru.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a indicat săptămâna trecută că nu toate ţările au fost de acord cu criteriile care trebuie luate în considerare pentru redeschidere.
Grecia, de exemplu, a cărei economie depinde în mare măsură de turism, a anunţat deja că va relua transportul aerian începând din 15 iunie pentru o listă de ţări, inclusiv state din afara UE şi spaţiul Schengen, precum Australia, China şi Coreea de Sud.
Referitor la frontierele interne ale Uniunii, „mai multe state membre sunt în mijlocul procesului de ridicare a controalelor”, a menţionat Borrell, potrivit căruia Comisia „consideră că aceste proceduri trebuie să fie finalizate în cursul lunii iunie”.
Sursa: www.digi24.ro
- Ilie Bolojan s-a mutat în vila din care a fost gonit Traian BăsescuPremierul Ilie Bolojan s-a mutat în vila RAAPPS în care a locuit fostul președinte Traian Băsescu până să i se retragă acest drept. Ilie Bolojan s-a mutat în vila de protocol RAAPPS care a aparținut fostului președinte Traian Băsescu, până să i se retragă acest drept, după decizia de colaborare cu Securitatea. Potrivit aceleiași surse, …
- Demisie-surpriză în plin protest la Finanțe: Alin Marius Andrieș pleacă din funcția de secretar de statAlin Marius Andrieș, prim-vicepreședinte al PNL Iași, și-a anunțat marți încheierea mandatului de secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Decizia vine în contextul protestelor angajaților din instituție, nemulțumiți de politicile guvernamentale. Andrieș a transmis un mesaj de mulțumire și reflecție, sugerând că urmează noi provocări profesionale. Plecarea sa marchează finalul unui mandat cu miză tehnocrată, …
- Rușine națională: CCR îi redă lui Traian Băsescu privilegiile de fost președinte, deși a fost dovedit colaborator al SecuritățiiCurtea Constituțională a decis, stupefiant, să-i redea lui Traian Băsescu toate drepturile de fost președinte, deși instanțele l-au declarat definitiv colaborator al fostei Securități. Decizia ignoră complet condamnarea morală a colaborării cu fosta poliție politică și readuce în funcții privilegiate o persoană cu trecut dovedit în slujba unui regim opresiv. Gestul CCR ridică întrebări grave …
- Lista scumpirilor de la 1 iulie. Energie, RCA, carburanți și rovinietă. Bugetele familiilor românești, din nou sub presiuneDe la 1 iulie 2025, românii se confruntă cu o nouă rundă de scumpiri, odată cu încheierea mai multor măsuri de plafonare aplicate de stat. Prețurile cresc semnificativ la electricitate, polițele RCA, carburanți și rovinietă, afectând direct cheltuielile lunare ale gospodăriilor. Începând de astăzi 1 iulie intră în vigoare o serie de scumpiri majore care …
- Rețea de corupție adâncă: Statul român a dat buletine false pentru mii de străini. Funcționarii publici, parte din mecanismul ilegalPeste 7.000 de străini din Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova au obținut acte românești în baza unor documente falsificate, cu sprijinul direct al unor funcționari publici. Marți, autoritățile au efectuat peste 200 de percheziții într-un dosar care scoate la lumină un mecanism corupt adânc înrădăcinat în instituțiile statului. România se confruntă cu un nou …