Uniunea Europeană construieşte un sistem de apărare pentru industriile în pericol să fie preluate de chinezi

Uniunea Europeană elaborează noi reguli pentru a împiedica companiile subvenţionate din China sau Statele Unite să preia campioanele sale industriale sau să câştige contracte publice, relatează CNN.
Într-o propunere prezentată public, Comisia Europeană susţine că are nevoie de noi competenţe pentru a preveni concurenţa neloială pe piaţa unică şi pentru a păstra „autonomia strategică” a blocului. „Avem nevoie de instrumentele potrivite pentru a ne asigura că subvenţiile externe nu denaturează piaţa, la fel ca şi în cazul subvenţiilor naţionale”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul pentru concurenţă şi politica digitală.
Executivul UE vrea să examineze companiile care ar putea utiliza subvenţii de la guverne străine pentru a concura cu companiile din bloc, precum şi achiziţiile firmelor europene de către rivalii străini.
Dacă se constată că un cumpărător străin beneficiază pe nedrept de subvenţii, acesta ar putea fi forţat să restituie banii sau să vândă active pentru a satisface autorităţile europene. În unele cazuri, Uniunea Europeană ar putea bloca achiziţia.
De asemenea, Comisia intenţionează să împiedice acordarea contractelor publice către companii străine care iau subvenţii guvernamentale şi apoi licitează sub nivelul pieţei.
„UE este printre cele mai deschise economii din lume, atrăgând niveluri ridicate de investiţii din partea partenerilor noştri comerciali. Cu toate acestea, deschiderea noastră este ameninţată prin practici comerciale externe, inclusiv subvenţii care denaturează condiţiile de concurenţă echitabile pentru companiile din UE, „a declarat comisarul Phil Hogan.
Noile reguli s-ar aplica tuturor firmelor străine, inclusiv companiilor din SUA, dar oanaliştii spun că obiectivul principal este China.
Companiile chineze de stat fac obiectul unor analize în Europa, în urma eforturilor depuse de Beijing pentru a-şi extinde influenţa pe continent prin proiecte de infrastructură, cum ar fi iniţiativa Belt and Road.
Pandemia a generat noi îngrijorări în ceea ce priveşte protejarea sectoarelor de asistenţă medicală, a furnizării de servicii medicale şi farmaceutice europene faţă de preluările din străinătate. Reducerea preţurilor acţiunilor a făcut vulnerabile şi companiile din alte sectoare.
Propunerea Comisiei va intra într-o perioadă de consultare publică până pe 23 septembrie, cu scopul de a introduce o nouă legislaţie în 2021.
Sursa: www.mediafax.ro
- Fiica șoferului lui Marius Voineag, procurorul șef al DNA, a fost angajată la Curtea de Conturi deși nu are studii superioareAnamaria Constantin (28 ani), fiica șoferului lui Marius Voineag, procurorul șef al DNA, a fost angajată ca șefă de cabinet la Curtea de Conturi, deși nu are studii superioare. Fiica șoferului este acum șefă de cabinet a lui Călin Ion, care este consilier la Curtea de Conturi, dezvăluie Rise Project la data de 14 iulie …
- Marius Lulea (AUR): Din 2027 vom avea premier PSD! Ei cred că poporul rezistăMarius Lulea a tras un semnal de alarmă: „Din 2027, România va fi condusă oficial de PSD. Așa au stabilit în înțelegerile lor secrete. Ei chiar cred că poporul va rezista la nesfârșit sărăciei, batjocurii și minciunii.” Realitatea iese treptat la iveală. Așa-zisul guvern Bolojan-Grindeanu este doar o etapă de tranziție. În culise, puterea a …
- Accesul copiilor la rețelele sociale ar putea fi interzis. UE dă undă verde statelor membreComisia Europeană a anunțat luni că statele membre pot impune propriile interdicții naționale privind accesul minorilor la rețelele sociale, în baza unor noi orientări stabilite în cadrul Legii Serviciilor Digitale (Digital Services Act, DSA), scrie POLITICO. Executivul european a fost presat în ultimele luni să adopte măsuri concrete pentru protejarea copiilor în mediul online. Guvernele …
- PSD va crește veniturile în 2028. Și iar vom trăi ca proștii.Să nu ziceți că n-ați fost avertizați. Rețeta e veche, dar românii par să nu se plictisească niciodată de ea: înainte de alegeri, PSD se transformă în Moș Crăciun. Salarii mai mari, pensii indexate spectaculos, vouchere cu duiumul și promisiuni cât Casa Poporului. Toate pe hârtie, cu cerneală din bani tipăriți. După patru ani de …
- Ilie Bolojan, un fel de Ciucă pentru următorii doi aniA ieșit la iveală ceea ce toată lumea bănuiam: Ilie Bolojan nu e premier, dar joacă rolul principal într-o piesă scrisă de PSD. Se pare că există o anexă secretă la protocolul de guvernare, un apendice discret, dar plin de planuri mari pentru micii români. Conform acesteia, Bolojan va fi „tehnocratul de serviciu”, un fel …