Uniunea Europeană construieşte un sistem de apărare pentru industriile în pericol să fie preluate de chinezi

Uniunea Europeană elaborează noi reguli pentru a împiedica companiile subvenţionate din China sau Statele Unite să preia campioanele sale industriale sau să câştige contracte publice, relatează CNN.

Într-o propunere prezentată public, Comisia Europeană susţine că are nevoie de noi competenţe pentru a preveni concurenţa neloială pe piaţa unică şi pentru a păstra „autonomia strategică” a blocului. „Avem nevoie de instrumentele potrivite pentru a ne asigura că subvenţiile externe nu denaturează piaţa, la fel ca şi în cazul subvenţiilor naţionale”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul pentru concurenţă şi politica digitală.

Executivul UE vrea să examineze companiile care ar putea utiliza subvenţii de la guverne străine pentru a concura cu companiile din bloc, precum şi achiziţiile firmelor europene de către rivalii străini.

Dacă se constată că un cumpărător străin beneficiază pe nedrept de subvenţii, acesta ar putea fi forţat să restituie banii sau să vândă active pentru a satisface autorităţile europene. În unele cazuri, Uniunea Europeană ar putea bloca achiziţia.

De asemenea, Comisia intenţionează să împiedice acordarea contractelor publice către companii străine care iau subvenţii guvernamentale şi apoi licitează sub nivelul pieţei.

„UE este printre cele mai deschise economii din lume, atrăgând niveluri ridicate de investiţii din partea partenerilor noştri comerciali. Cu toate acestea, deschiderea noastră este ameninţată prin practici comerciale externe, inclusiv subvenţii care denaturează condiţiile de concurenţă echitabile pentru companiile din UE, „a declarat comisarul Phil Hogan.

Noile reguli s-ar aplica tuturor firmelor străine, inclusiv companiilor din SUA, dar oanaliştii spun că obiectivul principal este China.

Companiile chineze de stat fac obiectul unor analize în Europa, în urma eforturilor depuse de Beijing pentru a-şi extinde influenţa pe continent prin proiecte de infrastructură, cum ar fi iniţiativa Belt and Road.

Pandemia a generat noi îngrijorări în ceea ce priveşte protejarea sectoarelor de asistenţă medicală, a furnizării de servicii medicale şi farmaceutice europene faţă de preluările din străinătate. Reducerea preţurilor acţiunilor a făcut vulnerabile şi companiile din alte sectoare.

Propunerea Comisiei va intra într-o perioadă de consultare publică până pe 23 septembrie, cu scopul de a introduce o nouă legislaţie în 2021.

Sursa: www.mediafax.ro

 • Alianța pentru Unirea Românilor: în Prahova de 30 de ani respirăm cancer
  În Prahova de 30 de ani de ani românii respiră în fiecare zi cancer, iar poluarea este la cote alarmante, așa declară Axinia Adrian, propunerea Alianței pentru Unirea Românilor la camera deputaților: „De 30 de ani românii din Prahova respiră cancer. La fiecare gură de aer pe care o luăm în piept simțim trădarea politicienilor
 • Putin: Sper ca poporul moldovean să aprecieze eforturile lui Dodon de a construi relaţii cu Rusia
  Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat joi că speră foarte mult ca, la următoarele alegeri din Republica Moldova, poporul moldovean să aprecieze eforturile pe care le face actualul preşedinte al republicii, Igor Dodon, pentru a construi relaţii cu Rusia, transmite TASS. „Vedem ce se întâmplă în jurul R. Moldova şi cunoaştem nevoile poporului
 • Șansele ca Trump să fie reales în noiembrie sunt în creștere, după dezbaterea finală de joi seară
  Şansele ca preşedintele american Donald Trump să fie reales în noiembrie au crescut uşor la casele de pariuri online în urma dezbaterii finale de joi, transmite vineri Reuters. Pariorii pe platforma britanică Smarkets îi dau candidatului democrat Joe Biden 66% şanse să câştige scrutinul de la 3 noiembrie, în scădere faţă de 68% înaintea dezbaterii.
 • Coronavirus: Lockdown parţial în Slovenia
  Slovenia va reveni începând de sâmbătă la un lockdown parţial, pe durata unei săptămâni, pentru a combate transmiterea rapidă a noului coronavirus, informează DPA. Guvernul prim-ministrului conservator Janez Jansa a luat această decizie după ce o serie de măsuri mai puţin restrictive, impuse timp de o săptămână, nu au reuşit să încetinească numărul în creştere
 • Polonia intră în „zona roșie”. Se închid parţial şcolile primare şi restaurantele
  Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat vineri că întreaga ţară intră în „zona roşie” începând de sâmbătă, cu o închidere parţială a şcolilor primare şi a restaurantelor, în urma unei creşteri record a cazurilor de COVID-19, relatează AFP. Stadionul naţional din Varşovia va deveni spital de campanie şi alte facilităţi de acest fel vor fi
%d blogeri au apreciat: