Internațional

Uniunea Europeană ar trebui să dubleze ajutorul militar acordat Ucrainei dacă asistenţa americană rămâne blocată

Potrivit estimărilor unui grup de cercetare german, Ucraina ar trebui să primească un sprijin militar de două ori mai mare din partea Uniunii Europene pentru a acoperi diferenţa dacă asistenţa americană rămâne blocată.

Viitorul ajutorului militar din partea Washingtonului rămâne incert, lăsând sprijinul din partea UE ca singura opţiune majoră a Kievului în lupta împotriva Rusiei, potrivit celui mai recent studiu „Ukraine Support Tracker” al Institutului Kiel.

Raportul vine în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregăteşte să se întâlnească vineri cu liderii Germaniei şi Franţei, pe fondul impasului de la Washington. De asemenea, el se va adresa sâmbătă Conferinţei de securitate de la Munchen şi va avea o serie de întâlniri bilaterale în marja acestei reuniuni, informează Bloomberg.

Ultimele fonduri rămase pentru asistenţa militară americană au fost epuizate la sfârşitul anului 2023. Deşi Senatul SUA a aprobat săptămâna aceasta fonduri suplimentare pentru Ucraina, proiectul de lege se confruntă cu obstacole în Camera Reprezentanţilor controlată de republicani.

În timp ce invazia Rusiei în Ucraina este pe cale să intre în al treilea an, ajutorul militar nou promis s-a ridicat la 9,8 miliarde de euro între 1 noiembrie şi 15 ianuarie, în scădere faţă de 27 de miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, care includea aproximativ 21 de miliarde de euro din partea SUA, potrivit calculelor Institutului Kiel.

Ajutorul actual continuă să fie oferit de câţiva mari donatori, în special Germania şi Marea Britanie.

„Aceasta este o provocare, dar, în cele din urmă, o chestiune de voinţă politică”, a declarat Christoph Trebesch, director de cercetare la Institutul Kiel. „Ţările UE sunt printre cele mai bogate din lume şi până acum nu au cheltuit nici măcar 1% din PIB-ul lor din 2021 pentru a sprijini Ucraina”.

Raportul a remarcat, de asemenea, „un decalaj mare între fluxurile de ajutor promise şi cele reale” din partea UE şi a statelor sale membre.

Olaf Scholz îndeamnă statele UE să ofere mai mult ajutor militar Ucrainei

„Livrările de arme către Ucraina planificate până acum de majoritatea statelor membre UE sunt în orice caz prea mici. De aceea, fac apel la aliaţii noştri din Uniunea Europeană să-şi intensifice eforturile în numele Ucrainei”, a declarat, la începutul anului, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

„Europa trebuie să demonstreze că stă îndeaproape de partea Ucrainei, de partea libertăţii, a dreptului internaţional şi a valorilor europene. În orice caz, vom sprijini Ucraina atâta timp cât va fi necesar”, a spus Scholz.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button