Internațional

Unii pe front, alții la plajă

Mai multe plaje din Odesa, oraş ucrainean de la Marea Neagră, au fost deschise oficial pentru înot pentru prima dată de la începerea invaziei ruseşti, deşi acesta este interzis în timpul alertelor de raid aerian, au declarat sâmbătă oficiali locali citaţi de Reuters.

Odesa, cel mai mare port şi bază navală din Ucraina, a fost în mod repetat ţinta atacurilor cu rachete şi drone, iar în apă au ajuns sute de mine marine în urma invaziei din februarie anul trecut.

Pentru siguranţa locuitorilor şi după incidente cu mine care au explodat pe plaje, zona litorală a fost închisă.

Decizia de a deschide plajele a fost luată în comun de către administraţiile civilă şi militară ale oraşului, a declarat guvernatorul Odesei, Oleg Kiper, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

El a precizat că plajele vor fi deschise între orele 8.00 şi 20.00.

Oleksandr, un salvamar şi fost scafandru care şi-a dat doar prenumele, a spus că o plasă anti-mine a fost desfăşurată între două diguri pentru a-i feri pe înotători de întâlnirea cu mine de mică adâncime.

„Plasa le va opri. Şi ele (minele) vor fi de asemenea vizibile de la mal în astfel de condiţii meteo. Lucrătorii de urgenţă vor fi anunţaţi, vor veni să se ocupe de ele”, a spus el.

Deschiderea plajelor este o pauză binevenită de la război pentru oamenii care înoată şi fac plajă.

„Am visat să merg la plajă şi să inspir aer sărat. Ne-a lipsit foarte mult. Dar siguranţa este o prioritate absolută”, a declarat Svitlana, o locuitoare din regiunea Odesa.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button