Ungaria se conectează la gazele rusești

Consiliul de supervizare al companiei FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, a aprobat vineri un plan de investiţii privind construcţia unui gazoduct până în Serbia cu o capacitate de şase miliarde metri cubi pe an, informează Itar Tass.
Potrivit documentelor adoptate de FGSZ, capacitatea planificată a viitoarei conducte trebuie atinsă la graniţa cu Serbia până în luna octombrie 2021.
Grupul energetic ungar MOL, care controlează FGSZ, a anunţat şi el sâmbătă că a decis să se va alăture proiectului gazoductului TurkStream, care face legătura între Rusia şi Turcia via Marea Neagră. MOL a precizat că Autoritatea de reglementare din Ungaria a aprobat un plan de dezvoltare pe zece ani care include construcţia unui nou interconector de gaze la graniţa cu Serbia, cu o capacitate de 6 miliarde de metri cubi anual.
Anterior, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto a declarat că Ungaria a semnat un acord comercial cu privire la achiziţionarea unei cantităţi de 4,2 miliarde metri cubi de gaze naturale de la grupul rus Gazprom în perioada octombrie 2020-octombrie 2021. Szijjarto a mai spus că Budapesta este interesată “în oportunitatea de a cumpăra gaze naturale ruseşti via TurkStream şi Bulgaria, începând de la finele anului următor”.
Decizia Ungariei vine după ce și Bulgaria intenționează să termine gazoductul Balkan Stream, o prelungire pe teritoriul acestei țări a conductei rusești TurkStream.
În paralel, România a anunțat că anul acesta va finaliza tronsonul de pe teritoriul țării al proiectului BRUA, gazoductul care va lega Bulgaria, România, Ungaria și Austria și gândit ca un coridor energetic pentru diversificarea rutelor de transport gaze naturale din regiunea Mării Caspice înspre Europa Centrală, valorificarea unor noi surse de gaze naturale în perimetrele offshore din Marea Neagră, precum şi valorificarea volumelor de gaze naturale aferente acestor surse pe piaţa românească şi europeană şi posibilitatea curgerii fizice bidirecţionale permanente pe interconectările cu Bulgaria şi Ungaria.
Cu o lungime de peste 930 km, prima linie a gazoductului TurkStream, prevăzută să traverseze Marea Neagră și să lege Rusia de Turcia pornind de la compresorul Russkaya din Anapa, urmând să ajunge în satul Kıyıköy, într-un district din nord-vestul Turciei, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa.
TurkStream va permite furnizarea de gaze naturale ruseşti din Rusia până în Turcia, via Marea Neagră, prin intermediul a două linii.
Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi pe an, va aproviziona piaţa locală din Turcia.
Cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, care va trece prin Bulgaria via Europa Centrală, ar urma să fie destinată aprovizionării clienţilor din Europa de Sud-Est.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- Angajații ANAF, luați la rost de români pe rețelele de socializare: „Când ne blocați conturile era bine?”Valul de nemulțumiri exprimate recent de angajații ANAF, care acuză tăieri de sporuri și reduceri salariale, nu a stârnit compasiune în rândul opiniei publice. Dimpotrivă, reacțiile românilor pe rețelele de socializare au fost dure și cinice: „Când ne blocați conturile pentru datorii de câteva sute de lei, era bine? Când firma mea a fost pusă …
- Guvernul sistemului trimite în faliment mii de firme: plățile către investiții stopateHaosul bugetar generat de guvernul PSD-PNL-USR-UDMR lovește în plin economia reală. Mii de firme din construcții, infrastructură, servicii și agricultură sunt împinse spre faliment din cauza blocării plăților pentru lucrările contractate cu statul. Ministerele și autoritățile locale au primit ordin să oprească orice plată către investiții, pe fondul lipsei banilor din trezorerie. Aceasta nu este …
- Prețul la locuințe va exploda: crește TVA la 21%. Cine nu a semnat plăteșteGuvernul PSD-PNL a decis: TVA-ul pentru locuințele noi crește de la 5% la 21%. Măsura va lovi direct în românii care își cumpără prima casă și nu au apucat încă să semneze contractele. Cine nu a semnat până acum, va plăti zeci de mii de lei în plus, în timp ce statul își umple buzunarele …
- Producătorii de materiale de construcții: Cererea s-a prăbușit la jumătate și continuă să scadă pe fondul crizei guvernamentaleRomânia se apropie de colaps în sectorul construcțiilor. Producătorii de materiale de construcții trag semnalul de alarmă: cererea s-a prăbușit la jumătate față de anul trecut și continuă să scadă accelerat. Motivul? Blocajele guvernamentale, haosul bugetar și tăierea brutală a investițiilor publice. Firmele din domeniu spun că asistă la o înghețare aproape totală a pieței. …
- Gheorghe Piperea (AUR) inițiază moțiunea de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen. Adevărul despre „Pfizergate” trebuie spusEuroparlamentarul român Gheorghe Piperea, reprezentant al AUR în Parlamentul European, este inițiatorul unei moțiuni de cenzură istorice împotriva Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen. Este un gest de curaj politic, dar și de responsabilitate democratică, într-un context în care Europa pare că se îndepărtează de transparență, legalitate și voința cetățenilor. Moțiunea are la …