Internațional

Ungaria șantajează UE pentru a forța Ucraina să scoată banca OTP de pe lista sancțiunilor

Ungaria va bloca următoarea tranșă de sprijin militar al Uniunii Europene destinat Ucrainei și orice nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, dacă Kievul nu va scoate banca ungară OTP de pe lista sponsorilor războiului, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto, citat de Reuters.

„Nu putem da undă verde atât timp cât OTP rămâne pe lista neagră”, a declarat Peter Szijjarto. „Același lucru este valabil și pentru sancțiuni”, a adăugat șeful diplomației de la Budapesta.

ăptămâna aceasta, Ungaria a blocat o propunere de alocare a încă 500 de milioane de euro dintr-un fond administrat de UE, Facilitatea Europeană pentru Pace, ca ajutor militar pentru Ucraina. Aceste fonduri ar permite guvernelor UE să depună noi cereri de rambursare pentru armele și munițiile pe care le-au donat Kievului, scrie News.ro. În justificarea acestei acțiuni, Ungaria a cerut garanții că și alte regiuni, precum Balcanii sau Africa de Nord, vor primi bani din acest fond.

Însă diplomații UE de la Bruxelles au declarat că, în spatele ușilor închise, Ungaria a precizat că principalul motiv al blocadei sale a fost includerea de către Ucraina a băncii OTP pe lista neagră a entităților sancționate. Oficialii UE au declarat că lucrează pentru a rezolva problema, încercând să stabilească dacă Kievul a pus pe lista neagră întreaga bancă sau doar filiala sa din Rusia. Unii diplomați și-au exprimat frustrarea față de mișcarea Ungariei, susținând că cele două probleme nu ar trebui să fie legate și amintind că și alte companii din UE se află pe lista neagră a Kievului. „Vom vorbi cu ucrainenii și vom vorbi cu statele membre (ale UE), inclusiv cu Ungaria”, a declarat pentru Reuters un oficial UE de rang înalt, sub rezerva anonimatului.

„Prioritatea noastră este clară – să ajutăm Ucraina să câștige un război. Iar pentru a face acest lucru, trebuie să existe ajutor militar și financiar. Este o prioritate absolută pentru Uniunea Europeană”, a punctat diplomatul.

Până în prezent, UE a acordat în total 3,6 miliarde de euro ca sprijin militar acordat Ucrainei din fondurile Facilității Europene pentru Pace (EFP). Ungaria, care este membră a UE, dar și a NATO, a refuzat să furnizeze echipament militar vecinului său ucrainean și, de asemenea, a criticat în repetate rânduri sancțiunile UE împotriva Rusiei, deși în cele din urmă a sprijinit toate măsurile convenite până în prezent.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button