Știrile 60m.RO

Ungaria nu îl sprijină pe Mark Rutte în cursa pentru funcția de secretar general al NATO

Guvernul de la Budapesta nu îl poate sprijini pe premierul olandez Mark Rutte să devină secretar general al NATO, a anunțat ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, transmite Reuters.

„Cu siguranță nu putem susține alegerea unui om care a vrut să îngenuncheze Ungaria în poziția de secretar general al NATO”, a declarat Szijjarto, într-o conferință de presă.

Ministrul se referă la criticile dure aduse de Rutte Budapestei, în chestiunea statului de drept. În 2021, el a spus că Ungaria „nu mai are loc în UE”.

Rutte a reacționat după ce majoritatea Fidesz, partidul lui Viktor Orban, din Adunarea Națională a adoptat așa-numita „lege a protecției copilului”, în care s-au adăugat pasaje homofobe, care stigmatizau minoritățile sexuale. Premierul olandez a mai spus atunci că „Ungaria trebuie adusă în genunchi”.

Mark Rutte este susținut de SUA, Marea Britanie și Germania pentru a fi succesorul lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button