Ungaria își închide granițele de la 1 septembrie. MAE cere clarificări

Ungaria va reimpune de la 1 septembrie restricţii la frontiere, în cadrul măsurilor de limitare a transmiterii coronavirusului, a anunţat vineri Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.
Deşi „situaţia infecţiilor este relativ bună” în Ungaria comparativ cu alte ţări din Europa, sunt încă destul de multe cazuri de Covid-19, a precizat Gergely Gulyas, citat de MTI.
Începând de la 1 septembrie, cetăţenii străini nu vor avea dreptul să intre în Ungaria.
Cetăţenii ungari care se întorc în ţară vor trebui să stea în carantină 14 zile, dacă nu prezintă două teste negative privind coronavirusul, efectuate la un interval de 48 de ore. Vor exista excepţii pentru convoaie militare, unii oameni de afaceri, unele categorii de lucrători transfrontalieri, diplomaţi şi pentru tranzit.
Gergely Gulyas a argumentat că măsurile sunt necesare pentru a proteja vârstnicii de infectarea cu coronavirus, precum şi pentru evitarea unor noi probleme economice. De asemenea, măsura a fost luată în contextul în care şcolile se redeschid în Ungaria pe 1 septembrie.
La scurt timp după acest anunț, Ministerul Afacerilor Externe a cerut Ungariei clarificări despre această decizie.
„Pe fondul informațiilor apărute în spațiul public referitoare la unele decizii ale Guvernului Ungariei cu privire la adoptarea de noi măsuri pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează ca au fost deja solicitate, prin Ambasada României la Budapesta, clarificări cu privire la conținutul deciziilor amintite și impactul acestora asupra cetățenilor români care călătoresc în Ungaria și respectiv prin Ungaria, ca stat de tranzit, către alte state europene, precum și în privința cetățenilor români, lucrători transfrontalieri.
În egală măsură, a fost transmisă și solicitarea ca autoritățile române să fie informate cât mai rapid asupra modului de implementare a deciziilor respective”, a transmis vineri seara MAE.
Sursa: Mediafax
- Ilie Bolojan s-a mutat în vila din care a fost gonit Traian BăsescuPremierul Ilie Bolojan s-a mutat în vila RAAPPS în care a locuit fostul președinte Traian Băsescu până să i se retragă acest drept. Ilie Bolojan s-a mutat în vila de protocol RAAPPS care a aparținut fostului președinte Traian Băsescu, până să i se retragă acest drept, după decizia de colaborare cu Securitatea. Potrivit aceleiași surse, …
- Demisie-surpriză în plin protest la Finanțe: Alin Marius Andrieș pleacă din funcția de secretar de statAlin Marius Andrieș, prim-vicepreședinte al PNL Iași, și-a anunțat marți încheierea mandatului de secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Decizia vine în contextul protestelor angajaților din instituție, nemulțumiți de politicile guvernamentale. Andrieș a transmis un mesaj de mulțumire și reflecție, sugerând că urmează noi provocări profesionale. Plecarea sa marchează finalul unui mandat cu miză tehnocrată, …
- Rușine națională: CCR îi redă lui Traian Băsescu privilegiile de fost președinte, deși a fost dovedit colaborator al SecuritățiiCurtea Constituțională a decis, stupefiant, să-i redea lui Traian Băsescu toate drepturile de fost președinte, deși instanțele l-au declarat definitiv colaborator al fostei Securități. Decizia ignoră complet condamnarea morală a colaborării cu fosta poliție politică și readuce în funcții privilegiate o persoană cu trecut dovedit în slujba unui regim opresiv. Gestul CCR ridică întrebări grave …
- Lista scumpirilor de la 1 iulie. Energie, RCA, carburanți și rovinietă. Bugetele familiilor românești, din nou sub presiuneDe la 1 iulie 2025, românii se confruntă cu o nouă rundă de scumpiri, odată cu încheierea mai multor măsuri de plafonare aplicate de stat. Prețurile cresc semnificativ la electricitate, polițele RCA, carburanți și rovinietă, afectând direct cheltuielile lunare ale gospodăriilor. Începând de astăzi 1 iulie intră în vigoare o serie de scumpiri majore care …
- Rețea de corupție adâncă: Statul român a dat buletine false pentru mii de străini. Funcționarii publici, parte din mecanismul ilegalPeste 7.000 de străini din Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova au obținut acte românești în baza unor documente falsificate, cu sprijinul direct al unor funcționari publici. Marți, autoritățile au efectuat peste 200 de percheziții într-un dosar care scoate la lumină un mecanism corupt adânc înrădăcinat în instituțiile statului. România se confruntă cu un nou …