Care sunt regulile pentru elevii care încep luni Evaluarea Națională

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au stabilit, printr-un ordin comun, măsurile care trebuie respectate în şcoli la examenele naţionale care încep luni, pentru prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2. Documentul prevede stabilirea de circuite de intrare şi de ieşire a elevilor și a personalului didactic în şcoli, modul în care realizează igienizarea / dezinfecţia, precum și măsurarea temperaturii tuturor celor care intră în școală.
„În situaţia în care un elev sau un cadru didactic, didactic auxiliar sau nedidactic prezintă simptome sau există suspiciunea că starea sa de sănătate este precară nu i se va permite accesul în unitatea de învăţământ, cu recomandarea de a se adresa medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului şi conduitei de tratament”, prevede ordinul comun al ministerelor.
În ziua examenului, la intrarea în școală cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor.
Măsurarea temperaturii se face cu termometrul noncontact, conform ordinului. Temperatura nu trebuie să depăşească 37,3 grade. Dacă este mai mare, se repetă măsurarea temperaturii de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute. Măsurarea temperaturii se face la umbră, în paralel cu observarea clinică a simptomelor respiratorii (tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).
MEC precizează că fiecare centru de examen va dispune de echipamente şi materiale de protecţie (covoraşe dezinfectante, măşti de protecţie, substanţe dezinfectante pentru mâini etc).
De asemenea, se va realiza curăţenia şi dezinfectarea pardoselilor, a obiectelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanţa uşii, a mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide, iar intrările/ ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare către sălile de examen şi alte încăperi vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.
Totodată, se asigură existenţa, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar, iar în sălile de clasă examenele se vor desfăşura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanţă între candidaţi, pe rânduri şi între rânduri, de 2 metri unul faţă de celălalt.
Conform Ordinului de ministru, pupitrele/ băncile vor fi individualizate/ prestabilite şi, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoaşterea şi intrarea/ localizarea fără a parcurge toată suprafaţa sălii; personalul didactic/ asistenţii care asigură supravegherea vor dirija candidatul direct către locul destinat.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8,00 – 16,00, iar pe 19 iunie între orele 8,00 – 14,00.
Sursa: www.digi24.ro
- Fostul președinte al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, scapă de dosarul de corupție prin prescripție, dar rămâne cu prejudicii de 5,5 milioane leiTribunalul Constanța a dispus încetarea procesului penal împotriva fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, din cauza prescripției faptelor. În ciuda acestui verdict, instanța a decis ca Constantinescu să plătească un prejudiciu uriaș de 5,5 milioane lei. Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța și lider al PSD Constanța, a scăpat de dosarul …
- „România nu poate fi o colonie de consum” – Marius Lulea cere măsuri ferme pentru protejarea muncitorilor și antreprenorilor români„România și Uniunea Europeană nu pot rămâne piețe de desfacere pentru produse fabricate ieftin, în țări care nu respectă nici mediu, nici drepturile muncitorilor”, avertizează Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, într-un mesaj ferm care vine într-un moment-cheie pentru economia europeană și globală. Afirmația este o reacție la decizia recentă a fostului președinte american Donald Trump de …
- George Simion: Românii nu vor să trăiască într-o dictaturăÎntr-un interviu incendiar acordat presei internaționale, George Simion a subliniat că românii nu vor să trăiască într-o dictatură. Liderul AUR a denunțat ceea ce el consideră a fi o lovitură majoră pentru democrație, susținând că anularea alegerilor și excluderea candidaților reprezintă manevre abuzive, menite să păstreze puterea cu orice preț. „Speram sa ne eliberam de …
- UE furnizează Ucrainei peste 980.000 de obuze, continuând sprijinul militarUniunea Europeană a livrat Ucrainei peste 980.000 de obuze de artilerie și intenționează să depășească 1 milion până la sfârșitul anului 2024, în ciuda provocărilor legate de producție. Uniunea Europeană (UE) și-a intensificat sprijinul militar acordat Ucrainei în conflictul cu Rusia, livrând până în prezent peste 980.000 de obuze de artilerie de 155 mm. Șeful …
- Milițianul Predoiu… Scene înfiorătoare cu statul represiv în plină acțiuneScene infioratoare cu statul represiv in plina actiune. Politistii si jandarmii l-au luat pe sus pe celebrul “Stegar dac”, pe care l-au tarat la propriu pe asfalt. Dupa ce au incercat sa il bage in masina de politie, militienii lui Predoiu l-au legat de targa si l-au introdus cu forta in ambulanta. Episodul face parte …