Ungaria cumpără o clădire istorică în Cluj. Guvernul de la Budapesta, investitor imobiliar în Transilvania

Ungaria a cumpărat, prin intermediul unei fundații de stat, clădirea care adăpostea Hotelul Melody din centrul municipiului Cluj, transmite Actual de Cluj. E vorba despre un monument istoric, care urmează să găzduiască Centrul Tradițiilor Transilvane din cadrul Universității Sapienția, universitate deținută de Fundația maghiară Sapienția.
Statul român avea drept de preemțiune, dat fiind că e vorba despre o clădire – monument istoric, dar Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj nu ar fi acceptat să plătească prețul cerut de proprietar, adică 5,6 milioane de euro, potrivit Făclia.
În schimb, moștenitorii fostului proprietar Marius Trif au vândut clădirea Fundației Sapienția, care este finanțată de statul maghiar.
Context. Instituții și companii deținute de statul maghiar au mai cumpărat în ultimii ani clădiri istorice din Transilvania. Tot în Cluj, Fundația Sapienția a cumpărat în 2002 cu un milion de dolari fostul sediul al Băncii Bankcoop din Piața Matei Corvin. În Satu Mare, compania maghiară de stat MANEVI Zrt a cumpărat Hotelul Dacia în 2017, iar în Carei aceeași firmă a achiziționat sediul istoric în care a funcționat primăria orașului.
În luna iunie 2020, Guvernul Ungariei a inițiat un proiect legislativ, trimis deja în Parlament, care i-ar da posibilitatea să cumpere proprietăți imobiliare în toată Europa Centrală și de Est. Guvernul Viktor Orban, care are un plan economic agresiv în toate statele învecinate, va deveni jucător pe piața imobiliară din regiune prin intermediul unei fundații controlate de guvern.
Ce va cumpăra guvernul Ungariei? Orice proprietate imobiliară care are orice legătură cu Ungaria sau cu cetățenii maghiari, inclusiv legături istorice, culturale sau arhitectonice. Practic, plaja de posibile achiziții este uriașă, potrivit Daily News Hungary.
Guvernul va cumpăra clădirile vizate și le va reface și gestiona, potrivit proiectului legislativ inițiat de vicepremierul Zsolt Semjén.
- VIDEO// Părintele Pimen, mesaj emoționant pentru români: ”Se încercă dezbinarea poporului român, vor să fim un popor de sclavi”Mesaj emoționant pentru români. Se încearcă dezbinarea poporului român, este avertismentul ferm al părintelui Pimen Vlad, care trage un semnal de alarmă: românii sunt ținta unor informații menite să-i îndepărteze de credință, de echilibru și unii de alții. ”Se încearcă foarte mult, la poporul român, să nu mai aibă încredere. Să fie aruncat în latura …
- Cornel Nistorescu: Bolojan n-a atacat de sus, de la vîrful piramidei, ci de jos, de la talpa țării, de la buzunarele celor mulți„La moțiunea de cenzură așa grăbită a celor de la AUR, Ilie Bolojan a răspuns cu pachetul al doilea de măsuri anti-criză. L-a anunțat vineri după amiază, cînd toată lumea pleca la mare și la munte. Și a făcut-o pentru ca televiziunile de știri să-l toace tot weekendul, în așa fel încît luni după amiază, …
- Bogdan Ivan (PSD), apără salarii nesimțite din instituțiile capturate de partidele sistemuluiMinistrul Energiei, Bogdan Ivan, a spus, sâmbătă, că reaşezarea indemnizaţiilor directorilor generali „durează cel puţin 2-3 luni” şi că acestea nu pot fi schimbate integral, deoarece ar însemna modificarea jalonului PNRR, ceea ce ar aduce României pierderi de 1 miliard de euro bani europeni. El a continuat, spunând, în exclusivitate la Antena 3 CNN, că …
- Dan Tanasă (AUR): ”Independentul” Nicușor Dan, un aplaudac pentru premierul austeritățiiDeputatul AUR, Dan Tanasă, a lansat critici la adresa președintelui Nicușor Dan, după participarea acestuia la Congresul PNL. ‘Românii n-au ales un președinte pe care să îl vadă ținându-le partea celor care au contribuit timp de 35 de ani la falimentarea statului român, care le-au închis spitalele, le-au tăiat salariile și le-au scumpit traiul de …
- Gheorghe Piperea (AUR): România onestă, matematic condusă cu 200 km/oră către zidPrintre altele, Uniunea Europeană are de dat înapoi creditorilor, în 2028, suma de 650 de miliarde de euro, bani care au fost cheltuiți în plandemie fără o finalitate clară și deseori ilegitim, așa cum chiar Curtea Europeană de Conturi constată, oficial.Am zis, printre altele… Uniunea Europeană își propune, de exemplu, să cheltuie 800 de miliarde …