Unde au dispărut porcii din România?
Doar o cincime din carnea de porc pe care românii o pregătesc de Crăciun sau pe care au cumpărat-o în acest an a provenit de la fermele din România. Iar din acești 20%, doar jumătate sunt animale născute și crescute în România, restul fiind importuri de animale vii. Calcul nu acoperă și suinele crescute în gospodării pentru consum propriu sau cele vândute la negru; cifra acestora este, oricum, în scădere în ultimii ani.
„Românii vor avea carne de porc proaspătă în galantare, însă nu din România, deoarece țara noastră nu mai poate asigura la momentul de față decât 20% din carnea de porc proaspătă pentru consum”, ne spune îngrijorat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).
Importuri de un miliard de euro
Consumul de porc a crescut ușor, dar nu din producție autohtonă. „Consumul de carne de porc în România nu s-a diminuat, dimpotrivă a crescut puțin. Ori să nu uităm că Europa, ca întreg, are supraproducție de carne de porc”, completează Ioan Ladoși.
Chiar dacă fermele și gospodăriile autohtone nu mai au așa mulți porci, consumul de carne al românilor a crescut în acest an, raportând situația la ultimii doi ani. Românii au continuat să consume carne de porc în toată această perioadă, de la apariția pestei porcine africane (PPA) în țară, iar trendul este ascendent; însă nu carne produsă în România, ci importată.
Importurile de carne de porc au ajuns la un miliard de euro. „Banii respectivi pleacă din țară. Aceasta este și pentru noi surprinzător pentru că, dacă vă uitați la statistici, la ce importăm, la deficitul balanței de plăți și așa mai departe, pe locul unu la partea de produse alimentare este de departe carnea de porc”, mai punctează Ladoși.
Doar 700.000 de porci au fost crescuți anul acesta în fermele românești. De 17 ori mai puțin decât în anii de dinainte de Revoluție și de 7 ori mai puțin decât în 2000. Ce s-a întâmplat, în ultimele trei decenii, cu această ramură a zootehniei care odinioară hrănea o țară întreagă? Eșecul statului în lupta împotrivei gripei porcine e doar ultima dintr-o listă lungă de cauze. Efectul: România importă carne de porc de un miliard de euro pe an.
Doar o cincime din carnea de porc pe care românii o pregătesc de Crăciun sau pe care au cumpărat-o în acest an a provenit de la fermele din România. Iar din acești 20%, doar jumătate sunt animale născute și crescute în România, restul fiind importuri de animale vii. Calcul nu acoperă și suinele crescute în gospodării pentru consum propriu sau cele vândute la negru; cifra acestora este, oricum, în scădere în ultimii ani.
„Românii vor avea carne de porc proaspătă în galantare, însă nu din România, deoarece țara noastră nu mai poate asigura la momentul de față decât 20% din carnea de porc proaspătă pentru consum”, ne spune îngrijorat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).