Internațional

Un senator republican blochează un contract militar cu Ungaria, ca urmare a refuzului Budapestei de a ratifica aderarea Suediei la NATO

Un congresman republican din Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului american a declarat miercuri că blochează o vânzare de armament către Ungaria în valoare de 735 de milioane de dolari, din cauza refuzului Budapestei de a ratifica aderarea Suediei la NATO, relatează Reuters.

„Având în vedere promisiunile făcute către mine şi alţii anul trecut că va fi acest vot, iar acum suntem în iunie şi încă nu a avut loc, am decis ca vânzarea de noi echipamente militare americane către Ungaria să fie pusă în aşteptare”, a anunţat într-o declaraţie senatorul Jim Risch, lider al republicanilor din acea comisie.

„Ungaria trebuie să întreprindă acţiunile necesare pentru a permite intrarea Suediei în Alianţă”, a indicat el.

Conform legislaţiei SUA, contractele majore de export de armament american au nevoie de avizul congresmenilor lideri ai partidelor parlamentare, democrat şi republican, din comisiile de politică externă atât din Senat, cât şi din Camera Reprezentanţilor. Aceştia pun adesea întrebări sau invocă îngrijorări despre situaţia drepturilor omului sau chestiuni diplomatice care pot bloca sau întârzia onorarea unor contracte militare ale SUA cu alte ţări.

Decizia senatorului republican de a bloca vânzarea de armament american către Ungaria a fost anunţată mai întâi de cotidianul Washington Post, care a scris că respectivul contract ar include 24 de lansatoare multiple de rachete HIMARS împreună cu muniţia aferentă. Însă Ministerul ungar al Apărării a negat existenţa vreunui contract pentru achiziţia unor astfel de sisteme.

„În timpul mandatului precedentului guvern, comisarul guvernamental însărcinat cu achiziţiile a cerut informaţii despre sistemele HIMARS, într-o scrisoare care avea ca termen de răspuns martie 2022. Nu a existat niciun răspuns din partea SUA, prin urmare ministerul a considerat chestiunea ca fiind închisă”, a precizat guvernul ungar.

Turcia şi Ungaria sunt singurele state membre ale NATO care încă nu au ratificat aderarea Suediei la Alianţă. Ankara invocă lipsa de cooperare a guvernului de la Stockholm în extrădarea către Turcia a unor persoane pe care aceasta le consideră având legături cu organizaţii teroriste, în special din zona kurdă, iar Budapesta reproşează politicienilor suedezi că şi-au făcut un obicei din a emite critici la adresa guvernului condus de Viktor Orban.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button